0
02126246958

فولادهای عملیات حرارتی پذیر

یکی از قابلیت های مهم بیشتر فولادها، عملیات حرارتی پذیری و امکان سخت شدن آن ها با عملیات حرارتی است. در کلید فولاد، دسته ای از فولادهای ساده کربنی و آلیاژ متوسط را که خواص مناسب و کاربرد زیاد آن ها در صنایع قطعه سازی و ماشین سازی، مرهون عملیات حرارتی پذیری به ویژه امکان سخت کاری و بازگشت (کوئنچ-تمپر) آن ها است، در یک گروه قرار داده اند و آن ها را “فولادهای عملیات حرارتی پذیر” نامیده اند. این فولادها کاربری ویژه ای مثل فولاد فنر، فولاد بلبرینگ و غیره ندارند ولی بیشترین کاربرد را در صنایع قطعه سازی و ماشین سازی از قبیل ساخت محور، میل لنگ، چرخ دنده، شافت، پین، شاتون، پیچ و مهره، قطعات متنوع انواع ماشین آلات و وسایل نقلیه و … دارند. خواص اصلی این گروه از فولادهای ساده کربنی و آلیاژ متوسط عبارتند از: سختی پذیری و عملیات حرارتی پذیری عالی، قابلیت عملیات حرارتی القایی، چقرمگی بالا، انعطاف پذیری، قابلیت فورج و نوردپذیری مطلوب، استحکام متوسط به بالا و مقاومت سایشی و خستگی مناسب.

 

تعدادی از فولادهای عملیات حرارتی پذیر در جدول زیر معرفی شده است:

 

 

فایل PDF جدول فوق را با حجم ۲۲۹ کیلوبایت می توانید از لینک زیر دریافت فرمایید:

معادل فولادهای عملیات حرارتی پذیر در استانداردهای آلمانی و آمریکایی و نام های تجاری متداول آن ها

 

 

 

 

ترکیب شیمیایی این فولادهای را هم می توانید از جدول زیر مشاهده فرمایید:

 

 

فایل PDF جدول فوق را با حجم ۴۳۴ کیلوبایت می توانید از لینک زیر دریافت فرمایید:

 ترکیب شیمیایی گروهی از فولادهای عملیات حرارتی پذیر پر کاربرد طبق استاندارد DIN EN

 

 

خواص مکانیکی گروهی از فولادهای پر کاربرد عملیات حرارتی پذیر پس از عملیات حرارتی سخت کاری و برگشت (کوئنچ-تمپر) نیز در جدول زیر داده شده است:

 

 

 

فایل PDF جدول فوق را با حجم ۱۶۲ کیلوبایت می توانید از لینک زیر دریافت فرمایید:

خواص مکانیکی گروهی از فولادهای عملیات حرارتی پذیر پر کاربرد طبق استاندارد DIN EN پس از عملیات حرارتی سخت کاری و برگشت (کوئنچ-تمپر)

 

 

همان طور که نوشته شد فولادهای عملیات حرارتی پذیر قابلیت سخت کاری و برگشت (کوئنچ-تمپر) دارند. در نتیجه با انجام عملیات حرارتی مناسب می توان سختی و استحکام آن ها را افزایش داد. این قابلیت دلیل کاربرد زیاد این فولادها در صنایع مختلف به خصوص قطعه سازی و ماشین سازی است. در جدول زیر شرایط سخت کاری این فولادها به همراه دمای آنیل و نرماله و سختی آن ها پس از آنیل و سخت کاری سطحی طبق استانداردهای DIN EN داده شده است: 

 

 

 

فایل PDF جدول فوق را با حجم ۲۱۳ کیلوبایت می توانید از لینک زیر دریافت فرمایید:

سیکل عملیات حرارتی و سختی گروهی از فولادهای عملیات حرارتی پذیر پر کاربرد طبق استاندارد DIN EN

 

 

 

 

 

 

 

ارسال دیدگاه