0
02126246958

آموزش گام به گام تهیه دستورالعمل جوشکاری (WPS) و تایید آن (PQR) – قسمت ۹

تهیه دستورالعمل جوشکاری (WPS) و تایید آن (PQR) و تایید صلاحیت جوشکاران (WPQ) از مهم ترین فعالیت های یک پروژه جوشکاری است که بر اساس کدها و استانداردهایی چون ASME SEC IX (9) ، AWS D1.1 و API 1104 انجام می گیرد. اگر زمان زیادی از آخرین WPS ای که نوشته اید گذشته است و نیاز به مرور نحوه­ ی تدوین WPS دارید، یا اگر می خواهید راهنمای کاملی برای تهیه WPS و PQR در اختیار داشته باشید، همچنین اگر مبتدی هستید و می خواهید بدون پرداخت هزینه های زیاد، روش تهیه WPS و PQR، آزمون های ارزیابی و تایید جوش، تایید صلاحیت جوشکار را یاد بگیرید و در کنار آن، ده ها نکته و مطلب کاربردی در زمینه فرایندها، تکنیک و روش کار جوشکاری را بلد شوید، با وب سایت عصر مواد در آموزش گام به گام و نکته به نکته تهیه دستورالعمل جوشکاری (WPS) و تایید آن (PQR) همراه ما باشید. این آموزش به صورت پرسش و پاسخ تدوین شده است و در خلال مطالب نوشتاری، از عکس، اینفوگرافیک، فایل صوتی و ویدئو برای آموزش بهتر هم کمک گرفته می شود. با توجه به اینکه متن این آموزش به فاصله کوتاهی پس از تولید محتوا، عرضه می شود، برنامه ریزی ما بر این است که مثل سریال های نمایش خانگی، هر هفته یک قسمت از این مجموعه ی چند قسمتی در وب سایت عصر مواد منتشر و تقدیم صنعت گران، دانشجویان و کارشناسان رشته های فنی شود. شما می توانید عصر مواد و محتوای آن را از نسخه اندرویدی و شبکه های اجتماعی آن هم دنبال کنید. پرسش های خود را هم می توانید از پایین همین صفحه در قسمت ثبت دیدگاه ارسال کنید، در اسرع وقت پاسخ داده خواهد شد. برای اطلاع از سایر آموزش های گام به گام در وب سایت عصر مواد اینجا کلیک کنید. قسمت قبلی این مطلب را هم از اینجا بخوانید.

 

در قسمت قبلی آموزش گام به گام تهیه دستورالعمل جوشکاری (WPS) و تایید آن (PQR)، پرسش و پاسخ های مربوط به طرح اتصال و نحوه ی پر کردن اطلاعات طرح اتصال در WPS را شروع کردیم، انواع جوش ها را تعریف نموده و عوامل موثر بر نحوه ی انتخاب نوع جوش را توضیح دادیم. ادامه ی مطلب را در این قسمت پی می گیریم.

 

 

سوال ۴۴- جوش شیاری (Groove Weld) چه نوع جوشی است؟

 

جوش شیاری عبارت است از جوشی که در شیار یا درز بین دو قطعه اجرا می شود. در این نوع جوش، لبه یک یا هر دو قطعه را قبل از جوشکاری از یک یا هر دو طرف آماده سازی می کنند. نمایی از یک جوش شیاری و بخش های مختلف آن در شکل ۱ نشان داده شده است. برای آشنایی با اصطلاحات مربوط به جوش و قسمت های مختلف آن به سوال ۴۸ در قسمت یازدهم مراجعه فرمایید. برای اینکه جوش شیاری در درز یا شیار بین دو قطعه رسوب کند، به لبه، هندسی خاصی می دهند. بر حسب نوع هندسه لبه ها، انواع درز یا شیار به دست می آید. جوش های شیاری بر اساس نوع درز یا شیار آن به انواع زیر تقسیم می شود که در شکل ۲ و ۳ نشان داده شده است.

 

  • جوش شیاری لبه مربعی یا لبه گونیایی (Square Groove Weld)

 

  • جوش شیاری نیم جناقی (نیم جناغی) (Bevel Groove Weld)

 

  • جوش شیاری جناقی (جناغی) یا V شکل (V- Groove Weld)

 

  • جوش شیاری نیم لاله ای یا J شکل (J- Groove Weld)

 

  • جوش شیاری لاله ای یا U شکل (U- Groove Weld)

 

  • جوش شیاری نیم جناقی (جناغی) لبه گرد (Flare-Bevel Groove Weld)

 

  • جوش شیاری جناقی (جناغی) لبه گرد (Flare-V- Groove Weld)

 

  • جوش شیاری لبه اریب (Scarf Groove Weld)

 

جوش شیاری می تواند از یک طرف قطعات (Single Side) اجرا شود (جوش شیاری یک طرفه – Single Groove Weld) یا از دو طرف قطعات (Double Sides) اجرا شود (جوش شیاری دو طرفه – Double Groove Weld). هر یک از انواع درز یا شیار را می توان به صورت یک یا دو طرفه آماده سازی نمود. نمونه جوش های یک طرفه و دو طرفه در شکل های ۲ و ۳ نشان داده شده است. سایز جوش شیاری فاصله عمودی از سطح فلز پایه تا حداکثر میزان نفوذ جوش در فلز پایه است که در شکل ۴ مشخص شده است.

 

جوش شیاری در یک طبقه بندی بر اساس میزان نفوذ جوش در اتصال، به دو نوع نفوذ جزئی یا ناقص (Partial/Incomplete Joint Penetration Weld) و نفوذ کامل (Complete Joint Penetration Weld) تقسیم می شود. جوش با نفوذ کامل (CJP Weld) جوشی شیاری است که در آن فلز جوش در سرتاسر ضخامت اتصال نفوذ می کند و ادامه دارد. در مقابل جوش با نفوذ ناقص یا جزئی (PJP/IJP Weld) جوشی شیاری است که در آن فلز جوش در سرتاسر ضخامت اتصال نفوذ نمی کند و غیر کامل است. نمونه هایی از این دو جوش در شکل ۵ نشان داده شده است. در جوش با نفوذ کامل بر خلاف جوش با نفوذ ناقص، سایز جوش شیاری با عمق پخ برابر است.

 

 

شکل ۱- جوش شیاری

 

 

 

شکل ۲ – جوش شیاری یک طرفه

 

 

 

شکل ۳ – جوش شیاری دو طرفه

 

 

 

 

شکل ۴ – سایز جوش شیاری

 

 

 

 

شکل ۵ – جوش با نفوذ جزئی و کامل

 

 

 

 

 

 

سوال ۴۵- جوش شیاری جناقی یا نیم جناقی چه نوع جوشی است؟ جوش شیاری لاله ای یا نیم لاله ای چه نوع جوشی است؟ جوش شیاری V شکل، J شکل و U شکل چه نوع جوشی است؟

 

جوش های شیاری بر اساس نوع شیار یا درز جوش به انواع زیر (طبق جدول) تقسیم، تعریف و نشان داده می شود:

 

برای دریافت فایل pdf این جدول از عصر مواد اینجا کلیک کنید

 

 

 

خواهشمند است نظرات، پیشنهادات و سوالات خود را در پایین همین صفحه در قسمت ثبت دیدگاه مطرح بفرمایید. ادامه این مطلب را هم از عصر مواد دنبال کنید.

 

 

 

 

قسمت های قبلی و مرتبط:

 

تعریف، محتوا و مراجع تهیه WPS

تعریف PQR، آزمون های PQR، تایید صلاحیت جوشکار، نمونه فرم ها

چگونه یک WPS بنویسم و چه اطلاعاتی را باید پر کنم؟، WPS های از پیش تایید شده

فرایندهای جوشکاری، معرفی مختصر فرایندهای الکترود دستی، آرگون یا تیگ و میگ/مگ

معرفی مختصر فرایندهای جوشکاری توپودری، زیرپودری، پلاسما، زائده ای یا گل میخ و انواع جوشکاری مقاومتی

معرفی متخصر فرایندهای جوشکاری لیزر، پرتو الکترونی، الکترواسلگ، ترمیت و انواع جوشکاری اصطکاکی

عوامل موثر بر انتخاب روش جوشکاری، تعریف فرایندهای دستی، ماشینی، اتوماتیک و نیمه اتوماتیک

طرح اتصال و انواع آن، علائم جوشکاری و انواع جوش ها

عوامل موثر بر انتخاب نوع جوش شیاری

طراحی ابعاد درز، جوش نبشی یا گوشه، قسمت های مهم یک اتصال جوشی

ذکر اندازه و ابعاد قسمت های مهم یک اتصال جوشی در WPS

رسم شکل و جزئیات جوش در WPS، پاس و لایه جوش، پشت بند جوش

فلزات پایه،  .P-No و .Group No و گروه بندی فلزات طبق استاندارد ایزو

فلزات پایه،  .P-No فولادها و توضیح جدول QW-422 استاندارد ASME Sec. IX

ضخامت و قطر فلزات پایه، عدد اسکجول لوله، DN یا NPS لوله

 

 

 

ارسال دیدگاه