0
02126246958

گزیده اخبار و رویدادهای مهم صنعت و معدن – یک شنبه ۳۰ شهریور ۹۹

عصر مواد در نظر دارد با جمع آوری و گلچین مهم ترین و جالب توجه ترین اخبار و رویدادهای صنعت، معدن و حوزه های فعالیت مهندسان مواد و متالورژی، مکانیک، معدن، شیمی و نانو، آن ها را در قالب یک بسته خبری ویژه به صورت روزانه تقدیم مخاطبان و کاربران محترم نماید.


 

بومی سازی قطعات مختلف در شرکت لوله ‌سازی ماهشهر سدید

 

مهدی مصلح آبادی مدیر مهندسی شرکت لوله‌ سازی ماهشهر سدید گفت: شرکت لوله‌ سازی ماهشهر سدید به عنوان یکی از شرکت‌های تابعه هلدینگ گروه صنعتی سدید، بر اساس برنامه‌های راهبردی تدوین شده، نگاه ویژه‌ای به تحقیق و توسعه و نوآوری های فنی و مهندسی بر اساس پتانسیل‌های داخلی داشته است به گونه‌ای که حوزه فنی و مهندسی شرکت ماهشهر سدید طی سال‌های اخیر با تجهیز سخت‌افزار و نرم‌افزارهای مختلف در این حوزه و بهره‌مندی از نیروی انسانی متخصص، آموزش دیده و باتجربه، از پتانسیل بالایی برای ارائه خدمات فنی و مهندسی در شرکت برخوردار شده است که گواه آن صرفه‌جویی‌های ارزی مختلف به واسطه داخلی ‌سازی قطعات و تجهیزات متنوع، در طی سال‌های اخیر است.

وی در ادامه به داخلی‌سازی اکسپندر (یکی از دستگاه‌های صنعت لوله ‌سازی) در این مجموعه اشاره کرد و افزود:‌ این دستگاه که از تکنولوژی بالا برخوردار است، پیش از این در سایز ۵۶ اینچ از آلمان وارد می‌شد اما با تلاش مهندسان واحد R&D مجموعه، اکنون در سایزهای ۳۶ تا ۴۶ اینچ در شرکت ساخته شده و در تولید محصولات شرکت به کار گرفته شده است.

 

 

مدیر مهندسی شرکت لوله ‌سازی ماهشهر یادآوری کرد:‌ داخلی‌ سازی دستگاه اکسپندر، کاهش ارزبری چند میلیون دلاری برای شرکت به همراه داشته است که در سال ۹۴ انجام پذیرفت.

مصلح آبادی ادامه داد: ‌سال ۸۹ و با آغاز دور نخست تحریم‌ها و عدم فروش دستگاه یادشده از سوی آلمان‌ها، داخلی ‌سازی نیازمندی‌های شرکت کلید خورد و در حدود ۱۲ سال گذشته چندین میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی در این مجموعه اتفاق افتاده است.

وی اضافه کرد:‌ در صورت ساخت قطرهای مختلف لوله، نیازمند تعویض ابزار هستیم و در همین راستا، همه قطعات مکانیکی مورد نیاز شرکت اکنون داخلی‌سازی شده است.

مدیر مهندسی شرکت لوله‌سازی ماهشهر سدید عنوان کرد: بیش از ۷۰ درصد قطعات الکتریکال مورد نیاز شرکت نیز داخلی‌سازی شده است.

مصلح آبادی در انتها خاطرنشان کرد: علاوه بر موارد ذکر شده، هم اکنون با حدود ۵۰ شرکت کوچک و متوسط دیگر در زمینه تامین مواد اولیه و ساخت قطعات و تجهیزات از جمله تامین سیم، روغن‌های صنعتی، فیلم‌های رادیوگرافی، پیمانکاران ساخت و غیره از استان‌های تهران، یزد، خوزستان و اصفهان همکاری داریم.

هلدینگ گروه صنعتی سدید در راستای توسعه خطوط تولید لوله های قطور فولادی و دستیابی به تکنولوژی پیشرفته تولید در این بخش، که تناسب بیشتری با نیازهای خطوط انتقال نفت و گاز ترش و شیرین داشته باشد و با توجه به روند افزایش تقاضا برای این قبیل لوله‌ها، در سال ۱۳۸۱ اقدام به سرمایه‌گذاری و احداث کارخانه لوله‌ سازی ماهشهر سدید جهت تولید لوله‌های قطور فولادی با روش درزجوش مستقیم برای خطوط انتقال نفت و گاز ترش و شیرین نمود که تکنولوژی تولید آن نیز از پیشرفته‌ترین روش‌های موجود در دنیا در زمینه‌ تولید این نوع از لوله‌ها است. ضمن آن که شرکت لوله‌سازی ماهشهر در طی سال‌های فعالیت خود موفق به تولید چند هزار کیلومتر لوله در پروژه‌های مختلف عمرانی و ملی کشور شده و همچنین صادرات به کشورهای همسایه را نیز انجام داده است.


 

در پنج ماهه سال ۹۹، تعداد جوازهای تاسیس صادره بیش از ۴۰ درصد رشد یافت

 

معاونت طرح و برنامه وزارت صمت درصد تغییرات شاخص‌های اصلی صنعت، معدن و تجارت کشور را در پنج ماه نخست سال ۹۹ نسبت به مدت مشابه سال قبل اعلام کرد که بر این مبنا میزان سرمایه‌گذاری پروانه‌های بهره‌برداری صادره بالغ بر ۳۲۶٫۱ میلیارد ریال بوده است که در مقایسه با سال گذشته افزایش ۶۹٫۹ درصدی در این بخش را نشان می‌دهد. همچنین میزان اشتغال ثبت شده پروانه‌های بهره‌برداری صادره در این مدت ۴۱ هزار و ۸۵۸ مورد بوده که نشان از افزایش ۳٫۷ درصدی این شاخص نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد.

در این گزارش تعداد جوازهای تاسیس صادره در پنج ماه اول امسال، ۱۴ هزار و ۸۰۶ فقره اعلام شده که رشد ۴۰٫۳ درصدی را نشان می‌دهد.


 

هدف‌گذاری طرح جدید تولید ۶۰۰ هزار تن کنسانتره در صنعت مس/ برنامه زمان‌بندی اجرای طرح‌های توسعه مس در مهر ماه

 

رئیس هیئت عامل ایمیدرو ضمن اشاره به طرح جدید تولید ۶۰۰ هزار تن کنسانتره در صنعت مس، گفت: برنامه زمان‌بندی اجرای طرح‌های توسعه شرکت ملی مس تا اواسط مهر ماه اعلام می‌شود. سیاست ایمیدرو در شرکت‌های بزرگ، تامین مالی طرح‌های توسعه از محل سود شرکت‌ها است.

به گزارش عصر مواد و به نقل از روابط عمومی ایمیدرو، خداداد غریب‌پور رئیس هیئت عامل ایمیدرو در نشست بررسی طرح‌های توسعه مس در آذربایجان شرقی که با حضور نماینده مردم ورزقان و خاروانا در مجلس شورای اسلامی برگزار شد، اظهار داشت: تعریف ۶۰۰ میلیون یورو طرح توسعه در معدن سونگون مورد توجه است.

وی افزود: در معدن مس سونگون تولید ۱۰۰ هزار تن کاتد، ۱۲۰ هزار تن آند و سه هزار تن کاتد حاصل از لیچینگ که در قالب راه‌اندازی طرح‌های توسعه کارخانه فاز ۳ تغلیظ سونگون، کارخانه لیچینگ سونگون، طرح تولید مس کاتدی، کارخانه اسید سولفوریک، کارخانه اکسیژن و فلوتاسیون سرباره، کارخانه آهک اهر و تامین زیربناها هدف‌گذاری شده است.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: سیاست ایمیدرو در شرکت‌های بزرگ، تامین مالی طرح‌های توسعه از محل سود شرکت‌ها است.

غریب‌پور با اعلام اینکه شرکت ملی مس تا ۱۵ مهر ماه امسال، برنامه زمان‌بندی طرح‌های توسعه را به ایمیدرو اعلام خواهد کرد، ادامه داد: این شرکت در سال مالی ۹۷، پنج هزار میلیارد تومان و سال مالی ۹۸، ۱۲ هزار میلیارد تومان سود داشت.

وی اضافه کرد: در سال مالی ۹۸، نیمی از این سود را در قالب افزایش سرمایه به حقوق صاحبان سهام شرکت اضافه کردیم و شرکت فوق امسال نیز ۱۰ هزار میلیارد تومان افزایش سرمایه خواهد داشت.

رئیس هیئت عامل ایمیدرو با اشاره به اقدامات توسعه‌ای در صنعت مس کشور، گفت: افزایش تولید، توسعه اکتشافات، اختصاص ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار در قالب افزایش سرمایه برای احداث جاده رابر به کرمان به منظور توسعه درآلو و همچنین جهش صادراتی این شرکت با توجه به تحریم‌ها، در قالب مدل ایمیدرو از دستاوردهای این صنعت به شمار می رود.

در ادامه نماینده ورزقان و خاروانا در مجلس شورای اسلامی طی سخنانی گفت: با توجه به ظرفیت‌های منطقه ورزقان، توسعه صنایع پایین مس و مناطق معدنی کشور ضروری است. وی افزود: در این راستا شرکت‌ها و بخش خصوصی باید با توجه به توان مالی که در اختیار دارند، به این مهم جامه عمل بپوشانند.

رئیس کمیته معدن مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با توجه به راهبری قابل تقدیر ایمیدرو در بخش معدن وصنایع معدنی، امید می رود برنامه زمان‌بندی طرح‌های توسعه مس در کشور به ویژه در معدن سونگون به زودی از سوی شرکت مس اعلام شود.

در ادامه مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران ابراز کرد: در حال حاضر ذخیره قطعی سونگون یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون تن است. وی افزود: احداث کارخانه تغلیظ سونگون فاز ۳ با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن ظرفیت و سرمایه‌گذاری ۱۰۶ میلیون یورو ارزی و یک هزار و ۷۶ میلیارد تومان در دست اقدام است.

اردشیر سعدمحمدی گفت: همچنین فاز چهارم کارخانه نیز با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن به زودی کلنگ زنی خواهد شد. وی با بیان اینکه ۱۰۰ هزار تن جایگاه صادراتی محصول در آذربایجان هدف‌گذاری شده است، خاطرنشان کرد: جانمایی فاز ۴ کارخانه تغلیظ به موازات فاز ۳ است.


 

اتصال بخش معدن به دانشگاه با امضای ۲۱۹ قرارداد

 

آمار عملکرد سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) نشان می‌دهد که در سال‌های ۹۹- ۱۳۹۸ بالغ ‌بر ۲۱۹ قرارداد پژوهشی با دانشگاه‌های مختلف امضا شده است.

به گزارش عصر مواد به نقل از روابط عمومی سازمان ایمیدرو، خداداد غریب‌پور، رئیس هیات عامل ایمیدرو افزود: شمار قراردادهای امضا شده بین این سازمان و شرکت‌های تابعه و وابسته در سال گذشته و پنج ماهه امسال به ۲۱۹ پروژه پژوهشی می‌رسد. او افزود: ایمیدرو و شرکت‌های تابعه و وابسته در چارچوب گسترش ارتباط صنعت و دانشگاه و استفاده از توانمندی‌های دانشگاه‌ها برای توسعه بخش معدن و صنایع معدنی از سال ۹۸، پروژه‌های جدید پژوهشی به ارزش ۸۵۸ میلیارد ریال را با این بخش امضا کرد. وی اظهار کرد: تعداد ۳۶ پروژه به ارزش حدود ۱۴۲ میلیارد ریال مربوط به ایمیدرو است که با دانشگاه‌های تهران، صنعتی شریف، علم و صنعت، صنعتی امیرکبیر، جهاد دانشگاهی، انجمن مهندسی معدن، تربیت مدرس، شهید بهشتی، صنعتی اصفهان، امام خمینی (ره)، کاشان، صنعتی همدان، گلپایگان و دانشگاه آزاد واحد سمنان امضا شده است.

رئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به جزئیات پروژه‌های پژوهشی امضا شده با دانشگاه‌ها گفت: سال‌های ۹۸ و ۹۹، شرکت‌های «فولاد مبارکه» ۵۳ پروژه، «گل گهر» ۳۰، «مس سرچشمه» ۲۸، «ذوب آهن اصفهان» ۱۶ و «شرکت تهیه و تولید مواد معدنی» ۱۲ پروژه با دانشگاه‌ها امضا کرده‌اند. او افزود: شرکت «مس سونگون» ۱۱ پروژه، «آلومینای ایران» ۱۰، «فولاد خراسان» ۹، «فولاد خوزستان» هفت، «چادرملو» پنج و «فولاد آلیاژی ایران» دو پروژه با دانشگاه‌ها امضا کرده‌اند.

غریب‌پور با اشاره به گزارش عملکرد فعالیت‌های پژوهشی ایمیدرو با دانشگاه‌ها در سال‌های ۹۲ تا ۹۹ تصریح کرد: ایمیدرو در این مدت، در مجموع ۸۵ پروژه پژوهشی به مبلغ ۲۵۸ میلیارد ریال با دانشگاه‌ها قرارداد امضا کرد. پیش از این غریب‌پور اعلام کرد: ۲۴ نیاز پژوهشی حوزه معدن و صنایع معدنی در سال ۹۸ به قرارداد تبدیل شد و سال ۹۹ نخستین سال بهره برداری از تحقیقات تقاضامحور سازمان ایمیدرو است. به گفته وی، ۱۱ قرارداد از ۲۴ قرارداد مورد نظر، مربوط به سامانه ساتع (سامانه اجرایی تقاضا و عرضه پژوهش و فناوری) است که امکان رفع نیازهای فناورانه بخش معدن و صنایع معدنی را به وسیله امضای قرارداد با دانشگاه‌ها فراهم می‌کند.

غریب‌پور با بیان اینکه ارزش این قراردادها ۶۰ میلیارد ریال است، گفت: ویژگی این پژوهش‌ها تقاضا‌محور بودن آنها است که در آینده‌ای نزدیک، بازخورد این رویکرد علمی، در بخش معدن مشاهده خواهد شد.

 


کاربران محترم وب سایت عصر مواد می توانند اخبار و رویدادهای مهم کسب و کار صنعتی و معدنی خود را از طریق آدرس ایمیل عصر مواد به نشانی info@asremavad.com و یا برگه تماس با ما برای عصر مواد بفرستند تا به صورت رایگان در بین گزیده اخبار مهم صنعت و معدن منتشر شود.

 

قیمت فلز سرخ به ۷۰۰۰ دلار نزدیک شد / حمله مس به رکوردها با سوخت ترامپ و بایدن

 

دنیای اقتصاد در گزارشی به قلم سعید نادری نوشت: فلز سرخ در ماه عسل خود به سر می‌برد و رکوردهای قیمتی را یک به یک جا به جا می‌کند. اما این تمام ماجرا نیست، شواهد و واقعیت‌های موجود نشان می‌دهند که از رشد اقتصادی چین گرفته تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا همگی در حال ارسال سینگال‌های قدرتمند افزایشی به بازار مس هستند. انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که یک مبارزه تمام‌عیار بین دونالد ترامپ و جو بایدن از حزب دموکرات است، بنا به باور کارشناسان در صورت برد هر کدام از دو طرف، مس را با افزایش قیمت رو به رو خواهد کرد. چراکه از یکسو، ترامپ قصد دارد روی سرمایه‌گذاری در بخش زیرساخت به ‌عنوان محرک بازار مس تمرکز بیشتری در دور دوم ریاست جمهوری‌اش کند. از طرف دیگر بایدن وعده داده در انرژی سبز که به مصرف بیشتر مس می‌انجامد، سرمایه‌گذاری کند.

در مقابل بخش عرضه نیز با مشکلاتی رو‌به‌رو است و فدرال‌رزرو آمریکا نیز با اطمینان تمام به معامله‌گران بازار مس سیگنال خرید می‌دهد. کار به جایی رسیده است که اخیرا شرکت برنشتاین در گزارشی عنوان کرده است که انتظار دارد قیمت این فلز در بازار به ۸۱۰۰ دلار در هر تن  در سال ۲۰۲۴ نیز برسد. در بازار فلز سرخ به راستی چه خبر است؟

مس روز جمعه در بالاترین قیمت خود از ژوئن ۲۰۱۸ به این سو بسته شد و رکوردی جدید را برای خود ثبت کرد. حال و روز خوش این روزهای فلز سرخ از دید بسیاری از شرکت‌ها، تحلیلگران و فعالان بازار کماکان ادامه خواهد داشت. مس در بازار فلزات لندن در روز جمعه با افزایشی ۵۸ دلار و ۲۵ سنتی به بهای ۶ هزار و ۸۵۲ دلار و ۵۰ سنت در هر تن بسته شد، اوج قیمتی روز جمعه مس در دقایقی از روز ثبت شد که هر تن از این فلز به بهای ۶۸۷۴ دلار و ۵۰ سنت معامله می‌شد هر چند نتوانست در این سطح قیمتی خود را تثبیت کند و در نهایت ۲۲ دلار پایین‌تر بسته شد. این رشد قیمتی مس در روز جمعه بیشتر در راستای امیدواری‌های چشمگیر بازار درباره بهبود مصرف در بخش پایین دستی اقتصاد و تضعیف دلار بود.

مس در ماه مارس سال جاری و در ابتدای وحشتی که شیوع بیماری کووید-۱۹ به بازار تزریق کرد به پایین‌ترین سطح قیمتی ۴۵ ماهه رسید، اما از آن زمان تاکنون ۵۵ درصد رشد قیمت را تجربه کرده است و با بسته شدن بازار در روز جمعه ششمین رشد متوالی هفتگی خود را نیز به ثبت رساند.

 

 

محرک چینی فلز سرخ

به گزارش خبرگزاری رویترز، اوله هانسن، رئیس بخش استراتژی کالایی در بانک ساکسو دانمارک درباره بازار می‌گوید: «بازار قدرتمندی که در حال حاضر شاهد آن هستیم بی‌نظیر است. این رشد واقعا به چین و تکاپویی که بازارهای کالایی وارد شده است وابسته است.» اشاره آقای هانسن به تاثیر چین در بازار به هیچ عنوان اغراق‌آمیز نیست.

داده‌های بسیار مثبت منتشر شده طی روزهای اخیر نشان داد که تولید بخش صنعتی چین، در ماه آگوست بیشترین و سریع‌ترین رشد را طی هشت ماه اخیر به ثبت رسانده است. وضعیت در بازار خرده‌فروشی هم به شکل چشمگیری مثبت است که خبر از چشم‌اندازهای درخشان اقتصادی چین می‌دهد.  سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه  (OECD) نیز چشم‌انداز خود درباره رشد اقتصادی چین را بار دیگر ارتقا داده است. این سازمان در گزارش اخیر خود عنوان کرده است که رکود در اقتصاد جهان، آن‌گونه که پیش از این انتظار می‌رفت نخواهد بود و اوضاع احتمالا کمی بهتر است. جدیدترین پیش‌بینی این سازمان درباره GDP جهانی حاکی از کاهش ۵/ ۴ درصدی تولید ناخالص داخلی جهان طی سال ۲۰۲۰ و رشد ۵ درصدی آن در سال ۲۰۲۱ است. اما گزارش آنها یک نکته بسیار مهم دارد که نشان می‌دهد چین در سال جاری ۸/ ۱ درصد رشد تولید ناخالص داخلی را تجربه می‌کند. به عبارتی تنها کشوری که این سازمان معتقد است رشد مثبت در سال ۲۰۲۰ خواهد داشت. چشم‌انداز OCED برای رشد تولید ناخالص داخلی چین نیز عدد خیره‌کننده ۸ درصد را نشان می‌دهد که بهترین پشتوانه برای بازار فلزاتی چون مس محسوب می‌شود.

سیگنال فدرال‌رزرو به بازار

کاهش چشمگیر و هر روزه‌ ارزش دلار باعث شده است تا خریدارانی که از ارزهای دیگر برای معاملات خود استفاده می‌کنند به قیمت ارزان‌تری بتوانند دست به خرید بزنند و کاهش ارزش دلار بازار فلزاتی چون مس را همانند طلا، به پناهگاه امنی برای سرمایه‌گذاران تبدیل کرده است. برای مثال در هفته گذشته یوآن چین به بالاترین سطح خود طی ۱۶ ماه گذشته در برابر دلار صعود کرد که همین مساله باعث شد تا خریداران چینی بتوانند با قیمتی ارزان‌تر مس خریداری کنند. سیگنالی که فدرال‌رزرو آمریکا به بازار فلزات داده است را نیز نباید نادیده گرفت. آخرین نشست کمیته بازار باز فدرال‌رزرو پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در روز چهارشنبه برگزار شد و مهم‌ترین تصمیم اتخاذ شده در این نشست حفظ نرخ بهره در محدود صفر درصد تا پایان سال ۲۰۲۰ بود. این تصمیم می‌تواند یکی از اصلی‌ترین و قابل اعتنا‌ترین محرک‌های بازار مس باشد به گونه‌ای که للیود بلانکفین، مدیر اجرایی سابق بانک گلدمن ساکس می‌گوید: در چنین وضعیتی و با پایین آمدن ارزش دلار احتمالا حالا زمان خوبی برای سرمایه‌گذاری در بازارهای کالایی است.

اثر انتخابات آمریکا بر تقاضا

انتخابات آمریکا شاید در تمام زمینه‌های اقتصادی و به خصوص در بازار کامودیتی‌ها فاکتوری بسیار تاثیرگذاری محسوب شود و بازار فلز سرخ نیز از این پدیده مستثنی نیست. دو سوی بازی انتخاباتی در ایالات متحده، یعنی دونالد ترامپ و جو بایدن نیز برنامه‌های متعددی را در کارزارهای انتخاباتی خود برای آینده این کشور وعده داده‌اند. نکته جالب در بخشی از برنامه‌های این دو آنجاست که با سر کار آمدن هر کدام احتمالا رونق خوبی را در بازار مس شاهد خواهیم بود و تقاضا برای این فلز اساسی باز هم افزایش پیدا خواهد کرد و می‌توان رشد بالقوه‌ای را برای مس طی هفته‌ها و ماه‌های آینده پیش‌بینی کرد. از یکسو دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور کنونی ایالات متحده قصد دارد سرمایه‌گذاری بیشتری را در بخش زیرساخت‌ها انجام دهد. این به معنای صرف هزینه‌های بیشتر دولت فدرال در زمینه ساخت جاده‌ها، اتوبان‌ها، پل‌ها و فرودگاه‌ها است که منجر به رونق صنعت ساخت و ساز خواهد شد که به معنای تقاضای هر چه بیشتر برای مس است. البته دونالد ترامپ برخلاف رقیب دموکراتش چندان علاقه‌ای به سرمایه‌گذاری‌های سبز ندارد.

در عوض، جو بایدن که حالا در نظرسنجی‌ها نیز از شانس خوبی برای پیروزی در انتخابات آینده آمریکا برخوردار است، در کارزار انتخاباتی خود عنوان کرده که قصد دارد حدود ۲ تریلیون دلار سرمایه‌گذاری سبز انجام دهد. او وعده داده است که طی چهار سال ریاست جمهوری خود این هزینه را برای بهبود زیرساخت‌ها، ایجاد سیستم حمل و نقل عمومی بدون گازهای گلخانه‌ای و ایجاد مشاغل بر پایه انرژی پاک انجام خواهد داد. یعنی پیروزی بایدن در انتخابات به معنای سرمایه‌گذاری‌های بزرگ در زمینه فناوری سبز خواهد بود که به افزایش تقاضای مس منجر خواهد شد. فناوری سبز برای انتقال برق از طریق سیم‌کشی و ایجاد زیرساخت‌های برقی به شدت متکی به مس است و می‌تواند بخش بزرگی از تقاضای بازار را پوشش دهد.

کاهش تولید در سال ۲۰۲۰

گروه مطالعات بین‌المللی مس (ICSG) گزارش داده است که تولید جهانی مس در پنج ماه نخست سال ۲۰۲۰ حدود ۲/ ۲ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۱۹ را تجربه کرده است. بر اساس گزارش این مرکز، میزان تولید مس در ماه آوریل ۵/ ۴ درصد و در ماه مه سال جاری ۸/ ۵ درصد کمتر از مدت مشابه در سال گذشته بوده است. بخش اعظم این کاهش تولید به دلیل اختلال در یکی از بزرگ‌ترین تولید‌کنندگان جهان، یعنی پرو بوده است. توقف‌های ناشی از شیوع گسترده کرونا در این کشور و مشکلات عملیاتی در کنار آب و هوای نامساعد تولید چند معدن بزرگ مس در این کشور را به شدت تحت تاثیر قرار داده و منجر به کاهش ۲۳ درصدی تولید مس این کشور در پنج ماه نخست سال جاری شده است. در ماه مه ۳۳ درصد و در ماه آوریل نیز ۴۱ درصد کاهش تولید پرو در گزارش این نهاد بین‌المللی آمده است.

طبق این گزارش شیلی به‌عنوان بزرگ‌ترین تولید‌کننده مس جهان در این مدت رشد ۲/ ۳ درصدی تولید را شاهد بوده است. در جمهوری دموکراتیک کنگو و اندونزی نیز استخراج فلز سرخ به ترتیب ۵/ ۵ و ۸ درصد افزایش یافته است. داده‌های این نهاد نشان می‌دهد با اختلال گسترده‌ای که در پرو رخ داد و کاهش کلی عرضه کماکان می‌توان به فشار قیمتی از سوی عرضه‌کنندگان نیز امیدوار بود.

مس ۸ هزار دلاری؟

شرکت تحقیقاتی برنشتاین در گزارشی پیش‌بینی کرده است قیمت مس در سال ۲۰۲۴ به میانگین ۸۱۰۰ دلار در هر تن خواهد رسید. این در حالی است که میانگین قیمت مس در سال ۲۰۲۰ حدودا ۵۹۰۰ دلار در هر تن است. شرکت برنشتاین در گزارش خود به ۱۰ عامل زیربنایی در تقاضای مس اشاره کرده است که از جمله می‌توان به برنامه‌های محرک اقتصادی اخیر، انقلاب وسایل نقلیه برقی و سبز شدن انرژی و نقش برق در آن اشاره کرد. در بخش دیگری از این گزارش نیز به ۱۱ دلیل برای وجود اختلال در بخش عرضه اشاره شده است که از میان آنها می‌توان به محدود بودن منابع و کمبود فلز و همچنین طولانی بودن روند توسعه معادن اشاره کرد.  این گزارش ادعا می‌کند که با قدرت‌گیری تقاضا و از سوی دیگر به وجود آمدن چرخه‌ای از نگرانی‌ها در بخش عرضه، منحنی افزایشی قیمتی شکل می‌گیرد که موتور محرک مس برای حرکت به سوی ۸۱۰۰ دلار در هرتن خواهد بود. این شرکت در اکتبر سال گذشته نیز گزارشی دیگر درباره رشد قیمت مس منتشر کرده بود. در آن گزارش آمده بود که در صورت کربن‌زدایی کامل از اقتصاد و صنایع و طی کردن مسیری که گرتا تونبرگ خواهان آن است، قیمت مس تا سال ۲۰۲۵ باید به ۲۰ هزار دلار در هر تن نیز دست پیدا کند. حالا باید دید که بازار در هفته‌ها و ماه‌های آینده چه روندی را در پیش خواهد گرفت. درست است که هرگز نمی‌توان با قطعیت محض آینده یک بازار را پیش‌بینی کرد، اما اتمسفر حاکم بر بازار مس نشان‌دهنده حرکت این فلز اساسی به سوی اوج‌های بالاتر است.

 



 

اقتصادهای نوآور در ۲۰۲۰ شناسایی شدند / ایران در رتبه ۶۷ ایستاد

 

در سال ۲۰۲۰، ایران در شاخص نوآوری جهانی رتبه ۶۷ را کسب کرد که نسبت به سال ۲۰۱۹، ۶ پله تضعیف را تجربه نموده است. امتیاز ایران در شاخص نوآوری جهانی ۲۰۲۰؛ ۸۹/ ۳۰، در شاخص نوآوری جهانی ۲۰۱۹؛ ۴۳/ ۳۴ و در شاخص نوآوری جهانی ۲۰۱۸؛ ۴۴/ ۳۴ بوده است. به‌ طور کلی ایران در ارکان خروجی نوآوری، عملکرد بهتری نسبت به ارکان ورودی نوآوری داشته است. در سال ۲۰۲۰، در مجموع ورودی‌های نوآوری ایران، رتبه ۹۰ و در خروجی‌های نوآوری، رتبه ۵۰ را کسب کرده است. این در حالی است که در سال ۲۰۱۹، رتبه ایران در این دو رکن به ترتیب ۸۶ و ۴۷ بود.

در میان ۳۷ اقتصاد با درآمد بالاتر از متوسط، ایران نوزدهمین جایگاه را به خود اختصاص داده و در میان ۱۰ اقتصاد در جنوب و مرکز آسیا، رتبه دوم را کسب کرده است.

 

امتیاز ایران در ۷ رکن

شاخص نوآوری جهانی ایران در چهار رکن «تحقیق و سرمایه انسانی»، «زیرساخت»، «خروجی دانش و فناوری» و «خروجی خلاقانه» امتیاز بالاتری از میانگین کشورهای با درآمد بالاتر از متوسط داشته است. این در حالی است که در سه رکن «نهادها»، «خروجی دانش و فناوری» و «خروجی خلاقانه» امتیاز کمتری را کسب کرده است.

در میان هفت رکن اصلی شاخص نوآوری جهانی در سال ۲۰۲۰، ایران در رکن «تحقیق و سرمایه انسانی» بهترین رتبه (۴۶) را کسب کرده است. پس از آن در دو رکن «خروجی خلاقانه» و «خروجی دانش و فناوری» به ترتیب رتبه‌های ۴۸ و ۵۹ را به دست آورده است. نامناسب‌ترین جایگاه ایران مربوط به رکن «نهادها» بوده که رتبه ۱۲۰ را کسب کرده است.

به لحاظ امتیاز، ایران در هر هفت رکن شاخص نوآوری در سال ۲۰۲۰ نسبت به ۲۰۱۹ با کاهش امتیاز همراه بوده است. بیشترین افت امتیاز ایران مربوط به رکن پیچیدگی کسب‌وکار بوده است.

نقاط قوت و ضعف ایران

ایران در اجزای پنج رکن «تحقیق و سرمایه انسانی»، «پیچیدگی بازار»، «خروجی دانش و فناوری»، «زیرساخت» و «خروجی‌های خلاقانه» نسبتا عملکرد قوی‌تری داشته است. این در حالی است که در برخی از اجزای ۶ رکن نسبتا عملکرد ضعیف‌تری داشته است. نهادها (۱۲۰)، پیچیدگی کسب‌وکار (۱۱۲)، تحقیق و سرمایه انسانی (۴۶)، خروجی‌های خلاقانه (۴۸)، پیچیدگی بازار (۱۰۸) و خروجی‌های دانش و فناوری (۵۹) در شاخص نوآوری ۲۰۲۰ از خود عملکرد ضعیفی به جا گذاشته‌اند.

 

شاخص نوآوری جهانی (GII)، هر سال اقتصادهای جهان را رتبه‌بندی می‌کند. این شاخص متشکل از ۷ رکن و ۲۱ بخش و ۸۰ زیربخش بوده که به دو گروه ورودی و خروجی تقسیم می‌شوند و هدف آن دست یافتن به جنبه‌های چندبعدی نوآوری است. در شاخص نوآوری جهانی ۲۰۲۰، تعداد ۱۳۱ اقتصاد مورد بررسی قرار گرفته که امتیاز هر کشور از صفر تا ۱۰۰ متغیر است. امتیاز ۱۰۰ نشان از بهترین عملکرد و امتیاز صفر نشان از ضعیف‌ترین عملکرد دارد. ارکان ورودی (درون‌داد) شاخص نوآوری جهانی شامل «نهادها»، «تحقیق و سرمایه انسانی»، «زیرساخت‌ها»، «پیچیدگی بازار» و «پیچیدگی کسب‌وکار» است و ارکان خروجی (برون‌داد) شاخص نوآوری جهانی را «دانش و فناوری» و «خلاقیت» تشکیل می‌دهد.

سه اقتصاد برتر به تفکیک منطقه

طبق ارزیابی‌ها، در آمریکای شمالی، ایالات‌متحده آمریکا بهترین عملکرد را در شاخص نوآوری ۲۰۲۰ داشته است. در آمریکای لاتین؛ «شیلی»، در اروپا؛ «سوئیس»، در شرق و جنوب شرقی آسیا و اقیانوسیه؛ «سنگاپور»، در جنوب صحرای آفریقا؛ «آفریقای جنوبی و موریس» و در مرکز و جنوب آسیا نیز «هند» بیشترین امتیاز را در این شاخص به دست آورده است.

در میان کشورهای با درآمد بالا «سوئیس» بهترین عملکرد را در شاخص نوآوری ۲۰۲۰ داشته است. در میان کشورهای با درآمد بالاتر از متوسط «چین»، در کشورهای با درآمد پایین‌تر از متوسط «ویتنام» و در کشورهای با درآمد پایین نیز «تانزانیا» بالاترین امتیاز را کسب کرده است.

اما بخش‌های با بیشترین هزینه تحقیق و توسعه نیز معرفی شده‌اند. طبق ارزیابی‌ها، توزیع کل هزینه تحقیق و توسعه جهان به تفکیک، در ۲۱ گروه اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است. «سخت‌افزار و تجهیزات الکترونیکی ICT»، «داروسازی و بیوتکنولوژی» و «خودرو» بیشترین سهم‌ها را به خود اختصاص داده‌اند که به ترتیب ۵/ ۲۳ درصد، ۵/ ۱۸ درصد و ۶/ ۱۵ درصد بوده است.


 

برنامه‌ریزی برای ۲/ ۳ میلیارد دلار داخلی‌سازی

 

رئیس مرکز ساخت داخل وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: پارسال با امضای تفاهم‌نامه‌ها و قراردادهای مرتبط بیش از سه میلیارد دلار از برنامه داخلی‌سازی تولیدات عملیاتی شد و برای امسال نیز تحقق سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار داخلی‌سازی کالای وارداتی در دستور کار است.

سیدمحمدمهدی هادوی افزود: وزارت صنعت برای تحقق اهداف برنامه تعمیق ساخت داخل، در مجموع برای سال‌های ۹۸، ۹۹ و ۱۴۰۰ دستیابی به هدف ۱۰ میلیارد دلاری داخلی‌سازی انواع اقلام کالایی وارداتی را به عنوان برنامه محوری خود تعیین کرده است. رئیس مرکز ساخت داخل وزارت صنعت گفت: ۲۰۳ قلم کالا با استفاده از سامانه رتبه‌بندی واردات شناسایی شده که از بین آنها ۱۴۲ قلم کالا به عنوان اقلام کالایی گلوگاهی شناخته شده‌اند.

هادوی تاکید کرد: با بومی‌سازی این اقلام گلوگاهی در بسیاری از موارد زنجیره ارزش تولیدات کشور تکمیل می‌شود؛ در این ۱۴۲ مورد مواد اولیه، اجزا و قطعات و ماشین‌آلات مورد توجه قرار گرفته که در صورت رعایت الزام‌های کمی و کیفی می‌تواند هموارکننده مسیر سایر بخش‌های صنعتی کشور باشد و شرایط را برای تحقق حداکثری اهداف جدید تولید مهیا کند.


 

افتتاح مرکز رشد و نوآوری دانشگاه خوارزمی با حضور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری

 

دانشگاه خوارزمی تهران امروز شاهد افتتاح مركز نوآوری و رشد با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رييس‌جمهوری بود تا زمينه براي تبديل ايده‌های نوآور به كسب‌وكارهای دانش‌بنيان فراهم شود.

سورنا ستاري معاون علمي و فناوري رييس‌جمهوري با اشاره به توسعه زيست‌بوم نوآوري و فناوري با راه‌اندازي اين مركز رشد عنوان كرد: دانشگاه خوارزمی به عنوان يكي از دانشگاه‌هاي مهم و اثرمند در خلق ايده‌هاي نوآورانه اكنون بستري را براي توسعه كسب‌وكارهاي نوپا فراهم کرد. با توافق های صورت گرفته برای راه‌اندازی کارخانه نوآوری البرز بر ظرفیت زیست‌بوم نوآوری این استان که قطب فناوری‌های زیستی به شمار می‌رود افزوده می‌شود.

ساختمان مرکز رشد و نوآوری دانشگاه خوارزمی پیش از این  کاربری اداری داشت که با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تجهیز شد و به بهره برداری رسید. اکنون در این مرکز رشد و نوآوری ۲۰ شرکت و ۲۵ هسته فناور مستقر هستند و بخش تکمیل نشده ظرفیت آن با اعلام فراخوان و جذب هسته‌های فناور تکمیل خواهد شد.

فعالان فناور مستقر در این مرکز، ایده‌های نوآورانه خود را در حوزه‌های زیست‌فناوری، پتروشیمی، فناوری اطلاعات و ارتباطات فعالیت می‌کنند.


 

 


 

ارسال دیدگاه