به تخریب یک فلز در اثر واکنش شیمیایی و یا الکتروشیمیایی با محیط اطراف، “خوردگی” گفته میشود. فلزات معمولاً در طبیعت به صورت اکسیدها، سولفیدها، سیلیکاتها و یا کربناتها وجود دارند و این وضعیت از نقطهنظر ترمودینامیکی پایدار است. چنانچه فلز احیاء و استخراج شود و به صورت خالص به وجود آید، آنگاه از نظر ترمودینامیکی ناپایدار است و در شرایط طبیعی اکسید شده و به صورت پایدار در محیط در میآید. با این توضیح میتوان گفت که هیچ گاه نمیتوان به طور کامل از خورده شدن جلوگیری نمود، بلکه باید به نحوی میزان خورده شدن را به حد قابل قبول رسانید.
پدیده خوردگی در تمامی دستههای اصلی مواد، شامل فلزات، سرامیكها، پلیمرها و كامپوزیت ها اتفاق میافتد، اما وقوع آن در فلزات شایع و فراگیر بوده و اثرات مخربی به جای میگذارد. خسارتهای ناشی از این معضل تقریباً حدود سه تا پنج درصد از تولید ناخالص ملی در کشورهای صنعتی است. این زیانها در بخش منابع طبیعی، اقتصاد و ایمنی، و در قالب ضررهای مستقیم و غیرمستقیم رخ میدهد. هزینه های انسانی، از دست رفتن منابع و مواد خام اولیه به جهت نگهداری و جایگزینی سازههای خورده شده، از جمله زیانهای مستقیم پدیده خوردگی هستند. آلودگی ناشی از محصولات خوردگی، توقف پیشبینی نشده در یک واحد صنعتی، کاهش محصول در اثر نشت خطوط انتقال، کاهش راندمان و آسیبهای زیست محیطی نیز نمونههایی از آسیبهای غیر مستقیم این پدیده هستند. انفجار نیروگاههای فوکوشیما و چرنوبیل در اثر پدیده خوردگی مخازن از جمله حوادث تلخی است که بهدلیل عدم ملاحظات مهندسی رخ داده است. با توجه به ضرر و زیانهای گفته شده در مورد فرایندهای خوردگی، لزوم بهرهگیری مناسب از ابزار و تکنیکهای جدید جهت کاهش نرخ خوردگی امری مهم تلقی میگردد.
“مهندسی خوردگی” کاربرد دانش و فن جلوگیری یا کنترل خسارات ناشی از خوردگی به روش اقتصادی و مطمئن میباشد. یک مهندس خوردگی باید با اصول خوردگی و روشهای جلوگیری از آن، خواص شیمیایی، متالورژیکی، فیزیکی و مکانیکی مواد، آزمایش های خوردگی، ماهیت محیطهای خورنده، قیمت مواد اولیه، نحوه ساخت و تولید و طراحی قطعات آشنا باشد. انتخاب صحیح مواد، حفاظت کاتدی و آندی، پوششدهی و استفاده از ممانعت کنندههای خوردگی، روشهایی هستند که یک مهندس خوردگی میتواند به کمک آنها سرعت خوردگی را کاهش دهد. متداول ترین روش جلوگیری از خوردگی انتخاب فلز یا آلیاژ مناسب برای کاربرد مورد نظر است، چون با انتخاب صحیح جنس مواد با توجه به محیط خورنده میتوان هزینههای ثانویه حفاظت را کاهش داد. استفاده از انواع پوشش های محافظ روش دیگری است که میتواند عمر قطعات و تجهیزات را افزایش داده و حفاظت بیشتری از آن ها را فراهم سازد. یکی از تهدیداتی که میتواند باعث تخریب پوشش شده و کاربرد آن برای حفاظت در برابر خوردگی را از بین ببرد، مشکل سایش و فرسایش میباشد. این مشکل عموماً در محیطهای مستعد خوردگی به وفور رخ میدهد. لذا ایجاد پوششی با توانایی مقاومت در برابر هر دو عامل سایش و خوردگی، منجر خواهد شد تا حفاظت از تجهیزات به مدت طولانیتر انجام گیرد. این تقویت پوشش یک مانع قوی فراهم میکند تا نیاز به سایر روشهای محافظت از بین رفته و یا به طور چشمگیری کاهش مییابد. ممانعتکنندهها نیز به دلیل مقدار مصرف کم و مقاومت بالا دیگر راه مقابله با خوردگی هستند.
+ کتاب مرجع مهندسان خوردگی NACE
کتاب “مرجع مهندسان خوردگی NACE” از انتشارات انجمن بین المللی مهندسان خوردگی، معتبرترین نهاد تخصصی پیشگیری و کنترل خوردگی در دنیا و نوشته Robert Baboian میباشد. هدف از این کتاب ارائه اطلاعات مفید و مهم در مورد تحقیقات و کنترل خوردگی به دانشمندان ، مهندسان و دانشجویان است. نسخه اول این کتاب در سال ۱۹۸۰ توسط Richard (Dick) Treseder نوشته و منتشر گردید. این منبع، جداول و نمودارهای فراوانی را برای کمک به ارزیابی دادههای خوردگی در اختیار تکنسینهای خوردگی قرار داد. نسخه دوم این کتاب نیز در سال ۱۹۹۱ به چاپ رسید. مبانی خوردگی و مواد مقاوم در برابر خوردگی بهطور کامل در این کتاب مورد بحث قرار گرفته است. بعد از درگذشت نویسنده این مجموعه، Robert Baboian نسخه سوم این کتاب را با ویرایش گسترده نسخه دوم و تکیه بر آزمونهای خوردگی در سال ۲۰۰۲ منتشر کرد. همه بخشهای موجود در نسخههای قبلی به روز شده و گسترش یافتهاند تا جدولهای جدید و بیشتری را در بر گیرند. مهم تر اینکه در بخش جدولهای تبدیل، ارزیابی خوردگی، خوردگی اتمسفری، حفاظت کاتدی، پوششهای محافظ و استانداردها تغییرات اساسی صورت گرفته است.
مطالب این کتاب در ۱۲ فصل و به ترتیب زیر ارائه شده است:
- جدولهای تبدیل (شامل یکاها، روابط، فرمول ها، تبدیل واحدها و سایر مواردی که برای استفاده یک مهندس خوردگی لازم است)
- دادههای فیزیکی و شیمیایی (شامل اطلاعاتی که از خواص فیزیکی و شیمیایی گازها و مایعات، آب و عناصر برای استفاده یک مهندس خوردگی لازم است)
- آزمایش های خوردگی
- ارزیابی انواع خوردگی ها
- خوردگی اتمسفری
- خوردگی در اثر آب دریا و آب برج خنک کن
- حفاظت کاتدی
- خوردگی در صنایع فرایندی و نفت
- مواد فلزی (اطلاعات و داده هایی در خصوص نامگذاری، خواص مکانیکی، شیمیایی و فیزیکی، تنش مجاز طبق ASME، عملیات حرارتی، پر کننده های مناسب آن ها در جوشکاری و غیره)
- مواد غیر فلزی (اطلاعاتی در خصوص مواد پلاستیکی و الاستومری، سیمان و سرامیک ها و غیره)
- پوششهای محافظ
- استانداردهای خوردگی (معرفی استانداردهای NACE ،ISO ،ASTM ،IEC ،SSPC، API ،SAE ،AWWA ،ASME مرتبط با خوردگی)
- مطالب اضافی این کتاب شامل نقطه شبنم هوای مرطوب، سریهای الکتروشیمیایی، نمودار استاندارد رتبه بندی حفرهها و خوردگی فولاد ساختمانی در محیطهای مختلف میباشد.
این کتاب بسیار مفید و کاربردی را می توانید از لینک زیر در عصر مواد دریافت کنید:
NACE CORROSION ENGINEERS REFERENCE BOOK
فرمت: PDF
تعداد صفحه: ۴۵۲
زبان: انگلیسی
حجم: ۳٫۲ مگابایت
لینک دانلود:
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.