عصر مواد در نظر دارد با جمع آوری و گلچین مهم ترین و جالب توجه ترین اخبار و رویدادهای صنعتی و پژوهشی فناوری نانو، آن ها را در قالب یک بسته ویژه نانویی تقدیم مخاطبان و کاربران محترم نماید. این بسته ها بسته به حجم اخبار و رویدادها در بازه زمانی سه روز تا یک هفته منتشر خواهد شد.
ساخت میکروپردازشگر با ۱۴ هزار ترانزیستور اثر میدان نانولوله کربنی
محققان موسسه فناوری ماساچوست (MIT) پردازشگری ساختند که در آن از ترانزیستورهای نانولولهکربنی استفاده شده است. این گروه تحقیقاتی نشان دادند که با استفاده از فرآیندهای ساخت تراشه سیلیکونی میتوان میکروپردازندههایی حاوی نانولولههای کربنی ساخت.
قانون مور میگوید که ابعاد ترانزیستورها در حال کوچکتر شدن بوده و این کاهش ابعاد در حال رسیدن به یک محدودیت فیزیکی است. بنابراین کاهش ابعاد ترانزیستورهای سیلیکونی به زودی متوقف میشود و باید جایگزینی برای آن یافت. ترانزیستورهای اثرمیدان نانولوله کربنی (CNFET) میتوانند گزینه مناسبی برای این فناوری باشند. پژوهشگران نشان دادند که این ترانزیستورها کارایی ده برابر بالاتر از همتایان سیلیکونی خود دارند. اما تولید آنها معمولا با نقصهایی روبهرو است که موجب اثر منفی در عملکرد آنها میشود.
محققان MIT روش جدیدی یافتند که میتواند نقص ساختاری را در این ترانزیستورها کاهش دهد. این گروه نشان دادند که با استفاده از ۱۴ هزار CNFET میتوان میکروپردازشگر ۱۶ بیتی ساخت در حالی که قابلیت استفاده تجاری داشته باشد.
این میکروپردازشگر براساس معماری تراشه منبع باز RISC-V ساخته شده است، از این رو محققان میتوانستند با دقت بالا تمام دستورالعمل ساخت را داشته باشند و اجرا نمایند.
رادیاتورهایی با پوشش نانویی که مصرف انرژی را کاهش میدهند
رادیاتورها از جمله وسایلی هستند که معمولا چندان مورد توجه طراحان نیستند در حالی که کارایی آنها کم و موجب هدر رفت انرژی هستند. بنابراین، لازم است تغییراتی در این رادیاتورها انجام شود تا کارایی آنها بهبود یابد. در این راستا شرکت کولدا (KOLEDA) محصولی به بازار عرضه کرده که میتواند قواعد بازار را تغییر دهد.
این محصول SOLUS نام دارد و میتواند ۸۰ درصد کاهش صورت حساب انرژی را برای مصرفکننده به ارمغان آورد. در این رادیاتورها از فناوری مبتنی بر گرافن استفاده شده است. این پوشش نانویی آزمونهای مربوط به کارایی را با موفقیت پشت سرگذاشته و مشخص شده است که این رادیاتورها ۵ برابر بیشتر از رادیاتورهای رایج کارایی انرژی دارند. بنابراین، استفاده از آنها میتواند به صرفهجویی مالی و انرژی کمک کند.
از سوی دیگر، این رادیاتورها نیاز به فرآیند طولانی برای تولید ندارند و طراحی و ساخت آنها به سادگی قابل انجام است. با توجه به پوشش نازک، وزن کم و وجود لایهای مشکی روی سطح این رادیاتورها، آنها را میتوان در محیطهای مختلف به کار گرفت.
در ساخت این رادیاتورها از فناوری پتنت شدهای استفاده شده که در آن از گرافن برای ایجاد پوشش استفاده میشود. این پوشش نانویی بهگونهای طراحی شده که کارایی حرارتی رادیاتور را بهبود داده و در نهایت هزینه مصرف انرژی را کم میکند. جنس و ظاهر این رادیاتورها بهگونهای است که میتوان از آن در طراحیهای مختلف خانهها استفاده کرد.
یکی از مزیتهای این رادیاتور آن است که سطح آن دچار اکسیداسیون نمیشود و در نتیجه میتوان با اطمینان گفت که این رادیاتورها میتوانند سی سال با کارایی بالا فعالیت داشته باشند. از این رادیاتورها میتوان هم برای سیستمهای گرمایش رایج و هم برای سامانههای مادون قرمز استفاده کرد. این رادیاتورها از قابلیت نصب روی دیوار برخوردار است.
ارائه فناوری جدیدی برای محافظت از سطوح در محیط خورنده
شرکت اپلاید گرافن متریالز (Applied Graphene Materials) یکی از تولیدکنندگان مواد گرافنی، اعلام کرد که این شرکت موفق به ارائه فناوری جدیدی در حوزه گرافن شدهاست. Genable 3000 فناوری است که میتواند خاصیت ضدخوردگی در سطوح ایجاد کند. این فناوری بینیاز از افزودنیهای فلزی بوده و میتوان به سادگی آن را به رنگها و پوششها اضافه کرد ودر نهایت خاصیت ضدخوردگی در آنها را ارتقاء داد. این فناوری برای استفاده در صنایع سنگین و محیطهای خشن دریایی بسیار مناسب است.
این فناوری جدید میتواند جایگاه شرکت اپلاید گرافن را در حوزه پوشش و خوردگی تثبیت کند و پتانسیل کسب درآمد از بازار ۸٫۱ بیلیون دلاری پوشش را افزایش دهد. پیش از این، شرکت جیبیال که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مواد شیمیایی در اروپا است اعلام کرده بود که اقدام به توسعه رنگهای خودرو با استفاده از مواد گرافنی شرکت اپلاید گرافن خواهد کرد. با استفاده از این فناوری میتوان محافظت از سطوح خودروها را با استفاده از فناورینانو انجام داد.
اپلاید گرافن یکی از شرکتهای پیشرو در بخش پوششهای صنعتی است که موفق به ارائه محصولاتی برای افزایش عمر سطوح به ویژه در محیطهای خورنده شده است.
چاپ لیزری منسوجات نانویی هوشمند در چند دقیقه!
نسل جدید منسوجات هوشمند ضدآب با استفاده از چاپ لیزر و در مدت زمان چند دقیقه انجام میشود، فناوری منسوجات هوشمند آینده متاثر از دستاوردهای اخیر دانشمندان است. یک گروه تحقیقاتی از دانشگاه RMIT استرالیا روشی برای تولید ارزان قیمت و مقیاسپذیر منسوجات هوشمند ارائه کرده که در آنها از ادوات ذخیرهساز انرژی استفاده شده ست.
این گروه تحقیقاتی نشان دادند که در مدت زمان سه دقیقه میتوان پارچه هوشمند در ابعاد ۱۰ در ۱۰ سانتیمتر تولید کرد که ضدآب بوده و قابل ارتجاع است و در عین حال قابلیت ترکیب شدن با فناوریها جذب انرژی را دارا است.
در این فناوری از ابرخازن گرافنی استفاده شده است که میتواند ذخیرهسازی انرژی را برای مدت طولانی انجام دهد و به سادگی قابل ترکیب شدن با منابع تولید انرژی است و از سوی دیگر میتوان آن را با استفاده از لیزر درون منسوجات قرار داد.
این گروه تحقیقاتی پیش از این نانوابرخازن را با پیل خورشیدی ترکیب کرده و در نهایت پارچههایی هوشمند با قابلیت تولید انرژی ارائه کرده بودند، پارچههایی که قابل شستشو بود و نیاز انرژی خود را تامین میکردند.
صنعت منسوجات هوشمند در حال رشد بوده و کاربردهای متعددی در بخش ارائه لباسهای هوشمند برای بخش سلامت و دفاعی بهدست آورده است. منسوجات هوشمند میتوانند علائم حیاتی بیمار را رصد کرده و آنها را به پزشک مخابره کنند. این منسوجات فرآیند حسگری و ایجاد ارتباط بدون سیم را به سادگی انجام میدهند.
در حال حاضر، راهبردهای رایج برای تولید منسوجات هوشمند با مشکلاتی روبهرو است؛ برای مثال، باید باتریها به الیاف دوخته شوند که کاری زمانبر و پرهزینه بوده و همچنین مشکلاتی نظیر ظرفیت محدود باتری در این منسوجات وجود دارد. از سوی دیگر، رطوبت و تعرق میتواند مدار کوتاه ایجاد کرده و عملکرد پارچه را دستخوش تغییر کند. اما این نانوابرخازن قابل شستشو بوده و انرژی موردنیاز را تامین میکند و در عین حال تولید آن در مقیاس انبوه زمان چند دقیقهای نیاز دارد. محققان امیدوارند که این فناوری بتواند موجب تسریع تجاریسازی نسل جدید ادوات الکترونیکی قابل پوشیدن شود.
همکاری مشترک دانشگاه تبریز با دانشگاه کلن آلمان برای ساخت نمایشگر
پژوهشگران دانشگاه تبریز نوع جدیدی از نمایشگر شفاف را ساختند که نسبت به نمایشگرهای موجود در بازار وضوح بالاتری دارد و در آن از نانوذرات با ساختار هستهای پوستهای Si-SiO2 استفاده شده است. این نمایشگر با قابلیت نشاندادن تصاویر با رزولوشن بالا میتواند جای نمایشگرهای کنونی که برق بیشتری مصرف میکنند را بگیرد.
دکتر محبوبه دولتیاری با همکاری گروه دکتر علی رستمی عضو هیئتعلمی دانشگاه تبریز و شرکت ASEPE در کشور آلمان موفق به ارائه نوع جدیدی از نمایشگر شفاف با تصاویر با وضوح بالا براساس نانوذرات هسته پوسته Si-SiO2 شدند. این نمایشگر ویژگیهای بسیار جذابی مانند سهولت ساخت، زاویه دید گسترده، مقیاسپذیری در اندازههای بزرگتر و مصرف برق کمتر را دارد.
محبوبه دولتیاری در توضیح این کار پژوهشی گفت: «در این نمایشگر از شبهآرایه نانوذرات برای به دستآوردن مشخصات پراکندگی بسیار بالا استفاده شده است. برای این منظور، نانوذرات Si-SiO2 سنتز شدند و با کنترل اندازه ذرات، طول موج انتشار و پراکندگی کنترل شد. برای ساخت نمایشگر شفاف به رنگ آبی، نانوذرات فرآوری شده Si-SiO2 در پلیمر بهطور یکنواخت پخش شدند و سپس روی یک سطح شیشه شفاف پوشش داده شدند. پس از خشکشدن فیلم، ویژگیهای نمایشگر شفاف ساختهشده مورد بررسی قرار گرفت و یک پروژکتور ویدئویی برای تست عملی نمایشگر استفاده شد.»
وی افزود: «نکته مهم این است که متون و تصاویر را میتوان به خوبی در دو طرف نمایشگر ساخته شده ارائه داد و فیلم نازک کامپوزیت نیز میتواند از شیشه جدا شده و به عنوان نمایشگر انعطافپذیر استفاده شود.»
دولتیاری معتقد است این کار پتانسیل بالایی برای تجاریشدن دارد و با هدف قابل استفاده بودن در ایران طراحی شده است. وی درباره این پروژه گفت: «در انجام این پروژه با دانشگاه کلن آلمان همکاری داشتهایم و در حال حاضر بر روی بخش پژوهشی پروژه متمرکز هستیم. برای مثال نمایشگر رنگ آبی ساخته شده و مطالعات مربوط بر روی رنگهای دیگر از جمله سبز و قرمز نیز در حال انجام است. پس از پایان فاز پژوهشی، این فناوری تجاریسازی خواهد شد.»
پژوهشگر دانشکده فناوریهای نوین دانشگاه تبریز در رابطه با ویژگیهای نوآورانه این پروژه گفت: «به دلیل استفاده از نانوذرات در این نمایشگر، شفافیت رنگ و در نتیجه کیفیت تصویر بسیار بالا است. کار مشابهی در دانشگاه MIT با نانوذرات نقره انجام شده بود اما استفاده از نانوذره Si/SiO2 کیفیت تصویر را بسیار بالاتر برد.»
دولتیاری درباره مزایای این طرح گفت: «برای نمایشگر شفاف لزومی ندارد از فلزات گرانبها استفاده شود بلکه استفاده از نانوذرات سنتز شده و ساخت نمایشگر با روش محلول، هزینه ساخت را بسیار کم و قابلیت ساخت در ابعاد بزرگ را امکانپذیر ساخته است. همچنین مشکل اصلی صفحه نمایش، یک زاویه دید باریک است که بر مکان بیننده تأثیر میگذارد و نمایشگرهای شفاف با پراکندگی نور پروژکتور، مشکل زاویه دید را حل کردهاند. همچنین نمایشگر شفاف با قابلیت نشان دادن تصاویر با رزولوشن بالا میتواند جای نمایشگرهای کنونی که مصرف برق بالایی دارند را بگیرد.»
این نمایشگر در صنعت خودرو، صنایع هواپیمایی، تبلیغات شهری، فروشگاههای کتاب، ایستگاههای مترو و اتوبوس و ویترین مغازهها جهت معرفی محصولات درحالی که خود محصول هم دیده شود، میتواند استفاده شود.
عرضه نسخه جدیدی از میکروسکوپ AFM برای حوزه زیستی
شرکت بروکر (Bruker) اعلام کرد که ورژن جدید میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) خود را با قابلیت تصویربرداری از مواد زیستی به بازار عرضه کرده است. در این میکروسکوپ از فناوری NanoWizard® ۴ XP استفاده شده است. در این ورژن از دستگاه فناوری انحصاری شرکت بروکر موسوم به PeakForce Tapping® نیز استفاده شده است که کاربر را قادر میسازد تا کنترل زیادی روی نیروی اعمال شده بر سطح داشته باشد و همچنین کاربری دستگاه را ساده میکند. همچنین در این دستگاه از مود industry-leading QI™ استفاده شده که امکان اعمال فرآیندهای نانومکانیکی را روی نمونههای نرم فراهم میکند.
سامانه NanoWizard از ترکیب میکروسکوپ نیروی اتمی با روشهای نوری پیشرفته انجام شده است که سطح بالایی از عملکرد را در این ابزار ایجاد کرده و همچنین امکان ترکیب شدن این میکروسکوپ را با ادوات دیگری نظیر میکروسکوپ کنفوکال فراهم کرده است.
بارت هوگنبوم، استاد رشته زیستفیزیک مرکز فناورینانو لندن و دانشگاه کالج لندن میگوید: «ما بسیار خوشحالیم که میبینیم سامانه جدید Nanowizard پیادهسازی شده و از آن برای تصویربرداری با عملکرد بالا استفاده میشود. این فناوری قابل انطباق با دیگر میکروسکوپهای نوری است.»
منسوجات رسانا با قابلیت جایگزینی به جای سیم و کابل
در سالهای اخیر منسوجات رسانا به دلیل خاصیت الکترومغناطیسی و ضدالکتریسیته ساکن و کاربرد آنها در صنایع حفاظتی، الکتریکی و الکترونیکی بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. این منسوجات خواص فوقالعاده مانند انعطافپذیری، تخلیه الکترواستاتیک، محافظت در برابر اشعه و امواج رادیویی، قابلیت انبساط حرارتی و وزن سبک دارند.
پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر با استفاده از روشی ساده و مواد اولیه ارزانقیمت موفق به ارائه طرحی برای رسانا کردن منسوجات شدند که میتواند جایگزین مناسبی برای سیمها و کابلها باشد. مجید مظفر؛ عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در مورد این پژوهش گفت: «هدف اصلی این پروژه، تولید منسوجات رسانا برای کاربردهای مختلف پزشکی و پوشاک خاص است. امروزه کاربرد و استفاده از طیفهای فرکانسی و امواج رادیویی در حال گسترش است. منسوجات رسانا علاوه بر حفاظت و جذب امواج، در تولید وسایل الکترونیکی منعطف و باتریهای پارچهای نیز کاربرد دارند. منسوجات رسانا میتوانند جایگزین مناسبی برای سیمها و کابلها باشند. این منسوجات بسته به میزان هدایت الکتریکی میتوانند کاربردهای مختلفی در صنایع داشته باشند.»
وی در ادامه گفت: «تاکنون روشهای مختلفی برای رسانا کردن منسوجات از جمله لایهنشانی سطح کالا با کمک عملیات پلاسما، عملیات رسوبگذاری شیمیایی، غوطهوری کالا در رزینهای حاوی ذرات رسانا، قراردادن سیمهای مسی در بین تاروپود پارچه و استفاده از نانوذرات کربنی گزارش شده است. در اکثر این روشها عملیات، چند مرحلهای است که خواص دیگر کالا تحت تأثیر این عملیات قرار میگیرد، هزینه آن زیاد و راندمان کم است و به ترکیبات جانبی نیاز دارد و در ضمن تجهیزات خاصی نیز برای انجام عملیات ذکر شده مورد نیاز است. در پروژه کنونی تلاش شده تا با استفاده از روش ساده Click Finishing و با مواد اولیه ارزان قیمت در فرآیند یک مرحلهای با استفاده از امکانات موجود به رسانایی مطلوب دست یابیم. روش Click Finishing برگرفته از روش Click Chemistry است، که روشی یکمرحلهای بوده و تولیدات جانبی مخرب ندارد.»
عضو هیئت علمی پژوهشکده نانوفناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر مهمترین نتیجه این فعالیت را دستیابی به منسوج با خواص رسانایی الکتریکی، الکترومغناطیسی و ضدباکتری میداند در حالی که کالای تکمیل شده منعطف، سبک، تنفسپذیر و با استحکام زیاد است که با سنتز در جای نانوذرات فلزی بر روی کالای پلیاستر به دست آمده است.
با توجه به هدایت الکتریکی این منسوجات میتوانند کاربردهای متفاوتی در صنایع حفاظتی به عنوان پارچه ضداشعه، در صنایع الکترونیک به عنوان سیم و کابلهای پارچهای منعطف و رسانا، در صنایع پزشکی و ورزشی به عنوان لباسهای هوشمند و در باتریها و خازنها به عنوان الکترودهای منعطف پارچهای داشته باشند.
عرضه چسبهای نانویی با هدایت گرمایی بالا برای صنعت هوافضا
شرکت اپلاید گرافن متریالز اخیرا اقدام به ارائه چسب رزینی رسانا با نامهای AGM TP300 و AGM TP400 کرده است که برای استفاده در بخش هوافضا مناسب است. این چسبها دارای هدایت گرمایی بسیار بالایی (بین ۳ تا ۶ W/mk) بوده و در عین حال از خاصیت مکانیکی قابل توجهی نیز برخوردار هستند. ترکیب این دو ویژگی موجب شده تا عملکرد این چسبها برای استفاده در حوزههای مختلف مناسب باشد.
یکی از ویژگیهای بسیار مهم این چسب آن است که با دانسیته رزین ۴۰ درصد کمتر از دیگر چسبهای موجود در بازار پخت میشود. بنابراین، این چسبها را میتوان چسبهای همهکاره دانست که هم از نظر هزینه و هم عملکرد بسیار مقرونبهصرفه خواهند بود.
در حال حاضر این چسبها برای استفاده در صنعت هوافضا مورد پذیرش قرار گرفتهاند و از آنها میتوان در جاهایی که لازم به مدیریت گرمایی است، استفاده کرد. فضاهای خالی که قرار است با مادهای مناسب پر شوند که از نظر حرارتی نیز رسانا باشند، بهترین گزینه برای استفاده این چسبها هستند. این چسبها برای قطعات ماهوارهها و تجهیزات هوافضا مناسب هستند.
ابزاری برای مشخصهیابی نانوپلاستیکها در محیطزیست
شرکت پستنوا آنالیتیکس (Postnova Analytics) اخیرا گزارشی منتشر کرده است که در آن جزئیات مربوط به چگونگی استفاده از دستگاه جداسازی EAF4 این شرکت در مشخصهیابی نانوپلاستیکها درج شده است. EAF4 دستگاه جداسازی جریان میدان الکتریکی متفارن است.
زبالههای پلاستیکی یکی از اثرات مخرب انسان در محیط زیست است، این ذرات به سادگی در محیط زیست پخش شده و تجزیه آنها در طبیعت موجب تشکیل ذرات نانومتری میشود. نانوپلاستیکها را به سختی میتوان از محیطزیست جدا کرد و با استفاده از روشهای رایجی نظیر فیلتراسیون، جمعآوری آنها چالشبرانگیز است. از آنجایی که این نانوپلاستیکها ابعاد بسیار کوچکی دارند به سادگی در محیط زیست نفوذ کرده و زندگی موجودات آبزی را تهدید میکنند.
بنابراین سوال مهمی که اینجا وجود دارد این است که چگونه میتوان مقدار پلاستیکها را در محیط زیست مشخصهیابی و به دقت تعیین کرد. چه ابزاری برای تعیین مقدار نانوپلاستیکها در محیط مناسب است.
در حال حاضر با استفاده از تجهیزاتی نظیر تفرق نور پویا و کروماتوگرافی به سختی میتوان نانوذرات پلاستیک را مشخصهیابی و جدا کرد. در مقایسه با این تجهیزات، روش جداسازی AF4 که جداسازی با جریان میدانی متقارن است، ابزار بهتری برای حل این مشکل میتواند باشد. چرا که این روش از قدرت تفکیک بالایی برخوردار بوده و میتواند نانوذرات پلیدیسپرس و منودیسپرس را جداسازی کند.
نویسندگان این گزارش نشان دادند که میتوان ترکیبی از دو نوع ذره پلیاستایرن را که بهعنوان ماده استاندارد در آزمایشها استفاده میشود با این روش مشخصهیابی کرد. این مخلوط با استفاده از روش AF4 و با کمک میدان الکتریکی اعمالی مورد بررسی قرار میگیرد و از طریق کانالهای این سامانه، امکان جداسازی ذرات وجود دارد. با استفاده از چهار میدان الکتریکی مختلف، حرکت الکتروفوریتیکی ذرات بررسی شده و میتوان پتانسیل زتای این ذرات را در مخلوط مشخص کرد. پراش نور چند زاویهای بهعنوان شناساگر، برای جمعآوری اطلاعات مربوط به هر دو ذره به کار میرود.
در مقایسه با روشهای رایج، EAF4 ابزاری دقیق و قدرتمند برای مشخصهیابی نانوذرات پلاستیک است.
عرضه دستگاه لایهنشانی اتمی مجهز به پلاسما
پیکوسان (Picosun) یکی از شرکتهای پیشرو در عرضه محصولات لایهنشانی اعلام کرد که نتایج جالبی از نسل جدید تجهیزات لایهنشانی اتمی خود موسوم به PEALD را بهدست آورده است. این دستگاه، لایهنشانی در دماهای پایین را با استفاده از چندین ماده مختلف انجام میدهد کاری که با فرآیندهای حرارتی به تنهایی قابل انجام نیست. مشکل PEALD این است که به سطح نمونه آسیب میزند که این ناشی از بمباران یونی است. شرکت پیکوسان برای حل این مشکل از پلاسما استفاده کرده است جایی که منبع پلاسما به حدی دور از نمونه قرار میگیرد که به سطح آسیب نمیزند. در این روش به جای یون پرانرژی از گونههای فعال استفاده میکند که به سطح برخورد میکنند.
جانی کیویوجا از مدیران شرکت پیکوسان میگوید: «فلسفه عملیاتی پیکوسان مبتنی بر پیشرفت و توسعه مداوم است. چرا که ما میخواهیم مشتری، همیشه بهترین راهحلها را با ALD داشته باشد و محصولی با کیفیت بالا بهدست آورد. تجهیزات پلاسمای پیکوسان از زمان راهاندازی تاکنون یک محصول مهمی بوده و اکنون ما آن را به یک سطح کاملا جدید ارتقاء دادهایم تا کیفیت و خلوص محصول افزایش یابد.»
پیکوسان ارائهدهنده نسل جدیدی از PEALD بوده که مبتنی بر پلاسمای ماکروویو با قدرت بالا است. ژنراتور پلاسمای کم وزن پیکوسان میتواند با راکتورهای ALD این شرکت ترکیب شود و در نهایت ابزاری بهدست آید که با کمترین آلودگی قادر به لایهنشانی فیلمهای با کیفیت بالا است.
این شرکت برای حوزههای مختلف تجهیزات و فناوری مورد نیاز را ارائه میدهد. چندی پیش شرکت پیکوسان فناوری جدیدی ارائه کرده که با استفاده از آن میتوان نانولمینت روی ایمپلنتهای پزشکی ایجاد کرد تا طول عمر این ایمپلنتها در بدن افزایش یابد. این ادوات بسیار کوچک، دوام بسیار زیادی در بدن دارند و از چند ماه تا چند سال در بدن فعال هستند. با توجه به محیط خورنده بدن انسان برای قطعات الکترونیکی، لازم است این قطعات حساس درون پوستهای کپسوله شوند تا عمر بالاتری داشته باشند. همچنین این قطعات الکترونیکی نباید در بدن التهاب ایجاد کنند تا وجود ایمپلنت از سوی سیستم ایمنی بدن تحمل شود.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.