0
02126246958

رادیوگرافی صنعتی، تولید و استفاده از پرتو X + ویدیو

در این نوشته شما می توانید ویدیویی از نحوه تولید و استفاده از پرتو X در کاربردهای صنعتی را از وب سایت عصر مواد مشاهده بفرمایید. 

 


 

ویدیو:

نام ویدئو به فارسی: رادیوگرافی صنعتی، تولید و استفاده از پرتو X

نام ویدئو به انگلیسی (در یوتیوب): 

زمان ویدئو: ۱۲ دقیقه و ۱۰ ثانیه

فرمت ویدئو: MP4 با کیفیت ۴۸۰ و ۷۲۰

زبان: انگلیسی

دوبله:

زیرنویس: –

مشاهده ویدیو:

 

 

لینک مشاهده و دانلود از آپارات:

حجم: ۲۵٫۱۱ مگابایت (کیفیت ۴۸۰) و ۴۴٫۲۰ مگابایت (کیفیت ۷۲۰)

 

توضیحات:

 

پرتو X، تابشی الکترومغناطیسی با ماهیتی همانند نور مرئی ولی با طول موج بسیار کوتاه­ تر و انرژی زیادتر از آن است. پرتو X همانند نور مرئی در مسیر مستقیم حرکت می ­کند. این پرتو قابل رویت نبوده و علاوه­ بر اثرگذاری روی فیلم عکاسی در اجسام کدر نیز قابل نفوذ است. واحد اندازه ­گیری در محدوده پرتو X، آنگستروم می ­باشد. این پرتو دارای محدوده طول موج از ۰٫۰۱ تا ۱۰۰ آنگستروم است. با توجه به طول موج پرتو X، این پرتو در دو نوع نرم و سخت وجود دارد که نوع نرم آن، با طول موج بزرگ ­تر و انرژی کم ­تر، بیشتر مصارف پزشکی داشته و نوع سخت آن، با طول موج کمتر و انرژی بیشتر، در صنایع و نیز مطالعات شناسایی مواد کاربرد دارد.

چهار مکانیزم بر اساس چهار نیروی اصلی موجود در جهان، پرتو X تولید می ­کنند. نیروهای اتمی، جاذبه زمین، پتانسیل و نیروهای کولمبی قادر به تولید پرتو X هستند. در آزمایشگاه از نیروی کولمبی برای تولید پرتو X استفاده می شود. پرتو X در حین کاهش سرعت الکترون یا به ­طور کلی توقف الکترون ­ها تولید می شود. هر لامپ پرتو X شامل منبعی از الکترون (کاتد یا فیلامنت)، ولتاژ شتاب­ دهنده بالا، هدف فلزی (آند) به همراه سیستم خنک­ کننده برای جلوگیری از داغ شدن بیش از حد آند و لوله خلاء می باشد. تمامی لامپ­ های پرتو X دارای دو الکترود هستند که عبارتند از هدف فلزی یا آند که به قطب مثبت وصل بوده و کاتد که به قطب منفی با یک پتانسیل بالا، که معمولاً نزدیک به ۳۰ تا ۵۰ کیلوولت است، متصل می باشد.  

 

تصویری شماتیک از مقطع عرضی یک لامپ تولید پرتو X

 

کاربرد پرتو X در موارد گوناگون، به آشکارساز و سیستم کاری آن بستگی دارد. هر چه دقت آشکارساز بیشتر باشد، قابلیت و کارایی پرتو X بالاتر می ­رود. آشکارسازها به ­طور کلی به سه دسته­ ی آشکار سازهای غیرالکترونیک (مانند فیلم عکاسی و صفحات فلورسنت)، آشکارسازهای گازی (مانند آشکارساز تناسبی) و آشکارسازهای حالت جامد (مانند کریستال ­های نیمه­هادی ژرمانیم یا سیلیسیم دارای لیتیم و آشکارسازهای سینتیلاتوری یا جرقه زنی) تقسیم می ­شوند.

 

اصول و مبانی پراش 

در سال ۱۹۱۲ فیزیکدان آلمانی به نام فن ­لاوه ادعا کرد که اگر کریستال­ ها از اتم ­هایی تشکیل شده ­اند که به ­طور منظم در کنار یکدیگر قرار دارند و می ­توانند پرتو X را پراکنده نمایند و همچنین اگر پرتو X از نوع امواج الکترومغناطیس با طول موجی تقریباً مساوی با فاصله بین اتمی است، بنابراین بایستی این امکان وجود داشته باشد که پرتو X به­ وسیله کریستال دچار پراش گردد. برای اثبات این فرضیه او یک کریستال سولفات مس را در مسیر یک پرتو باریک X قرار داد و از یک فیلم عکاسی  برای ثبت پرتو پراکنده شده استفاده نمود. پس از آزمایش، نقاطی روی فیلم ظاهر شد که مشخص بود پرتو پس از عبور از کریستال به ­وسیله پراش از مسیر خود منحرف شده است. این آزمایش نشان داد که پرتو X ماهیت موجی دارد و از طرفی اتم­ ها با نظمی تناوبی در کریستال قرار گرفته ­اند. همچنین مشخص شد که پراش توسط اتم ­ها و صفحات اتمی بلور صورت می ­گیرد و طول موج پرتو X نیز در حدود فواصل بین صفحات اتمی بلورها می باشد.

 

 

 

برخی نوشته های مرتبط در عصر مواد:


 

ارسال دیدگاه