استاد برجسته و چهره ماندگار و پیشکسوت دانشکده فنی دانشگاه تهران و پدر علم متالورژی ایران، دکتر رامز وقار، بدرود حیات گفت و رخ در نقاب خاک کشید.
دکتر رامز وقار که نخستین استاد تحصیلکرده ایران در رشته متالورژی بود، در طول بیش از شصت سال تدریس و تحقیق در دانشگاه تهران، بنیانگذار بسیاری از کارهای بزرگ انجام شده صنعت متالورژی در کشور و تربیت کننده نسلهای متمادی از دانشجویان، پژوهشگران و استادان این رشته راهبردی در کشور بود و میراث باقیمانده از او در این زمینه، به حق کم نظیر و ستودنی است.
دکتر وقار چند سال پیش در یک مصاحبه، خود را چنین معرفی کرده بود:
“من در سال ۱۳۱۰ در تفلیس متولد شدم. با تغییر رژیم شوروی سابق به ما گفتند كه یا باید به تابعیت آنجا در بیایید و یا آن كه اینجا را ترک كنید و این گونه بود كه ما به ایران آمدیم. تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در تهران گذراندم. دوره متوسطه را در دبیرستان البرز سپری كردم و پس از این كه در كنكور دانشكده فنی شركت كردم، به دانشكده فنی رفتم و در رشته شیمی دانش آموخته شدم. چون نفر اول بودم، بورسی به من تعلق گرفت كه با آن به بلژیک رفتم و در آنجا در رشته متالورژی دوره دكترا را پشت سر گذاشته و تزم را در خصوص خواص ترمودینامیكی گذراندم. در سال ۱۳۳۲ از دانشكده فنی دانش آموخته شدم. بعد از آن، سه سال در معادن انارک كار می كردم. در سال ۱۳۳۵ به بلژیك رفتم و سال ۱۳۴۰ دوباره به ایران بازگشتم و در همان سال ۴۰، با رتبه یک دانشیاری وارد دانشكده فنی شدم.
اولین كتابم را در سال ۱۳۴۷ نوشتم. این اثر در مورد تهیه مواد معدنی و فرآوری مواد معدنی است. آن زمان دوره ای بود كه من دانشیار دانشكده فنی بودم. در همان سال هم استادی خود را گرفتم. در سال ۱۳۵۲ و ۵۳، دو كتاب در مورد متالورژی نوشتم و چند سال بعد از آن در سال ۱۳۶۸ كتاب متالورژی مس را نوشتم و سپس كتاب تهیه مواد اولیه برای كوره های بلند را منتشر كردم. بعد از آن كتابی را در خصوص هیدرومتالورژی و اخیراً هم كتاب بیوتكنولوژی را كه در حقیقت كاربرد میكرو ارگانیسم ها در صنعت متالوژی است نوشته و منتشر كردم.”
عصر مواد ضمن اظهار تاسف عمیق از درگذشت این استاد برجسته، این ضایعه تلخ را به خانواده و بستگان ایشان، استادان و دانشجویان و بهره مندان از محضر وی و همه اعضای خانواده بزرگ مهندسان متالورژی و جامعه دانشگاهی و صنعتی کشور تسلیت میگوید و برای روح آن استاد تلاشگر و فرهیخته، رحمت و رضوان الهی طلب مینماید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.