رزومه سندی است حاوی سوابق تحصیلی، شغلی و دستاوردهای یک فرد که معمولاً جهت تقاضای یک موقعیت شغلی ارائه میشود. یک رزومه ی خوب، اطلاعات و تجربیات شما را به بهترین شکل ممکن به کارفرما منتقل میکند. پس در واقع، رزومه یک سند بازاریابی است که از طریق آن باید برای خودتان بازاریابی کنید. در این سند شما باید مهارتها، تواناییها، صلاحیتها و تجارب خود را به کارفرما معرفی کنید. بنابراین هرچه این کار را بهتر انجام دهید، تصمیمگیری برای کارفرما راحتتر خواهد بود.
یک رزومه حرفهای باید به شکلی طراحی شود که اطلاعات مرتبط با شغل و ویژگی های شخصی شما را برجسته کند و نقاط ضعف شما را بپوشاند. بهتر است از همین ابتدا بدانید که هیچ راهکار مطلقی برای ساخت رزومه وجود ندارد. رزومه سندی است که به شما تعلق دارد و شما این اختیار را دارید که به دلخواه خود آن را تزئین کنید.
با این حال، نباید ساده انگارانه از کنار این واقعیت گذشت که نوشتن یک رزومه ی حرفه ای کار راحتی نیست و همگان نمی توانند به سادگی و به آسانی از پسِ آن برآیند. در این نوشته، کاری با طراحی، نگارش و چیدمان یک رزومه نداریم، پیشنهاد می شود در این خصوص به مطالب و نوشته های دیگر از سایت های تخصصی مراجعه شود، بلکه می خواهیم هفت راهکار مهم برای حرفه ای و موثر کردن رزومه ی شما از زبان خانم میشل آیکمن موسس و مدیر مرکز یادگیری سرنو معرفی کنیم که می تواند به استخدام شما در موقعیت شغلی دلخواهتان کمک کند. این ۷ راهکار عبارتند از:
- وظایف شغلی پیشین خود را با نتایج و دستاوردهای ملموس گزارش کنید
بر اساس نظر آیکمن، بزرگترین اشتباهی که جویندگان شغلی در رزومه ی خود مرتکب میشوند آن است که صرفاً سوابق شغلی و مسئولیت های قبلی خود را گزارش میکنند و هیچ اشاره ای به دستاوردها و نتایج ملموس عملکرد خود در آن موقعیت شغلی نمی کنند. برای مثال اگر شما کارشناس متالورژی در یک شرکت ریخته گری هستید، صرفاً نباید به نوشتن عنوان و وظایف شغلی بسنده کنید. بلکه باید اجازه دهید اعداد گویای توانمندی شما باشد، برای مثال این گونه میتوانید توضیح دهید: “از زمان شروع فعالیتم به عنوان کارشناس متالورژی در فلان شرکت، ضمن فعالیت های انجام گرفته با مسئولیت مستقیم من، ۵ تیپ محصول به سبد محصولات شرکت اضافه شد یا درصد ضایعات فلان مقدار کاهش یافت”.
آیکمن میگوید: بیان منافع مربوط به تجربه ها و موفقیتهای شما اهمیت زیادی خواهد داشت. این موضوع قدرت تصمیم گیری کارفرمایان را در انتخاب شما افزایش می دهد.
- به جای تمرکز صرف بر موفقیتهای گذشته، رزومه ی شما سهمی هم از آینده ی مورد انتظارتان داشته باشد.
در قسمتی از رزومه که به معرفی سوابق، مسئولیت ها و موفقیت های گذشته اختصاص دارد، بهتر است به برنامه ها و اقداماتی هم که به آینده، اهداف، برنامه ها و رویکردهای بعدی شما در زندگی کاری تان مربوط است، اشاره کنید. خانم آیکمن توصیه میکند که: “به جای تمرکز صرف بر موفقیت های گذشته، رزومه ی شما سهمی هم از آینده ی مورد انتظارتان داشته باشد. مثلاً در کنار فعالیت های فعلی خود بنویسید: تمایل دارم فلان جایگاه مدیریتی را به دست آورم. این یک روش سریع ارتباطی است که جهت حرکت شما را نشان میدهد. پس صرفاً رزومهای را تحویل ندهید که شغل و موفقیت های فعلی و گذشته ی شما را نشان می دهد”.
البته در کنار توصیه ی خانم آیکمن، این توضیح توسط عصر مواد ضروری است که بیان اهداف و برنامه های مدیریتی، همه جا مناسب نیست. برای مثال در شرکت های دولتی و خصولتی و به خصوص در فرهنگ کاری برخی سازمان ها و مناطق جغرافیایی، این کار حتی می تواند به قیمت حذف شما از رسیدن به آن موقعیت شغلی تمام شود. با این حال، به نظر می رسد بیان اهداف، برنامه ها و رویکردهای مرتبط با کار کارشناسی و تخصصی شما به خصوص برنامه های پیشنهادی تان در زمینه ی کاهش هزینه و افزایش بهره وری، می تواند مورد توجه بسیاری از شرکت و سازمان ها قرار بگیرد.
- تجربه های مرتبط با آن موقعیت شغلی را به صورت خلاصه ذکر کنید
آیکمن میگوید: اگر تجربه های مرتبط زیادی دارید، آن ها را به صورت فشرده و خلاصه شده در یک بخش از رزومه ی خود بنویسید و به دوره ی زمانی آن ها هم اشاره کنید. از توضیحات زیاد در این خصوص و طولانی کردن رزومه خودداری کنید.
- مواظب حفظ یکپارچگی رزومه باشید
خانم آیکمن میگوید اگر شما تجربهای دارید که همخوانی زیادی با موقعیت شغلی مورد نظر ندارد، ولی قابل اضافه شدن به بخش شایستگی و صلاحیت ها است، میتوانید آن را به رزومه اضافه کنید، اما مواظب باشید یکپارچگی و هماهنگی رزومه به هم نخورد.
- رزومه ای فراتر از نمونههای استاندارد و معمول و مطابق با سلیقه ی مخاطب تهیه کنید
اگر ایجاد طرح و محتوای رزومه برایتان دشوار به نظر میرسد، بهتر است از یک نمونه ی استاندارد استفاده کنید. ولی اگر می خواهید کاری متفاوت از دیگران ارائه کنید و نگاه ها را به سمت خود بچرخانید، اختصاص زمان به منظور خلق رزومه ای متفاوت و ایجاد تمایز ضروری به نظر می رسد. در همین راستا، باید تلاش کنید تا رزومه ی شما مطابق با سلیقه، سبک و ویژگی های فردی مخاطب رزومه تنظیم شود. برای این منظور باید تحقیق کنید تا پی ببرید:
چه چیزی باعث میشود تا کارفرما درباره رزومه ی من فکر کند؟
کارفرما دنبال چه چیزی است؟
چگونه میتوانم با جنبه ی بصری رزومه، مخاطب را تحت تاثیر قرار دهم تا ارتباط خوبی با رزومه ی من برقرار کند؟
پس از آگاهی از پاسخ این سوالات، رزومه ی خود را با تاکید بر آنچه مخاطب خواهان آن است، آماده کنید. در ضمن مواظب باشید نوشتار شما حس خوبی به کارفرما منتقل کند.
- از فرد دیگری درخواست کنید تا رزومه ی شما را بخواند
به نظر آیکمن، اگر به دنبال تغییر بنیادی رزومه ی خود هستید، یکی از بهترین اقدامات این خواهد بود که نفر سومی (غیر از شما و کارفرما) نگاهی به آن بیاندازد. با اینکه بهترین روش احتمالاً این است که از یک کارشناس حرفهای بخواهید تا رزومهی شما را بخواند، ولی می توانید از مدیر، یکی از همکاران یا دوستان مطمئن خود درخواست کنید که رزومه ی شما را بخوانند و نظرات خود را به منظور موثر کردن رزومه و متمایز کردن آن از رزومه ی دیگران بگویند.
- به رزومه ی خود باور داشته باشید
ممکن است احمقانه به نظر برسد، ولی خیلی ها هستند که اعتقادی به محتوای رزومه ی خود ندارند. در واقع چون معرفی آن ها از خود تناسبی با موفقیت ها و توانمندی هایشان ندارد، اعتقاد و باوری هم نسبت به آن پیدا نمی کنند. در نتیجه نمی توانند دفاعی همراه با اعتماد به نفس از آن ارائه کنند. پس با خود روراست باشید و از پرداختن به موارد غیر واقعی در رزومه خودداری کنید. تا خود شما اعتقاد و باوری به رزومه، دستاوردها و موفقیت های گذشته و برنامه ها و اهداف آینده ی خود نداشته باشید، کس دیگری آن را باور نخواهد داشت.
در تهیه ی این نوشته از مطالب وب سایت های همیار منابع انسانی و ایران تلنت هم استفاده و کمک گرفته شده است.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.