از آنجا که انتخاب مواد، قابلیت اطمینان طرح را از نظر صنعتی و اقتصادی تعیین میکند، یکی از مهم ترین عوامل در طراحی مهندسی است. اگر مناسبترین ترکیب مواد انتخاب نشود حتی یک طراحی عالی ممکن است محصولی کارآمد و اقتصادی به دنبال نداشته باشد. بنابراین بسیار مهم است که بدانیم بهترین مواد برای یک طراحی خاص چیست. به همین منظور مهندسان با بررسی خواص مختلف سعی میکنند تا منطقی ترین تصمیم را بگیرند. آنها عمدتاً بر خواص موادی متمرکز می شوند که به عنوان مواد مستعد برای طراحیهای خاص شناخته میشوند.
انتخاب مواد با در نظر داشتن پارامترهایی از قبیل موارد زیر انجام میگیرد:
- خواص مکانیکی
هنگامیکه یک قطعه برای تولید انتخاب میشود، بسته به مواد و فرایند طراحی، باید در معرض تعدادی از روشهای تولید قرار گیرد. این قطعه پس از اتمام مرحله تولید، باید کاملاً برای مرحله خدمات نیز مناسب باشد. برای پیشبینی قابلیت اطمینان هر دو مورد، مواد باید قادر به تحمل بار خاصی باشند. بنابراین ماده باید دارای استحکام و سختی مناسبی باشد. مواد انتخابی به منظور ارزیابی استحکام و سختی مورد بررسی قرار میگیرند و سپس برای کاربرد از سایر جنبهها نیز مطالعه میشوند.
- سایش مواد
بیش از ۲۵% از مصرف انرژی در جهان از تماس بین دو سطح نشات می گیرد. سایش منجر به کاهش تصاعدی ماده از سطح یک جسم میشود که میتواند راندمان را به مقدار زیادی کاهش داده و موجب افزایش افت انرژی و نرخ تعویض قطعات گردد. بنابراین باید اطمینان حاصل شود که مواد انتخابی مقاومت کافی در برابر سایش داشته باشند. یکی از بهترین نمونههای اهمیت سایش در طراحی چرخ دندهها میباشد.
- خوردگی
همه فلزات تمایل دارند که طی یک فرایند خود به خودی بخشی از انرژی خود را کاهش داده و به یک حالت پایدار برسند. با توجه به اینكه از لحاظ ترمودینامیكی مواد اكسید شده نسبت به مواد در حالت معمولی در سطح پایینتری از انرژی قرار دارند، بنابراین تمایل رسیدن به سطح انرژی پایینتر سبب اكسید (خورده) شدن فلزات میشود. برای حفظ سازه های فلزی در برابر خوردگی چند راهکار وجود دارد که عبارتند از: استفاده از مواد مقاومتر، کاربرد ممانعت کننده، حفاظت آندی و کاتدی و پوشش دهی. از میان این روشها، استفاده و انتخاب صحیح مواد منجر میشود تا ضمن حفاظت از قطعه، هزینههای کنترل و پایش خوردگی نیز کاهش یابد.
- قابلیت ساخت
بسیاری از مواد با ویژگی های عالی، خواص مکانیکی بسیار مطلوب و مقاومت در برابر خوردگی بالا وجود دارند که به ندرت مورد استفاده قرار می گیرند زیرا ساخت قطعه و تجهیز از جنس آن ها ممکن نیست، یا روش تولیدی مناسبی در دسترس نیست و یا تولید آن اقتصادی و به صرفه نیست. در صورت غفلت از این معیار انتخاب، فرایند تولید ممکن است بسیار پرهزینه باشد و قطعه را به یک محصول غیر اقتصادی تبدیل کند. به عنوان مثال، هنگام تولید دنده ابعاد آن باید بسیار دقیق باشد. در غیر اینصورت محصول ممکن است عملکرد مورد انتظار را ارائه ندهد. بنابراین برای دقیقتر شدن ابعاد باید در مرحله تولید، عملیات ماشینکاری صورت گیرد. این عملیات باید به آسانترین و کم هزینهترین شکل انجام شود، در غیر این صورت محصول نهایی اقتصادی نخواهد بود.
- هزینه
با توجه به رقابت شدید محصول تولید شده در بازار برای فروش، هزینه یک واقعیت اساسی است که باید هنگام انتخاب مواد برای اکثر محصولات در نظر گرفته شود. هنگام برآورد هزینهها، باید تمام فاکتورهای مربوط به محصول همچون هزینه های ساخت و تولید، حمل و نقل، تعمیرات و غیره در نظر گرفته شود تا محصول با مناسبترین هزینه تمام شده، به مشتری عرضه گردد.
با توجه به مطالب گفته شده ضروری است تا قبل از طراحی یک قطعه، تجهیز و یا سازه، طراح از ویژگیها و خواص انواع مواد اطلاعاتی کافی داشته باشد تا بهترین انتخاب و در نتیجه بهترین نتایج از عملکرد آن قطعه، تجهیز و یا سازه با توجه به محیط و شرایط سرویسدهی حاصل شود. به منظور در دسترس داشتن یک مرجع ارزشمند برای صنعتگران و مهندسانی که با انتخاب مواد سر و کار دارند، وب سایت عصر مواد به معرفی فصل هشتم از هندبوک مهندسی خوردگی اثر Pierre.R.Roberge می پردازد که به موضوع انتخاب مواد پرداخته است. این فصل از کتاب ارزشمند مهندسی خوردگی به بررسی خواص تعدادی از پرکاربردترین فلزات و آلیاژهای آنها اختصاص دارد. این هندبوک در سال ۱۹۹۹ منتشر و با هدف مقابله با پدیده خوردگی، اطلاعات بسیار مفیدی از مواد و فرایندهای تولید را ارائه میدهد تا مهندسان بهترین انتخاب را برای کاهش خسارتهای مالی و جانی در صنایع مختلف، انجام دهند. در فصل انتخاب مواد، خواصی همچون جوشپذیری، مقاومت به خوردگی و سختیپذیری برای بیش از ۱۰ خانواده از فلزات و آلیاژها بررسی شده است. برای آشنایی بهتر مخاطبان با فلزات بررسی شده در این کتاب، نام تجاری و صنعتی آنها به همراه محل کاربردشان نیز ارائه شده است. همچنین نرخ خوردگی گریدهای مختلف آلیاژها مقایسه شده است تا مهندسان در مواقع نیاز به راحتی به اطلاعات لازم دست یابند. استفاده از جداول و منحنیهای متعدد برای انتقال بهتر موضوعات و بررسی تاثیر عناصر آلیاژی از دیگر مشخصههای قابل ذکر این کتاب است. مطالب این فصل در ۱۰ بخش به شرح زیر ارائه شده است:
- مقدمهای در مورد انتخاب مواد
- آلیاژهای آلومینیوم
- طبقه بندی و خواص چدنها
- آلیاژهای مس
- آلیاژهای دما بالا (آلیاژهای پایه نیکل و کبالت)
- فلزات دیرگداز (مولیبدن، نیوبیوم، تانتالوم و تنگستن)
- عملیات سطحی و خواص فولادهای زنگنزن
- فولادها (فولادهای کربنی و مقاوم در آب و هوا)
- تیتانیوم و خواص آن
- کاربرد و مقاومت به خوردگی زیرکونیوم
علاقمندان و کاربران محترم وب سایت عصر مواد می توانند فصل انتخاب مواد از کتاب مهندسی خوردگی را از لینک زیر دریافت نمایند:
Material Selection
فرمت: PDF
تعداد صفحه: ۲۰۵
زبان: انگلیسی
حجم: ۲٫۴ مگابایت
لینک دانلود از عصر مواد:
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.