0
02126246958

اخبار و رویدادهای منتخب صنعت و معدن – ۶ دی ۱۴۰۰

تولید سه محصول ایران‌ساخت در حوزه فناوری لیزر

 

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ کاربردهای گسترده لیزر در صنایع مختلف، پژوهشگران را بر آن داشته تا با وجود شرایط تحریم، به تولید انواع این لیزرها با قابلیت‌های مختلف همت کنند. یکی از کاربردهای بسیار مهم لیزر، در حوزه صنایع است، قابلیتی که سبب توسعه فرآیندهای صنعتی کشور شده و به روند تولید انواع محصولات سبک، سنگین و نیمه سنگین، کمک‌های بسیاری می‌کند.

پژوهشگران کشورمان موفق به تولید لیزر فیبر ۲ کیلوواتی به روش تاندم شدند. این لیزر که از قابلیت‌های فراوانی برخوردار است، از نوع تک مود و از خانواده لیزرهای پرتوان محسوب می‌شود که به توان‌های چند ۱۰ کیلو واتی قابل ارتقاء است و کاربردهای بسیاری در صنایع فولاد، نفت و گاز دارد.

 

کاربری در صنایع مادر و استراتژیک

 

دیگر دستاوردی که با هدف برخورداری کشور از دانش پیشرفته و دستیابی به فناوری‌های روز دنیا تولید شد، لیزر دیسک نازک پرتوان ۵ کیلووات است. این لیزر از نوع لیزرهای حالت جامد است که با کاربرد کلیدی در صنایع مادر و صنایع استراتژیک، ایران را به دومین کشور در آسیا تبدیل کرده که به ‎این فناوری دست یافته است. از این محصول می‌‌توان در جوشکاری‌های عمیق مانند جوش پره هر نوع توربین یا موتور هوایی استفاده کرد، امکانی که تاکنون در کشور وجود نداشته است.

 

طراحی لیزر برای کاربری در صنعت جوشکاری

 

دستاورد دیگر این حوزه، لیزر فیبر با توان ۱۰ کیلووات است. این دستگاه لیزر قادر است با سرعت ۵ متر بر دقیقه، دو ورق فولاد ۵ میلی متر را به هم جوش دهد که برای بهره‌مندی در صنعت جوشکاری طراحی شده است.

 

رشد ۵ درصدی در تولید کاتد

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از مس پرس، دکتر اردشیر سعدمحمدی مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان این مطلب گفت: شرکت مس طی ۹ ماهه سال جاری در مجموع ۱۵۲ میلیون و ۵۵۴ هزار تن ماده معدنی استخراج کرده که بر اساس عملکرد معدنی نسبت به برنامه مدنظر جلوتر بوده و ۸ درصد رشد داشته است.
سعدمحمدی در خصوص میزان محصولات تولید شده طی این مدت اظهار داشت: طی ۹ ماهه ۱۴۰۰ در سنگ سولفوری با تولید ۴۰ میلیون و ۹۷۱ هزار میلیون تن ۲ درصد، کنسانتره مس با تولید ۹۲۴۳۹۶ تن ۵ درصد و کنسانتره مولیبدن با ۵۹۵۲ تن ۱۳درصد رشد را شاهد بوده‌ایم.
وی افزود: در این مدت ۲۶۷۰۱۵ تن آند تولید شده که از رشد ۶ درصدی برخوردار بوده است. همچنین تولید ۲۱۶۳۳۴ تن کاتد با رشد ۵ درصد و ۲۲۲۰۸۲ تن مس محتوی با ۴ درصد رشد نسبت به برنامه پیشی‌ داشته است.
مدیرعامل شرکت مس در ادامه به عملکرد شرکت مس در آذرماه سال جاری اشاره کرد و گفت: کل استخراج شرکت ملی صنایع مس در آذر ماه ۱۶۸۷۴ تن بوده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹ درصد رشد داشته است.
سعدمحمدی در ادامه به رکورد‌های به دست آمده در تولیدات شرکت ملی صنایع مس ایران طی ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: بر اساس این گزارش کنسانتره مس کارخانه تغلیظ سرچشمه از ۵۳۶۷۷۳ تن از سال ۹۹ به ۵۴۸۸۸۵ تن در ۹ ماهه ۱۴۰۰ رسیده است.
وی افزود: همچنین کنسانتره مس کارخانه تغلیظ میدوک از ۱۱۵۷۳۹ تن در سال ۹۷ به ۱۱۷۱۴۳ تن و کنسانتره و مس تولیدی شرکت ملی صنایع مس از ۹۰۵۴۴۱تن در سال ۹۹به ۹۲۴۲۹۶ تن در ۹ماهه سالجاری رسید.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان اینکه از ابتدای امسال تا پایان آذر ماه سال‌جاری آند تولیدی کارخانه ذوب خاتون‌‌آباد از ۹۰۵۹۳ تن در سال ۹۹ به ۹۴۴۴۴ تن رسیده است، گفت: در همین راستا آند تولیدی شرکت ملی صنایع مس ایران از ۲۶۳۰۷۱ تن در سال ۹۹ به ۲۶۷۰۱۵ تا پایان آذرماه سالجاری رسیده است.

 

تولید ۲۶ محصول نانویی جدید توسط دانش‌بنیان‌ها

 

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از  خبرنگار علمی خبرگزاری تسنیم؛ متخصصان جوان ایرانی در یک شرکت دانش‌بنیان موفق شدند ۲۶ محصول جدید را با فناوری نانو تولید کنند که علاوه بر تامین نیازهای داخل، به خارج از کشور نیز صادر می‌شود. ایران چهارمین کشور منتشرکننده فناوری نانو در دنیا بعد از چین، هند و آمریکا است.

یکی از فناوری‌های بسیار پیشرفته در دنیا تولید محصولاتی با ابعاد بسیار ریز است که تحت عنوان “فناوری‌ نانو” شناخته می‌شود. این فناوری به زبان ساده به معنای تولید مقاوم‌ترین محصولات با تغییر چینش در اتم‌ها است و بازار جهانی نانو بیش از ۶۰ میلیارد یورو است که سهم ایران از این بازار بسیار ناچیز است.

بیش از ۳۰۰ شرکت دانش‌بنیان کشور در فناوری نانو فعالیت دارند که ۷۱۵ محصول نانوی خود را به ۵۰ کشور دنیا صادر می‌کنند. دوسالی است که با وجود شیوع ویروس کرونا یک شرکت تحقیقاتی بر روی مواد نانویی کار می‌کند که نمونه داخلی و خارجی ندارد.

“خالقی” مدیر فنی این شرکت دانش‌بنیان درباره محصولات تولیدشده این شرکت می‌گوید: یکی از محصولات منحصربه‌فرد ما ضدعفونی‌کننده سبزیجات و میوه است که در این محصول از ترکیبات، یون‌ها و ذرات نانویی مس و روی استفاده کرده‌ایم. محصول دیگری که نمونه و مشابه دیگری ندارد ضدعفونی‌کننده و بوگیر سطل‌های زباله است.

آغاز حرکت در مسیر نانو از سال ۲۰۰۱ در ایران با انتشار ۱۰ مقاله ISI بود؛ در همان زمان، ایران رتبه ۵۷ در حوزه نانو را داشت اما اکنون تولیدات علمی ایران به مرحله‌ای رسیده که از مرز ۱۰ هزار مقاله گذشته است و ۲۵ درصد تولیدات علمی ایران مربوط به حوزه نانو می‌شود.

در حال حاضر قدرت‌های علمی جهان در حوزه نانو، کشورهای آمریکا، هند، چین، ایران، کره جنوبی، آلمان، ژاپن، فرانسه، انگلستان، روسیه، اسپانیا، ایتالیا، استرالیا، کانادا، تایوان، عربستان، برزیل، لهستان، سنگاپور و ترکیه هستند؛ ایران از نظر تولید علم برای سومین سال متوالی رتبه چهارم نانو را تثبیت کرده است و قبل از ایران، امریکا، چین و هند رتبه‌های اول تا سوم در حوزه نانو را از دیدگاه تولید مقالات به خود اختصاص داده‌اند.

 

رونمایی از روش جدید محاسبه ردپای کربنی در تولید مس

 

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از وب سایت ماینینگ شرکت معدنکار روسیه، بزرگترین تولیدکننده پالادیوم و نیکل عیاربالا، از دستیابی به روش جدید برای محاسبه ردپای کربنی (میزان انتشار گاز‌های گلخانه ای) همه محصولات خود خبر داد. این روش مطابق با استاندارد‌های ISO ۱۴۰۴۰ و ISO ۱۴۰۴۴ است.

آنتون برلین، معاون فروش و توزیع شرکت نورنیکل طی مصاحبه خبری گفت: نورنیکل به عنوان یک تولیدکننده پاسخگو و پایدار، وظیفه خود را به درستی می‌داند. همانطور که ردپای کربنی محصولات شرکت در سال ۲۰۲۰ میلادی نشان می‌دهد. یکی از اولویت‌های اصلی نورنیکل این است که بتواند به شرکتی پیشرو در معدنکاری و تولید فلزات با کمترین میزان انتشار گاز‌های گلخانه‌ای در این صنعت تبدیل شود. همچنین به دنبال افزایش تولید فلزات اساسی برای رسیدن به اقتصاد سبز هستیم.

روش محاسبه ردپای کربنی نورنیکل در سال ۲۰۲۱ میلادی توسط شبکه چندملیتی خدمات تخصصی Ernst & Young Global Limited ممیزی و تایید شد. انتشار گاز‌های گلخانه‌ای مرتبط با راه اندازی برنامه گوگرد این شرکت با روش فوق اندازه گیری خواهد شد.

برنامه گوگرد یک پروژه زیست محیطی در مقیاس بزرگ است که برای جذب دی اکسید گوگرد منتشر شده در کارخانه متالورژی نادژدا Nadezhda و کارخانه مس طراحی شده است.

پس از اجرای کامل این برنامه، انتشار دی اکسید گوگرد به ترتیب تا سال ۲۰۲۳ میلادی ۴۵ درصد، تا سال ۲۰۲۵ میلادی ۹۰ درصد و تا سال ۲۰۳۰ میلادی ۹۵ درصد نسبت به میزان انتشار در سال ۲۰۱۵ میلادی کاهش خواهد یافت.

وی افزود: در حال حاضر، ردپای کربنی تولید نیکل تصفیه شده در این شرکت معادل ۸.۱ کیلوگرم دی اکسیدکربن به ازای هر کیلوگرم فلز است. برای تولید هرکیلوگرم مس به ۵.۷ کیلوگرم و برای تولید هرکیلوگرم کبالت تصفیه شده ۱۹.۲ کیلوگرم دی اکسید کربن تولید خواهد شد.

همچنین برای تولید هر کیلوگرم پالادیوم، پلاتینوم، رودیوم به ترتیب ۲۰.۹ کیلوگرم، ۲۱.۲ کیلوگرم و ۲۲.۷ کیلوگرم دی اکسید کربن منتشر خواهد شد. میزان ا نتشار گاز دی اکسید کربن در تولید هر کیلوگرم طلا و نقره در این شرکت ۲.۶ کیلوگرم اعلام شده است.

وی یادآور شد: ردپای کربنی محصولات این شرکت در بیشتر فلزات کمتر از میانگین صنعت است که علت آن سهم بالای تولید برق از منابع تجدیدپذیر است. طی سال ۲۰۲۰ میلادی، منابع انرژی تجدیدپذیر ۴۶ درصد از مجموع مصرف برق مورد نیاز گروه و ۵۵ درصد مصرف برق منطقه صنعتی نوریلسک را تامین کرد.

برلین تصریح کرد: افزایش سهم مصرف برق پاک برای تولیدات صنعتی جزو اولویت‌های راهبردی شرکت نورنیکل به شمار می‌رود.

ارسال دیدگاه