0
02126246958

اخبار و رویدادهای منتخب صنعت و معدن – ۲۴ خرداد ۱۴۰۰

عصر مواد در نظر دارد با جمع آوری و گلچین مهم ترین و جالب توجه ترین اخبار و رویدادهای صنعت، معدن و حوزه های فعالیت مهندسان مواد و متالورژی، مکانیک، معدن، شیمی و نانو، آن ها را در قالب یک بسته خبری ویژه به صورت روزانه تقدیم مخاطبان و کاربران محترم نماید.


 

بازده کیفی بالای تختال های گرید API شرکت فولاد مبارکه

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از ماین نیوز، محمد هیزم بر، مدیر متالورژی و روشهای تولید شرکت فولاد اکسین خوزستان اظهار کرد: عمده تولیدات این شرکت صنعتی متمرکز بر تولید انواع ورق‌ های فولادی عریض و آلیاژی خاص با استحکام بالا است. شرکت فولاد اکسین ورق های API با قابلیت کاربرد در پروژه های انتقال نفت و گاز را تولید می کند.

وی افزود: از ۵ سال گذشته با ایجاد کارگروه های مشترک فنی و بازرگانی شرکت فولاد مبارکه و اکسین خوزستان به ویژه در یک سال اخیر یک میلیون تختال با ضخامت API از شرکت فولاد مبارکه تامین شد و در شرکت فولاد اکسین به ورق هایی با کاربرد در پروژه های نفت و گاز تولید گردید.

هیزم بر توضیح داد: کارگروه مشترک فنی و بازرگانی شرکت فولاد مبارکه و اکسین خوزستان با تمرکز بر محصولات API مخصوص محیط ترش تشکیل شده است تا ۴۰۰ هزار تن اسلب تولید شده در شرکت فولاد مبارکه در اکسین خوزستان به ورق های استراتژیک تبدیل شود و با تحویل به شرکت های لوله سازی در مسیر طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک قرار بگیرد.

وی افزود: محصولات تختال API تولید شده در شرکت فولاد مبارکه با طی کردن مراحل آزمایشی متعدد، بالاترین بازده کیفی را داراست و از کیفیت محصولات شرکت فولاد مبارکه رضایت داریم.

شایان ذکر است که در اردیبهشت ماه سال جاری، همزمان با رشد چشمگیر تولید شرکت بالاترین بازده کیفی محصولات شرکت در نواحی فولاد سازی، نورد گرم، نورد سرد و فولاد سبا به دست آمد که منجر به کسب رکورد ۹۱% در کل شرکت و بهبود ۲% نسبت به سال قبل شد که در شرکت فولاد مبارکه رکورد محسوب می شود.رکورد بازده کیفی شرکت فولاد مبارکه از آنجا مهم است که تمام نواحی تولیدی بالاترین عملکرد کیفی خود را در این ماه با توجه به حجم و ظرفیت تولید محصولات کیفی به دست آوردند.در اردیبهشت ماه سال جاری، بازده کیفی واحد فولاد سازی ۹۵.۳ % ، نورد گرم ۹۹.۴%، نورد سرد ۹۶% و فولاد سبا ۹۸.۴% شد که کسب این رکورد در کنار افزایش تولید کمی، منجر به سود آوری شرکت، رضایتمندی مشتریان و به دنبال آن کاهش ضایعات خواهد بود.


 

نگاه هم‌ افزا به مسائل محیط زیستی در فعالیت‌ های معدنی لرستان

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از پایگاه خبری و تحلیلی فلزات آنلاین، بهزاد منصوری اظهار داشت: امیدوار هستیم فعالیت‌ های معدنی در لرستان به بهترین شکل ممکن در راستای حفظ منابع طبیعی و محیط زیست باشد. تمام فعالیت‌ های مربوط به حوزه معدن و فراورده‌ های آن زیر نظر کمیته‌ هایی قرار دارد که شورای معادن استان محسوب می‌شوند.

وی با بیان اینکه بحث مربوط به کنترل مسائل زیست‌ محیطی و منابع طبیعی در حوزه معاون عملا جزو برنامه‌ ها و اهداف شورای معادن استان است، افزود: طبیعتا برای توسعه مناطق و استفاده از ظرفیت‌ های موجود جهت توسعه صنعتی و ایجاد اشتغال و سرمایه‌ گذاری مناسب لازم است که از مجموعه معادن و ظرفیت‌ های شهرستان‌ ها استفاده لازم صورت بگیرد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان لرستان با بیان اینکه بحث ما در حوزه معدن نگاه به تولید و بهره‌ برداری از ظرفیت‌ های تولیدی در استان است، تصریح کرد: در این راستا نگاه ما تخریب محیط زیست و منابع طبیعی نیست و امیدواریم با توجه به ضوابط موجود فعالیت‌ های معدنی نیز به بهترین شکل ممکن در راستای حفظ منابع طبیعی و محیط زیست استان انجام گیرد.


 

عرضه ۱۰ هزار تن شمش فولاد ارفع

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از  پایگاه خبری و تحلیلی فلزات آنلاین، شرکت آهن و فولاد ارفع، فردا ۲۵ خرداد ماه، ۱۰ هزار تن شمش فولادی خود با گرید ۵SP را به قیمت ۱۳۱ هزار و ۷۹۷ ریال به ازای هر کیلوگرم در بورس کالا عرضه خواهد کرد. حداقل عرضه این شرکت ۲۰۰ تن و حداقل خرید نیز ۲۵ تن در نظر گرفته شده است. نوع قرارداد به صورت نقدی بوده و تسویه نیز به صورت نقدی/ اعتباری انجام می‌شود.

ابعاد شمش ۱۵۰*۱۵۰*۱۲۰۰۰ میلی‌‌متر بوده و حمل صرفا به مقصد کارخانجات نوردی مجاز است. تحویل شمش در تاریخ ۳۰ خرداد ماه انجام می‌شود.


 

ورق‌ خودرو دو هزار تن ورق گالوانیزه عرضه می‌کند

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از پایگاه خبری و تحلیلی فلزات آنلاین، شرکت ورق‌ خودرو چهارمحال و بختیاری فردا سه‌ شنبه ۲۵ خرداد ماه دو هزار تن ورق گالوانیزه را به قیمت ۲۶۸ هزار ریال در بورس کالای ایران عرضه خواهد کرد. حداقل عرضه این شرکت ۱۰۰ تن و حداقل خرید نیز ۵۰ تن در نظر گرفته شده است. نوع قرارداد به صورت سلف بوده و تسویه نیز به صورت اعتباری انجام می‌شود.

ورق گالوانیزه با ضخامت دو میلی‌ متر و عرض یک هزار تا یک هزار و ۲۵۰ میلی‌ متر است. مشتریانی که نیاز آن‌‌ ها خارج از نماد و در محدوده تولیدات ورق‌ خودرو است، در صورت توافق و قبول فروشنده با پرداخت پرمیوم و هزینه‌ های مربوطه اعمال می‌شود و در غیر این صورت، مطابق نماد ثبت حواهد شد. پرداخت مبالغ مربوط به ارزش افزوده و پرمیوم با تسویه حساب طبق فایل پیوست الزامی است و در صورت عدم پرداخت مبالغ ثبت سفارش متناسب با مبالغ پرداخت شده صورت می‌گیرد. تحویل ورق گالوانیزه در تاریخ ۱۵ تیر ماه انجام می‌شود.


 

رشد ۳۴ درصدی پروانه‌ها، دستاوردی برای توسعه معدنی آذربایجان غربی

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از پایگاه خبری و تحلیلی فلزات آنلاین، معدن و صنایع معدنی از جمله مهم‌ ترین بخش درآمدساز در دنیای امروز به شمار می‌رود که میزان گردش مالی آن طی سال‌ های اخیر در برخی کشورهای دنیا با درآمدهای حوزه نفتی برابری کرده و حتی بیشتر است.

تنوع و غنای ذخایر عظیم معدنی، ایران را به یکی از کشورهای پرپتانسیل در جهان تبدیل کرده است که وجود معادن غنی طلا، مس، فلزات گران‌ بها، آهن و دیگر اقلام مشابه، شاهدی بر این مدعا است.

آذربایجان غربی نیز بین استان مختلف کشور به لحاظ تنوع مواد معدنی بخش مهمی از ذخایر کشور را در خود جای داده و از نظر تنوع مواد معدنی با داشتن ۵۱ ماده معدنی جایگاه سوم کشور و از نظر ذخایر معدنی با داشتن یک میلیارد و ۲۲۷ میلیون تن ذخیره مواد معدنی در جایگاه هفتم کشور قرار دارد که رتبه‌ های بسیار خوبی در حوزه معدنی به شمار می‌رود.

نگاهی به اقدامات دولت تدبیر و امید در راستای توسعه زیر ساختی معادن و توجه به ظرفیت غنی معدنی نشان می‌دهد که علاوه بر ایجاد دو پهنه گسترده معدنی در شمال و جنوب آذربایجان غربی، افزایش قابل توجه پروانه‌ های بهره‌ برداری و اکتشاف در این دولت موجب شده تا این ظرفیت غنی بیش از پیش متبلور شده و به سمت شکوفایی بیشتر حرکت کند.

رشد ۳۴ درصدی پروانه‌های بهره‌ برداری و اکتشاف معادن در آذربایجان غربی

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان ‌غربی در این باره اظهار داشت: در حالی که در ابتدای دولت تدبیر و امید، ۵۲۴ پروانه بهره‌ برداری و اکتشاف معادن در استان صادر شده بود، این رقم در پایان سال گذشته به ۷۰۲ واحد افزایش یافت.

غلامرضا بابایی افزود: این افزایش نشان می‌دهد که حجم فعالیت در حوزه معادن با همراهی بخش خصوصی بسیار افزایش یافته و به همین میزان نیز شاهد رشد مولفه‌ های مختلف اقتصادی در حوزه معدن بوده‌ایم.

وی اظهار کرد: سالانه ۱۶ میلیون و ۵۳۴ هزار تن انواع مواد معدنی از معادن این استان استخراج می‌شود در حالی که این میزان در ابتدای دولت تدبیر و امید ۱۵ میلیون و ۷۵۹ هزار تن بوده است.

به گفته رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان ‌غربی، این افزایش قابل توجه ۷۷۵ هزار تنی استخراج سالانه، علاوه بر نتیجه‌ بخش بودن جذب سرمایه، میزان کار بیشتر در معادن را نشان می‌دهد.

بابایی گفت: این میزان برداشت از ۵۰۴ معدن استان استخراج و به مراکز فرآوری در داخل و خارج از کشور ارسال می‌شود.

دریاچه ارومیه به عنوان بزرگ‌ ترین معدن کشور نیازمند توجه ویژه است

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌ غربی درباره دریاچه ارومیه نیز عنوان کرد: دریاچه ارومیه، بزرگ‌ ترین معدن کشور به شمار می‌رود و نباید به این ظرفیت مهم اقتصادی بی توجه باشیم.

وی اضافه کرد: دریاچه ارومیه منبع بزرگی از پتاسیم، لیتیوم و منیزیم است که بهره‌ مندی از آنها، نه تنها کاربرد مهمی در صنعت الکتریکی دارد بلکه سالانه از خروج قابل توجه ارز از کشور جلوگیری می‌کند.

بابایی با اشاره به دستاوردهای دولت در بحث جلوگیری از خام‌ فروشی معادن در آذربایجان ‌غربی، اضافه کرد: به زودی اخبار امیدوارکننده‌ای در این راستا در اختیار رسانه‌ ها قرار خواهد گرفت.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌ غربی اظهار کرد: بیش از ۵۰ درصد طلای شناخته شده در کشور در این استان است که همین یک مورد از صدها موارد دیگر می‌تواند موجب توسعه منطقه شود.

البته در کنار این آمار افزایشی افزایش پروانه‌ های بهره‌ برداری و اکتشاف و همچنین افزایش میزان استخراج مواد معدنی، ارتقای شاخص حقوق دولتی وصولی از معادن نیز موید کار بیشتر در این حوزه و سهم بیشتر درآمدی از این بخش در آذربایجان غربی است چنان که معاون معدن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان از رسیدن ارقام این بخش به رقم بی‌ سابقه خبر می دهد.

۱۳۲۰ میلیارد ریال حقوق دولتی معادن در آذربایجان غربی وصول شد

معاون معدن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی خبر داد: طی سال گذشته، یک‌هزار و ۳۲۰ میلیارد ریال حقوق دولتی از معادن فعال در استان وصول شد که رقمی بی‌سابقه است.

پریسا عابدپور ادامه داد: این میزان ۲۸ درصد بیشتر از سال پیش از آن در آذربایجان غربی بود که یک افزایش قابل توجه به شمار می‌رود.

وی اضافه کرد: البته این حقوق دولتی از خزانه به استان آذربایجان غربی بازگردانده نمی‌شود که امیدواریم این امر تسهیل شود.

معاون معدن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی با اشاره به لزوم توجه به زیرساخت‌های حوزه معدن در استان اظهار کرد: این زیرساخت‌ها باید از طریق سازمان‌های مرتبط و همچنین شرکت‌های خدمات رسان ایجاد شود که در آن صورت شاهد شکوفایی بیش از پیش این حوزه خواهیم بود.

عابدپور اذعان کرد: البته بسیاری از صاحبان معادن در استان، به سمت توسعه زیرساخت‌های منطقه خود رفته‌اند و به طور مثال مدیریت طلای زرشوران تکاب، در این منطقه علاوه بر زیرساخت‌سازی، احداث مدرسه، مسجد و ارائه خدمات مختلف را در دستور کار خود قرار داده است.

وی گفت: هم‌اکنون ۵۰۴ معدن در آذربایجان غربی وجود دارد که به تعداد ۳۲۸ معدن فعال است.

عابدپور همچنین اضافه کرد: سنگ، سیلیس، دولومیت، طلا، باریت، سنگ‌های ساختمانی و سنگ‌های تزیینی ازجمله مهم‌ترین سنگ‌های معدنی در حال استخراج از معادن آذربایجان غربی به شمار می‌روند.

معاون معدن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی با اشاره به اتمام عملیات پهنه‌های معدنی شمال و جنوب استان اضافه کرد: اولویت‌های این دو پهنه اعلام شده و از پنج هزار کیلومترمربع، ۲۰۰ کیلومتر مربع به عنوان اولویت در نظر گرفته شده است.

وی اذعان کرد: علاوه‌براین، معادن دیگری در شمال و جنوب آذربایجان غربی فعال بوده که از جمله آن‌ها سنگ‌های تزیینی در شمال استان و معدن طلای سردشت و باریت مهاباد در جنوب استان ازجمله مهم‌ترین‌ها به شمار می‌روند.

عابدپور با اشاره به انجام مزایده ۱۷۴ محدوده غیرفعال معدنی برای جذب سرمایه‌گذار عنوان کرد: این مزایده تا ۲۷ خرداد ادامه دارد که مطمئن هستیم سرمایه‌ گذاران بسیار زیادی برای بهره‌ برداری از این معادن حضور خواهند یافت.

وی افزود: این مزایده، یکی از اقدامات موثر در راستای بهره‌ برداری دوباره از معادن غیرفعال در آذربایجان غربی است که می‌تواند شکوفایی بیشتر این بخش را موجب شود.

چندی پیش هم که رئیس سازمان نظام مهندسی معدن کشور به آذربایجان غربی سفر کرده بود، به ظرفیت‌های معدنی این استان اذعان کرد و آن را نیازمند سرمایه‌گذاری بیشتر دانست که البته برنامه‌ هایی هم برای این امر داشت.

آذربایجان‌ غربی صاحب مرکز توسعه مراودات بین‌المللی معدنی می‌شود

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن کشور ماه گذشته در سفری به آذربایجان غربی در دیدار با استاندار این استان، گفت: با توجه به ظرفیت معدنی آذربایجان‌ غربی، مرکز توسعه مراودات بین المللی این بخش در این استان راه‌ اندازی می‌شود.

تقی نبئی اظهار کرد: این استان علاوه بر ظرفیت معدنی قابل توجه، جایگاه جغرافیایی منحصر به‌ فردی نیز دارد که ارزش این ظرفیت‌ های معدنی را چندین برابر کرده است.

وی ادامه داد: قابلیت معدنی آذربایجان‌ غربی بسیار قابل توجه است و باید از همه ظرفیت ملی و بین‌ المللی برای شکوفا شدن این ظرفیت و توسعه صادرات با ارزش افزوده بالا در حوزه معدن تلاش شود.

بهره‌ برداری بهتر از معادن نیاز اصلی در راستای ارتقای نقش این بخش در اقتصاد آذربایجان غربی

استاندار آذربایجان ‌غربی هم در این دیدار با اشاره به اینکه با وجود بهره‌مندی استان از ظرفیت مختلف معدنی، این پتانسیل‌ها به دلایل مختلف به درستی شناسایی و مورد بهره‌برداری قرار نمی‌گیرد، اذعان کرد: مشکلات قانونی، ورود افراد غیر متخصص و کارنابلد و نبود نظارت باعث شده تا معدن نقش مهمی ‌در اقتصاد استان نداشته باشد.

محمدمهدی شهریاری یکی از راهکارهای شکوفایی معدنی و فعال‌سازی معادن راکد را فراهم‌سازی بستر برای ورود متخصصان این حوزه دانست و ادامه داد: به دلیل ورود افراد غیرمرتبط و نیز نبود سرمایه و دانش لازم علاوه بر اینکه در برخی مناطق طبیعت تخریب شده، بهره‌وری لازم نیز به دست نیامده است.

وی ادامه داد: نظام مهندسی معدن به جهت بهره‌مندی از کارشناسان تحصیل کرده و متخصص باید بیش از این در شکوفایی معدنی نقش‌آفرین باشد.

استاندار آذربایجان‌ غربی با انتقاد از نبود یک رویه قاعده‌مند مبتنی بر قانون در شناسایی و بهره‌برداری از معادن تصریح کرد: با رویه فعلی هیچگاه بهره‌وری درست و اشتغال واقعی در حوزه معدنی تحقق نمی‌یابد.

شهریاری ظرفیت اشتغال معدنی در استان را بالا دانست و افزود: در حال حاضر، پنج ‌هزار نفر در بخش معدنی استان فعالیت دارند که متاسفانه متناسب با ظرفیت معدنی نیست.

اطلس معادن آذربایجان‌ غربی تهیه شود

بر اساس گزارشی از ایرنا، استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه ظرفیت معدنی استان برای سرمایه‌ گذاری به درستی احصا و مشخص نشده است، گفت: برای ورود بخش خصوصی برای سرمایه‌ گذاری در معادن استان باید اطلس معادن که دربرگیرنده ظرفیت‌ ها و مزیت سرمایه‌ گذاری است، تهیه شود.

آذربایجان‌ غربی از وضعیت مناسبی در زمینه ذخایر معدنی برخوردار است اما هنوز تا بهره‌برداری مطلوب از ظرفیت بخش معدن و صنایع معدنی راهی طولانی در پیش دارد.

محدوده آذربایجان ‌غربی تحت پوشش سه زون از زون‌ های بیست‌ گانه اکتشاف سیستماتیک کشور شامل اشنویه-خوی، مریوان-مهاباد و شاهین دژ-ماهنشان قرار گرفته است.


 

۳۱ خرداد ماه، آخرین مهلت ثبت صادرات ریالی در سامانه جامع تجارت

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از پایگاه خبری و تحلیلی فلزات آنلاین، حمید زادبوم اظهار داشت: صادرکنندگانی که در این دوره زمانی کالاهای خود را به صورت ریالی به عراق و افغانستان صادر کرده‌اند فقط تا ۳۱ خرداد ماه سال جاری فرصت دارند تا نسبت به ثبت پروانه‌ های صادراتی خود در سامانه جامع تجارت اقدام کرده تا پس از تایید، رفع تعهدات ارزی این گروه از صادرکنندگان اقدام شود.

وی افزود: مهلت تعیین شده تمدید نخواهد شد و در صورت عدم ثبت صادرکنندگان در این مدت، امکان رفع تعهدات ارزی فروش ریالی وجود نخواهد داشت.

بر اساس گزارشی از مهر، زادبوم همکاری بانک مرکزی و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با سازمان توسعه تجارت ایران را در جهت اجرای مصوبات کمیته ماده ۲ و همچنین کمیته اقدام ارزی حائز اهمیت دانست و از تلاش و پیگیری سایر اعضای کمیته اقدام ارزی تقدیر کرد.


 

موفقیت مجتمع فولاد کویر آران و بیدگل

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از پایگاه خبری و تحلیلی فلزات آنلاین، اسماعیل بایبوردی در نشستی با مدیرکل محیط زیست اصفهان، فعالان محیط زیست، اهالی رسانه و مدیران مجتمع فولاد کویر آران و بیدگل در این مجتمع به مناسبت هفته محیط زیست، اظهار داشت: استقرار صنایع فولادی می‌ تواند زمینه‌ ساز اشتغال بیشتر دانش‌ آموختگان دانشگاهی جویای کار هم باشد و گسترش آن پیشرفت اقتصادی پایدار شهرستان را تضمین کند.

به گفته وی، افزون ‌بر ۲۰۰ میلیون دلار محصولات فولادی در سال گذشته، در اوج تحریم‌ ها به مقصد کشورهای دیگر صادر شده که این مهم در این شرایط تحریمی کشور بسیار ارزنده است.

فرماندار آران و بیدگل با بیان اینکه مجتمع فولاد این شهرستان در شرایط تحریمی توانسته صادرات خود را به دو برابر افزایش دهد، خاطرنشان کرد: این واحد به خوبی شعار سال و منویات رهبری مبنی‌ بر رونق تولید و صادرات محوری را محقق کرده است.

بایبوردی به نگرانی‌ های فعالان محیط زیست در مورد توسعه صنعت فولاد در آران و بیدگل اشاره کرد و گفت: توسعه هر صنعتی مزایا و معایبی دارد؛ همان‌ طور که با استفاده از یک بطری آب یا کیک، یک جسم پلاستیکی به محیط زیست وارد می‌شود.

وی اضافه کرد: توسعه هر صنعتی در شهرستان نیاز به دارا بودن پیوست زیست‌ محیطی دارد که با جدیت پیگیری می‌شود و توسعه صنعتی که دارای پیوست زیست‌ محیطی باشد در شهرستان مشکلی ندارد.

فرماندار آران و بیدگل با بیان اینکه مجتمع فولاد کویر به عنوان شرکتی دانش‌ بنیان توانسته در حوزه‌ های مختلف خوب عمل کند بیان کرد: ایجاد و توسعه بیش از ۶۰ هکتار فضای سبز در اطراف این شرکت، اقدامی ارزنده و قابل تقدیر است.

بر اساس گزارشی از ایرنا، پس از این نشست، تصفیه‌ خانه مجتمع فولاد کویر با حضور مدیرکل محیط زیست استان اصفهان راه‌اندازی و پساب خروجی این مجتمع به طور کامل قطع شد.

همچنین ایستگاه دوچرخه‌ سواری در راستای ترویج فرهنگ دوچرخه‌ سواری و ورزش در مجتمع فولاد کویر افتتاح شد.

شهرستان ۱۰۳ هزار نفری آران‌ و بیدگل در فاصله نزدیک به ۶ کیلومتری کاشان و ۲۱۵ کیلومتری شمال اصفهان واقع است.

مجتمع تولید فولاد در آران‌ و بیدگل با ظرفیت تولید ۳۵۰ هزار تن محصول در سال ۱۳۸۶ راه‌ اندازی شد و با فعالیت خط دوم، به ظرفیت اسمی سالانه ۹۰۰ هزار تن رسید.

آران و بیدگل با جمعیت افزون بر ۱۰۳ هزار نفر در فاصله ۶ کیلومتری کاشان و ۲۱۵ کیلومتری شمال اصفهان واقع است.


 

راهکارهای پیشنهادی برای حل مشکلات صنعت قطعه‌ سازی

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از پایگاه خبری و تحلیلی فلزات آنلاین، انجمن‌ های استانی قطعه‌ سازان سراسر کشور در بیانیه‌ ی خود مبنی بر انتظارات این صنعت از رئیس جمهوری دولت سیزدهم و موضوعات در اولویت‌ برای رسیدگی، اصلاح شیوه قیمت‌ گذاری خودرو و قطعات آن و واقعی شدن قیمت‌ ها را در اولویت اعلام کرده‌ اند که در این راستا انتظار است، سیاست‌ گذاری و حمایت راهبردی جایگزین تصدی‌ گری دولتی در مدیریت صنعت یا نظارت بر صنعت خودرو براساس شاخص‌ های اقتصادی و بنگاه‌ داری شود.

علاوه‌ بر این‌ رفع بحران نقدینگی، مشکلات تامین مواد اولیه و قطعات نیمه‌ ساخته داخلی و خارجی و اصلاح جایگاه تخریب‌ شده صنعت خودرو نیز از جمله‌ ی دیگر درخواست‌ فعالان این صنعت از رئیس جمهور آینده است.

مهم‌ ترین مشکلات قطعه‌ سازان چیست؟

آرش محبی‌نژاد، دبیر انجمن تخصصی صنایع همگن قطعه‌ سازی و نیرو محرکه کشور ضمن بیان مشکلات حاد زنجیره تامین خودروسازی به ارائه راهکارها برای حل این مشکلات پرداخت و اظهار داشت: بحران نقدیندگی که به دلیل مطالبات قطعه‌ سازان از خودروسازان و افزایش چشمگیر قیمت مواد اولیه و نهاده‌ های تولید ایجاد شده، از مهم‌ ترین مشکلات این صنعت است.

به گفته وی در حال حاضر کل مطالبات زنجیره تامین داخلی از خودروسازان به حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان بالغ شده اما مطالبات معوق به بیش از ۲۵ هزار میلیارد تومان رسیده است که بخشی از آن به دلیل افزایش تیراژ تولید خودرو و افزایش قیمت قطعات بوده و بخشی دیگر به علت عدم توانمندی خودروسازان در بازپرداخت به زنجیره تامین است.

راهکارهای برای رفع بحران نقدینگی

وی در تشریح راهکار رفع بحران نقدینگی، گفت: با راهکار واگذاری اوراق گام یا صدور چک‌ های به تاریخ آتی جهت اطمینان زنجیره تامین به وصول به‌ موقع آن‌ ها، تسهیل قابل توجهی در پرداخت مطالبات آتی صورت خواهد پذیرفت. همچنین میتوان زمان پرداخت‌ ها به قطعه‌ سازان را به یک ماه کاهش داده تا پوشش بخشی از کسری نقدینگی قطعه‌ سازان را بدهد. کسری نیاز سرمایه در گردش قطعه‌ سازان برای سال جاری در جهت دستیابی به برنامه تولید، حداقل ۵۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.

محبی نژاد افزود: در حل مشکلات نقدینگی نیز می‌توان اصل بدهی خودروسازان و قطعه‌ سازان به سیستم بانکی را به مدت یکسال به حالت منجمد درآورد و تا احیا مجدد صنعت، صرفا بهره تسهیلات راس موعد، پرداخت شود. علاوه براین می‌توان تسهیلات جدید تزریق کرد و کسری نقدینگی توسط بانک مرکزی با همکاری بانک‌ های عامل تامین و در ستاد اقتصاد مقاومتی یا جلسه سران قوا، تصویب شود.

 پیشنهاداتی برای حل مشکلات قیمت گذاری خودرو و قطعات

دبیر انجمن قطعه‌ سازان همگن کشور در ادامه در رابطه با راهکار حل مشکلات قیمت‌ گذاری خودرو و قطعات آن پیشنهاد کرد: با توجه به افزایش نرخ ارز و قیمت نهاده‌ های تولید، در بازه تغییر مثبت و منفی ۱۰ درصد نسبت به زمان عقد قرارداد، بدون تاخیر به صورتی که قیمت‌ گذاری هوشمند با تغییر نرخ نهاده‌ ها تغییر کند، قیمت قطعات در قراردادها توسط خودروسازان شناور شود. تسریع در اصلاح کوتاه‌ مدت شیوه قیمت‌ گذاری خودرو در قالب بسته سیاست‌ های تشویقی و رفع موانع تولید پیشنهادی وزیر صنعت، معدن و تجارت و تصویب در جلسه سران قوا نیز می‌ تواند کمکی برای حل مشکل مذکور باشد. همچنین اصلاح اساسی شیوه قیمت‌ گذاری خودرو با تصویب قانون در مجلس در میان مدت نیز راهکار مناسبی برای حل مشکلات قیمت‌گذاری خواهد بود.

محبی‌ نژاد از دشواری تامین مواد اولیه و قطعات نیمه‌ ساخته داخلی و خارجی به عنوان دیگر مشکل بزرگ این صنعت یاد کرد و درباره راهکارهای موثر برای مرتفع ساختن آن، تصریح کرد: تعدیل قیمت مواداولیه تولید داخل همچون محصولات فلزی و پتروشیمی و و عرضه کافی به بازار داخل،  تسهیل، تسریع و ثبت سفارش و خرید مایحتاج قطعه‌ سازان و تخصیص ارز کافی از کلیه روش‌ های موجود به‌ ویژه مجوز واردات بدون انتقال ارز و بدون اجبار به اعلام منشا ارزی، حل مشکلات مرتبط با گمرک که اهم آن واگذاری امور ترخیص به کارشناسان مجازی در راستای هوشمند سازی ترخیص کالاست و تعمیق ساخت داخل مواد و قطعات وارداتی با کمک بسته‌ های مشوق ساخت داخل از جمله راهکارهایی است که برای حل مشکلات تامین مواد اولیه پیشنهاد می‌شود.

وی افزود: واردات قطعاتی که ساخت داخل دارند نیز از جمله مواردی است که توجیه اقتصادی ندارد و تولیدکنندگان داخلی را نا امید می‌سازد؛ لذا انجمن همگن قطعه‌ سازان کشور پیشنهاد می‌کند که تعیین منطقی درصد تعرفه واردات قطعات خودرو جهت جلوگیری از ضربه‌ پذیری تولید داخل براساس راهبردهای طرح ساماندهی واردات خودرو و قطعات آن صورت گیرد. همچنین باید مقررات در جهت جلوگیری از ورود قطعاتی که دارای ظرفیت ساخت داخل کافی هستند، تنظیم شوند یا صرفا به اندازه واردات کسری تولید داخل و نه بیشتر، مجوز صادر شود. ضروری است که جهت جلوگیری از  واردات بی‌ رویه کالای ساخته شده از جمله قطعات خودرو پس از لغو تحریم‌ها و باتوجه به ارزهای انباشته پشت سدهای‌ تحریم برای صیانت از سرمایه‌ گذاری کلان انجام شده و روشن نگه داشتن چراغ نهضت ساخت داخل، برنامه‌ ریزی صورت گیرد.

تدوین و اجرای طرح تحول فرهنگی – اجتماعی صنعت خودرو

این مقام صنعتی به تخریب جایگاه صنعت خودرو در نظر مردم و مسئولان اشاره کرد و گفت: برای اصلاح جایگاه صنعت خودرو و جلب رضایت و اعتماد مردم لازم است طرح تحول فرهنگی اجتماعی صنعت خودرو تدوین و اجرا شود و خطا انگاری تلاش عرضه تولید و وضع قوانین، مقررات مانع جلوگیری شود و از انتشار اخبار مخرب در این راستا پرهیز شود.

بر اساس گزارشی از ایسنا، دبیر انجمن صنایع همگن قطعه‌ سازی در پایان، تصریح کرد: مشکلات مذکور علاوه بر دو غول تحریم‌ ها و کرونا ویروس که موانع بزرگ خارج از کنترل و اختیار تولیدکنندگان و سیاست‌ گذاران وجود دارد؛ براین اساس نیاز به حمایت‌ های بیشتر وجود دارد. همچنین همکاری مثبت دو طرفه میان زنجیره تامین و خودروسازان، مستلزم رعایت انصاف و عدالت بیشتر در قراردادها است؛ بطوریکه منافع هریک از طرفین در نظر گرفته شود؛ لذا چارچوب قراردادها باید اصلاح شود.



 

قیمت جهانی طلا به پایین‌ترین سطح یک هفته اخیر رسید

قیمت خرید نقدی هر اونس طلا در بورس لندن، اسپات‌ گلد، ۰.۵۸ درصد افت کرد و به یک هزار و ۸۶۵ دلار و ۷۱ سنت بازگشت.

قیمت پیش‌ خرید هر اونس طلای آمریکا تا این لحظه ۰.۶۷ درصد پایین آمد و به یک هزار و ۸۶۷ دلار و ۱۰ سنت رسید.

این پایین‌ ترین قیمت طلا از چهارم ژوئن تا کنون است.

بر اساس گزارشی از مهر، اما آنچه باعث شد قیمت جهانی طلا افت کند این است که تمرکز سرمایه‌ گذاران بر اجلاس سیاست‌گذاری فدرال‌ رزرو که در این هفته برگزار خواهد شد قیمت دلار را بالا برده است.

بالا رفتن ارزش دلار باعث می‌شود قیمت طلا برای دارندگان ارزهای غیر دلاری گران‌ تر تمام شده و تقاضا برای خرید آن کاهش یابد.


 

افزایش قیمت سنگ‌ آهن به بیش از ۲۰۰ دلار بر تن خشک

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از پایگاه خبری و تحلیلی فلزات آنلاین، این موضوع باعث افزایش حاشیه سود کامودیتی‌ ها شده است که در حال حاضر قیمت فعلی بالاتر از هزینه‌ های مورد نیاز آخرین تولیدکننده مورد نیاز است. موضوعی که باعث می‌شود رالی اخیر ۸۸ درصدی قیمت سنگ‌ آهن در ۶ ماه اخیر قابل توجه باشد، این است که قیمت از سطح بالای نوامبر ۲۰۲۰ نیز عبور کرده است. اگرچه عرضه نسبت به تقاضا ضعیف‌ تر است اما در دوره طولانی‌مدت حمایت چندانی وجود ندارد.

تولید استرالیا نزدیک به ظرفیت کامل

افزایش قیمت سنگ‌ آهن در برزیل، به دنبال ریزش سد باطله در سال ۲۰۱۹ شروع شده بود که این اتفاق موجب افت تولید سالانه شرکت Vale از ۴۰۰ میلیون تن به ۳۰۰ میلیون تن در سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ شد. شرکت Vale موقعیت خود را به عنوان بزرگ‌ ترین تولیدکننده سنگ‌‌ آهن در جهان از دست داد و طی دو سال گذشته شرکت Rio Tinto با تولید و صادرات سالانه حدود ۳۳۰ تنی این جایگاه را از آن خود کرد. در همین حین، سه شرکت BHP و  FMGو Roy Hill عملکرد مناسبی از خود نشان دادند و به تولیدی فراتر از ظرفیت اسمی خود دست یافتند. در نتیجه، استرالیا توانست با افزایش سلطه خود در عرضه سنگ‌ آهن، سهمی نزدیک به ۶۰ درصد از بازار عرضه دریایی را به دست بیاورد.

اما در سال‌ های آینده به‌ دلیل عدم وجود ظرفیت کافی، عرضه سنگ‌ آهن این شرکت‌ ها رشد کمی خواهد داشت. همچنین برخی معادن جدید از جمله South Flank (BHP)، Gudai-Darri (Rio Tinto)  و Eliwana (FMG) به تازگی تولید خود را شروع کرده‌ اند و یا در طول سال جدید اولین کانسنگ خود را استخراج می‌کنند. این پروژه‌ ها، به عنوان پروژه‌ های جایگزین، تولید شرکت‌ های بزرگ را حفظ می‌کنند و افزایش تولید را در پی نخواهند داشت. تنها پروژه برنامه‌ ریزی شده برای افزایش تولید، پروژه Iron Bridge شرکت FMG است که انتظار می‌ رود با ظرفیت سالانه ۲۲ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ به بازار راه پیدا کند. لازم به ذکر است که افزایش قیمت سنگ‌ آهن موجب ورود معادن کوچک با تولید سالانه کمتر از ۲ میلیون تن، به بازار برای رسیدن به سود از افزایش قیمت شده است.

افزایش ۱۴ درصدی صادرات سنگ‌ آهن برزیل نسبت به سال گذشته

برزیل از دیگر تولیدکنندگان اصلی سنگ‌ آهن است که ۲۲ درصد از سهم بازار دریایی در سال گذشته را در دست داشته است. کشور برزیل با افزایش ۱۳ میلیون تنی (معادل ۱۴ درصد) صادرات در چهار ماه نخست سال ۲۰۲۱ شروع پرقدرتی داشته است که این امر ناشی از سه عامل عمده است:

سطح کم بارندگی در استان Minas Gerais ایالت معدنی اصلی برزیل. در طول سال‌های La Niña (یکی از پدیده‌ های آب‌ و هوایی در مناطق استوایی) بارندگی کمتری مشاهده می‌شود که در فصل بارندگی سال جاری یعنی از ژانویه تا آوریل همین اتفاق افتاده است.

واحدهای شرکت Vale در تمامی سه مجتمع تولیدی بازگشایی شدند و همه این اقدامات بخشی از برنامه‌ های بازگشایی شرکت است. شرکت Vale تولید بین ۳۱۵ تا ۳۳۵ میلیون تنی در سال ۲۰۲۱ را برنامه‌ ریزی کرده است و بر حسب عملکرد قوی در سه ماه نخست سال و ماه آوریل انتظار می‌رود که حداقل تولید ۳۲۰ میلیون تنی در طول سال ۲۰۲۱ داشته باشد. با این حال، محدودیت در دفع باطله موجب ایجاد تاثیرات نامتناسب در کیفیت تولید گندله و خوراک گندله مخصوصا در Southeastern System شده است.

شرکت Samarco بازگشت موفقیت‌ آمیزی به بازار داشت و صادرات ۶/۱ میلیون تنی سنگ‌ آهن از ماه ژانویه تا آوریل ثبت کرده است. همچنین، این شرکت مشغول فروش سنگ‌ آهن در بازار داخلی است که انتظار می‌ رود تولیدی نزدیک به هشت میلیون تن در سال را داشته‌ باشد که این حجم از تولید، ظرفیت شرکت در پنج سال آینده است.

در سایر نقاط جهان، جانب عرضه فرصت چندانی برای واکنش به افزایش قیمت را ندارد. برخی از کشورها مانند روسیه، اکراین و هند که صادرات خود را در طی سال های گذشته افزایش داده بودند، صادرات خود را کاهش خواهند ‌داد تا اولویت با فولادسازان در بازارهای داخلی باشد. دز سایر نقاط جهان همانند استرالیا، تولیدکنندگان کوچک‌ تری در غرب آفریقا، آمریکا و برزیل وارد بازار شده‌ اند. حجم تولید این شرکت‌ های کوچک محدود است و از سال ۲۰۲۱ به بعد بخش بزرگی از افزایش عرضه حاصل تلاش شرکت Vale  برای افزایش تولید از ۳۰۰ میلیون تن به ظرفیت تولید پیشین شرکت یعنی ۴۰۰ میلیون تن است. اما راه اندازی موفقیت‌ آمیز معادن، لازمه این امر است که باید مراحل پیچیده اخذ مجوز را پشت سر بگذارند. بنابراین بازگشت به تولید سالانه ۴۰۰ میلیون تن زمان‌ بر است و انتظار می‌ رود از سرگیری تولید خوراک گندله بسیار کند باشد.

افزایش قیمت عمدتا تحت تاثیر تقاضا است

به دلیل عملکرد قوی تولیدکنندگان استرالیایی و افزایش صادرات برزیل، عرضه دریایی در سال ۲۰۲۱ بهبود پیدا کرده است. پس چگونه با وجود افزایش عرضه، قیمت در طول یک سال دو برابر شده است؟

در خصوص میزان تقاضا، پس از شیوع کووید-۱۹ در اوایل سال ۲۰۲۰ تقاضای سنگ‌ آهن چین بسیار قوی بود. تولید فولاد به‌ دلیل اقدامات حمایتی باعث افزایش سرمایه‌گذاری زیرساخت‌ ها و افزایش تقاضای کالا‌های حاوی فولاد در چین و بازار صادرات شد. تقریبا تمام افزایش تولید فولاد از کوره‌ های بلند است و دسترسی کمتر به قراضه، تولید کوره‌ های قوس الکتریکی را محدود کرده است.

تولید فولاد چین در فصل نخست سال جاری، نسبت به فصل اول سال ۲۰۲۰ که به دلیل شیوع کووید-۱۹ مختل شده بود، قوی‌ تر شده است. از آن زمان به بعد در شهر Tangshan بزرگ‌ ترین قطب تولید فولاد در جهان، کاهش تولید اعلام شد. اقدام مشابه در Handan از دیگر مراکز تولید فولاد در جنوب استان Hebei اجرا شد. با وجود شواهد مبنی بر تعطیلی کوره‌ های بلند کوچک در این مناطق، افزایش تولید فولاد چین ادامه پیدا کرد و تولیدکنندگان بزرگ‌تر در حد توان، تولید را بهبود بخشیدند در حالی که نشانه‌ های افزایش عرضه قراضه و تولید کوره قوس الکتریکی نیز در طی چند ماه اخیر قابل مشاهده بود. شنیده‌ ها حاکی از این است که بسیاری از تولیدکنندگان کوره بلند در بازار، در انتظار کاهش تولید در سایر مناطق تولید فولاد مانند Jiangsu و Shandong، اقدام به افزایش میزان تولید کرده‌اند. این اقدامات شامل تاخیر در تعمیر و نگهداری و استفاده از سنگ‌آهن با عیار بالا جهت بهبود بهره‌وری است. این موضوع یکی از دلایل افزایش پریمیوم سنگ‌آهن با عیار بالا (عیار ۶۵ درصد به بالا) در ماه‌های گذشته است.

علاوه بر بهبود سطح تولید فولاد، نیاز به شارژ موجودی سنگ‌ آهن در زنجیزه تامین وجود دارد. افزایش مصرف سنگ‌ آهن در چین و افت تولید سنگ‌ آهن از سال ۲۰۱۹ در برزیل، باعث تداوم افت موجودی سنگ‌ آهن در زنجیره تامین چین شد. طبق تحقیقات، موجودی تعدیل شده با نرخ مصرف سنگ‌ آهن، پایین‌ تر از سطوح تاریخی است، بنابراین تقاضای بیشتری برای سنگ‌ آهن از محل شارژ موجودی سنگ‌ آهن ایجاد می‌شود.

 


 


ارسال دیدگاه