0
02126246958

اخبار و رویدادهای منتخب صنعت و معدن – ۲۴ آذر ۱۴۰۰

پروژه‌های تولید کود شیمیایی توسط دو شرکت بزرگ فلزی

 

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از  پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» کریم خدایاری در گفت‌وگو با خبرنگاران این پایگاه اظهار داشت: شرکت مشیران طی ۲۰ سال گذشته پروژه‌های نسبتا زیادی را برای شرکت ملی صنایع مس ایران اجرا کرده است. ازجمله این پروژه‎‌ها می‌توان به احداث کارخانه تغلیظ فاز ۱ سونگون و ساخت تیکنرهای پنجم مجموعه مس سرچشمه اشاره کرد که یکی از بزرگ‌ترین تیکنرهای دنیا برای آبگیری است. در این پروژه که سه تیکنر سرچشمه را آمریکایی‌ها و یکی دیگر را سوئدی‌ها ساخته بودند، خوشبختانه تیکنر پنجم را شرکت مشیران به همراه یک شرکت دیگر تولید کرده و به میزان بالایی بومی‌سازی شده است.

 

تولید اسید فسفریک توسط شرکت مس

 

قائم مقام مدیرعامل شرکت مشیران خاطرنشان کرد: شرکت مشیران علاوه بر پروژه‌های یاد شده، در دیگر پروژه‌های شرکت مس نیز حضور فعال داشته که شامل سد باطله، احداث مخازن ذخیره آب، احداث ایستگاه پمپاژ باطله که بزرگ‌ترین ایستگاه‌های پمپاژ باطله دنیا هستند، می‌شوند. در حال حاضر نیز همکاری با شرکت مس ادامه دارد و مشیران مجری پروژه انتقال آب خلیج فارس به داخل مجموعه سرچشمه است. همچنین شرکت ما احداث کارخانه تولید اسید فسفریک در منطقه ویژه خلیج فارس را بر عهده دارد که یکی از پروژه‌های بسیار مهم نه تنها برای شرکت مس، بلکه برای صنایع کشور محسوب می‌شود.

خدایاری در توضیح اهمیت اجرای پروژه اسید فسفریک بندرعباس عنوان کرد: کارخانه اسید فسفریک شرکت ملی صنایع مس ایران می‌توان ماده اولیه و پایه تولید کود شیمیایی فسفر را برای کشاورزی کشور فراهم کند. هم‌اکنون در حال انجام فرایند مهندسی این پروژه هستیم. در این رابطه نیز شرکت مس تلاش می‌کند پروژه را هر چه سریع‌تر به مرحله اجرا برساند و بتواند کمکی را در جهت کود مورد نیاز کشور صورت دهد.

وی یادآور شد: شرکت ملی صنایع مس ایران به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده مس کشور، از سنگ معدن سولفیدی برای تولید کاتد مس استفاده می‌کند که در سال‌های گذشته به دلیل اینکه یکی از گازهای خروجی دودکش‌های این شرکت، گاز اکسید سولفور بود، این شرکت ناچار شد برای جلوگیری از آلایندگی واحدهای تولیدی خود و حل معضل زیست‌محیطی، اقدام به احداث یک کارخانه پالایشگاه، انتقال گاز خروجی واحدهای آلاینده و تولید اسیدسولفوریک کند. به این ترتیب دیگر گاز سولفور به جو وارد نمی‌شود و یک محصول دیگر تولید خواهد شد.

قائم مقام مدیرعامل شرکت مشیران ادامه داد: خود محصول کارخانه اسید سولفوریک با اینکه به جهت جلوگیری از آلایندگی احداث شده است اما می‌تواند بعدها معضلاتی را به وجود آورد. بنابراین شرکت ملی صنایع مس ایران پروژه‌ای را تعریف کرد که اسید سولفوریک تولیدی از پالایشگاه‌ها با استفاده از خاک فسفات، به اسید فسفریک تبدیل می‌شود. لازم به ذکر است که اسید فسفریک پایه تمام کودهای شیمیایی برای کشاورزی است.

خدایاری در توضیح علت جانمایی پروژه کارخانه تولید اسید فسفریک در استان هرمزگان و منطقه ویژه خلیج فارس به جای استان کرمان یا استان آذربایجان شرقی که واحدهای پالایشگاه در آن مکان‌ها قرار دارند، گفت: کشور ما از دیرباز اقدام به واردات کود فسفاته، اسید فسفریک و فسفات می‌کرد که فسفات ماده اولیه تولید اسید فسفریک و کود فسفاته به شمار می‌رود. بنابراین یکی از علل جانمایی واحد تولید اسید فسفریک در منطقه ویژه خلیج فارس، دسترسی به آب‌های آزاد برای واردات فسفات بوده است.

وی در ادامه اظهار کرد: علت دوم جانمایی کارخانه اسید فسفریک در منطقه ویژه خلیج فارس، تامین آب بوده است. باید توجه داشت که بسیاری از نقاط کشور هم‌اکنون درگیر بحران آب هستند و بنابراین احداث چنین واحدهایی در کنار دریا، می‌تواند سبب شود آب دریا برای واحدها به کار رود. ضمن اینکه محصول تولیدی نیز در صورت نیاز می‌تواند با توجه به نزدیکی به دریا و اسکله‌ها، جنبه صادراتی داشته باشد. در نتیجه احداث واحد اسید فسفریک در کنار دریا از هر منظر بسیار سودبخش خواهد بود.

قائم مقام مدیرعامل شرکت مشیران عنوان کرد: شرکت ملی صنایع مس ایران به جهت دسترسی به امکانات منطقه ویژه خلیج فارس، زمینی را در این منطقه خریداری کرده و طرح توسعه اسید فسفریک را در آن تعریف کرده است زیرا امروزه اکثر شرکت‌های بزرگ معدنی و صنایع معدنی توسعه واحدهای خود را در کنار دریا قرار می‌دهند. علت انتخاب سواحل برای محصولات معدنی حجیم بودن میزان تولید این شرکت‌ها است و خوشبختانه کشور ما نیز با توجه به دسترسی بسیار گسترده به سواحل از سواحل سیستان و بلوچستان تا هرمزگان و خوزستان، اقدام به احداث اسکله‌های گوناگون کرده است و در کنار آن نیز مجموعه‌های بزرگ معدنی، صنعتی و پتروشیمی نیز احداث شده‌اند.

خدایاری بیان کرد: طرح توسعه ذوب سونگون اخیرا به پیمانکار ابلاغ و عملیات اجرایی آن آغاز شده است. در این رابطه یکی از شرکت‌های زیرمجموعه مشیران نیز نماینده تکنولوژی ذوب مد نظر است. بنابراین مشیران نیز به نوعی در اجرای طرح ذوب سونگون با شرکت ملی صنایع مس ایران همراهی می‌کند.

 

پروژه سولفورزدایی گل‌گهر

 

قائم مقام مدیرعامل شرکت مشیران تصریح کرد: شرکت ما با شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر که یکی شرکت‌های بزرگ حوزه معدن و صنایع معدنی کشور و یکی از تامین‌کنندگان مواد اولیه صنعت فولاد کشور به شمار می‌رود، پروژه‌های متعددی را انجام داده است و چندین پروژه را نیز در دست اقدام دارد. به طور مثال، پروژه فاز دوم فیلتراسیون آب که بزرگ‌ترین مجموعه ریکاوری آب با شیوه فیلتر پرس در کشور است، با همکاری یک شرکت خارجی در دست اقدام قرار دارد. پیشرفت پروژه بیش از ۹۰ درصد است و به زودی به بهره‌برداری می‌رسد.

وی اضافه کرد: پروژه دیگری که در شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر دنبال می‌کنیم، پروژه سولفورزدایی از سنگ‌آهن است. چراکه موضوع گاز سولفور که از خروجی دودکش‌های واحدهای گندله‌سازی در شرکت گل‌گهر خارج می‌شود، آسیب زیست‌محیطی برای منطقه ایجاد می‌کند. به طوری که هم رسوب این سولفور بر روی زمین و هم تنفس برای کارکنان در حال فعالیت در منطقه گل‌گهر مشکلاتی را ایجاد کرده بود.

خدایاری بیان کرد: شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر که به مسائل زیست‌محیطی توجه زیادی نشان می‌دهد، پروژه بسیار سنگین سولفورزدایی از گازهای خروجی دودکش‌های واحدهای گندله‌سازی خود را تعریف کرد. از این رو شرکت مشیران قرار است طی یک پروژه، گاز سولفور خروجی از دودکش‌ها را دریافت کند و با پروژه‌ای که اکنون در مرحله مهندسی قرار دارد و امیدوار هستیم طی دو سال آتی به بهره‌برداری برسد، با ترکیب گاز سولفور با آمونیاک، محصول و کود بسیار خوبی با عنوان سولفات آمونیوم تولید کنیم. با توجه به ظرفیتی که برای این پروژه در نظر گرفتیم، حدودا ۲۷۰ هزار تن کود سولفات آمونیوم در سال تولید خواهیم کرد که این کود بسیار مهم برای کشاورزی کشور نیز بسیار حیاتی است.

قائم مقام مدیرعامل شرکت مشیران تاکید کرد: با اجرای پروژه سولفورزدایی از واحدهای گندله‌سازی گل‌گهر علاوه بر رفع یک معضل زیست‌محیطی بسیار بزرگ از منطقه گل‌گهر، نیاز کشور به یکی از کودهای شیمیایی بسیار مهم برطرف می‌شود. گفتنی است که هم شرکت ملی صنایع مس ایران و هم شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر دو کارخانه مهم را در جهت رشد تولید احداث نمی‌کنند، بلکه احداث این کارخانه‌ها به برطرف کردن مسائل زیست‌محیطی بازمی‌گردد. البته اجرای کارخانه‌های اسید فسفریک برای شرکت مس در بندرعباس و نیز سولفات آمونیوم در سیرجان، ارزش افزوده‌ای را برای این دو شرکت به ارمغان خواهد آورد.

وی ابراز کرد: دو محصول اسید فسفریک و سولفات آمونیوم برای کشاورزی کشور بسیار حیاتی هستند زیرا سال‌ها است که نیاز به این دو محصول از طریق واردات تامین می‌شوند و برای واردات آن‌ها نیز ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص می‌یابد. ضمن اینکه قیمت محصولات کود شیمیایی هم در بازارهای داخلی و هم در بازارهای بین‌المللی به شدت افزایش یافته است.

 

تولید الکل برای بنزین

 

خدایاری با بیان اینکه یک پروژه بسیار مهم دیگر شرکت مشیران که به مسائل زیست‌محیطی باز می‌گردد، پروژه‌های بایواتانول است، عنوان کرد: پروژه‌های بایواتانول متعلق به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) است که یکی از آن‌ها در کرمانشاه و دیگری در گچساران هستند و پروژه کرمانشاه حدود ۷۰ درصد پیشرفت دارد و امیدواریم در شهریور سال آینده به بهره‌برداری برسد. بایواتانولی که در این واحد تولید خواهد شد، برای افزودن به بنزین و افزایش اکتان آن از چهار به هشت بوده که در دنیا مرسوم است. بنابراین طرح بایواتانول نیز به نوعی به مسائل زیست‌محیطی بازمی‌گردد تا کیفیت بنزین مصرفی در کشور افزایش یابد و از آلایندگی بیش از حد هوا در شهرهای بزرگ و صنعتی جلوگیری به عمل آید.

قائم مقام مدیرعامل شرکت مشیران مطرح کرد: در کارخانه بایواتانول کرمانشاه روزانه ۲۰۰ هزار لیتر الکل اتانول تولید خواهد شد که مواد اولیه آن از ذرت خواهد بود. بخشی از محصول که از باقی‌مانده ذرت تولید می‌شود نیز به عنوان خوراک دام و طیور غنی شده از پروتئین بدون چربی به مصرف بازار داخلی خواهد رسید.

 

ارائه فرصت های ساخت داخل ایمیدرو و شرکت های تابعه در سومین نمایشگاه تستا

 

ایمیدرو به همراه شرکت های زیرمجموعه و تابعه در سومین نمایشگاه تستا که در روزهای ۲۳ تا ۲۶ آذرماه در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران در حال برگزاری است، فرصت های ساخت داخل را برای سازندگان ارایه می کند.

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از  روابط عمومی ایمیدرو شرکت های تهیه و تولید مواد معدنی ایران، مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران، آلومینای ایران، ذوب ‌آهن اصفهان و یونیدرو نیز حضور دارند و فرصت های ساخت داخل خود را با هدف شناسایی و بهره مندی از ظرفیت شرکت های توانمند داخلی ارائه می کنند.

علاوه بر شرکت های حاضر در نمایشگاه، نیازمندی های سایر شرکت ها نیز توسط بومی سازی ایمیدرو برشمرده و از طریق «سامانه بومی سازی زنجیره آهن و فولاد ایران» در طی نمایشگاه ارائه می شود.

 

رشد ۲۲درصدی صادرات بزرگان فولاد / صدور فولاد شرکت های بزرگ به مرز ۵ میلیون تن رسید

 

میزان صدور فولاد شرکت های بزرگ در مدت هشت ماه امسال به مرز ۵ میلیون تن رسید. این رقم ۲۲درصد بیش از عملکرد مدت مشابه سال ۹۹ است.

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از روابط عمومی ایمیدرو، از ابتدای سال جاری تا پایان آبان ماه وزن صادرات ۱۴ شرکت بزرگ فولادی به ۴ میلیون ۹۳۷ هزار تن رسید که ۲۲درصد بیش از صادرات وزنی هشت ماه سال گذشته است.
همچنین افزون بر ۶۸۴هزار تن انواع فولاد در ماه آبان به خارج کشور صادر شد که ۷درصد بیش از صادرات ماه هشتم سال قبل بوده است.
در مدت هشت ماه ۱۴۰۰ فولاد خوزستان با صادرات بیش از ۱٫۱ میلیون تن (رشد ۱۸درصدی) در رتبه نخست و سپس فولاد مبارکه با صدور ۸۱۴هزار تن (رشد ۲۰درصدی) و ذوب آهن اصفهان با صادرات ۷۶۶هزار تن (افزایش ۱۹درصدی) در جایگاه دوم و سوم قرار گرفتند. پس از آن شرکت های فولاد کاوه جنوب با ۵۷۴هزار(رشد ۳۷درصدی)، فولاد هرمزگان با ۳۶۷هزار(افزایش ۱۷درصدی)، صبا فولاد با ۳۵۵هزار تن (رشد ۴۱درصدی) در رتبه های بعدی ایستادند.

 

مرکز تحقیقات مواد معدنی یزد در آستانه تجهیز شدن به دستگاه های آزمایشگاهی پیشرفته

 

مرکز تحقیقات مواد معدنی یزد در آستانه تجهیز شدن به دستگاه های آزمایشگاهی پیشرفته است.
به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از روابط عمومی ایمیدرو، احسان عزیزی مدیر مرکز تحقیقات مواد معدنی یزد با بیان این خبر گفت: با توجه به ظرفیت استخراجی معادن موجود و توان صنعتی- معدنی استان یزد و نیز ارسال سالانه بیش از ۲۵ هزار نمونه اکتشافی برای آنالیز به آزمایشگاه‌های خارج از استان، وجود یک آزمایشگاه تخصصی و تحقیقاتی در این حوزه ضروری بود.
وی ادامه داد: مرکز تحقیقات مواد معدنی یزد، با مدنظر قراردادن سیاست های ابلاغی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، از سال ۹۹ کمیته ای با هدف توسعه و تجهیز آزمایشگاه، تشکیل داد و به دنبال آن، اقدام به تدوین یک طرح جامع توسعه ای شامل تجهیز و توسعه سخت‌افزاری و نرم‌افزاری امکانات آزمایشگاهی کرد.
مدیر مرکز تحقیقات مواد معدنی یزد با اشاره به اینکه تجهیزات و دستگاه های آزمایشگاهی پیشرفته برای این مرکز در حال تامین است، گفت: این تجهیزات شامل دستگاه‌های پیشرفته ICP-OES و ICP-MS برای آنالیز سریع، دقیق و همزمان طیف وسیعی از عناصر (۶۳ عنصر از جمله عناصر نادر خاکی) در حد تشخیص ppb و نیز دستگاه‌های فرآوری، کانه آرایی و کانی شناسی هستند.
وی افزود: با نصب تجهیزات مذکور تا اواخر سال آینده، خدمات رسانی این مرکز به شرکت های معدنی برای انجام آنالیز شیمیایی و مطالعات کانی‌شناسی فراهم می شود. با نصب این تجهیزات، امکان آنالیز سالانه ۲۵ هزار نمونه ارسالی از معادن مختلف فراهم می شود و این میزان به تدریج قابل افزایش است.
عزیزی خاطرنشان کرد: ارزش تقریبی این تجهیزات، حدود ۲۰۰ میلیارد ریال است. همچنین، مجموعه ای از تجهیزات آزمایشگاهی به ارزش تقریبی ۱۵۰ میلیارد ریال از واحد های زیر مجموعه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، به مرکز تحقیقات مواد معدنی یزد منتقل شده است.

احداث ساختمان کوره و اسید

عزیزی با اشاره به احداث ساختمان کوره کارگاهی و ساختمان اسید در این مرکز تصریح کرد: کوره کارگاهی برای آماده سازی نمونه های معدنی حاوی عناصر با ارزش همچون طلا، نقره و پلاتین و پالادیوم و ساختمان اسید برای انحلال و آماده سازی سایر نمونه های معدنی در راستای طرح های توسعه ای آزمایشگاه در حال انجام است.
وی ادامه داد: پیش بینی می شود تکمیل ساختمان کوره کارگاهی و ساختمان اسید تا پایان سال جاری انجام شود.

ارسال دیدگاه