0
02126246958

آشنایی کاربردی با رنگ های صنعتی – قسمت سوم

سازه ها، قطعات و تجهیزات صنعتی در معرض انواع خوردگی و خسارت های ناشی از آن قرار دارند. روش های پیشگیری و کنترل خوردگی، راهکارهای مختلفی از انتخاب مواد مقاوم تر و استفاده از ضرایب اطمینان بیشتر در طراحی ها تا حفاظت کاتدی، استفاده از بازدارنده ها، ممانعت کننده ها و پوشش های صنعتی را شامل می شود. در میان این روش ها، سیستم های پوششی بر پایه رنگ های صنعتی را می توان به عنوان ساده ترین، پرکاربردترین و اقتصادی ترین روش انتخاب نمود. البته رنگ از جنبه تزئینی هم اهمیت دارد ولی در صنعت، جنبه حفاظتی آن مهم تر است.

با توجه به نقش و اهمیت رنگ های صنعتی و سیستم های پوششی برای حفاظت موثر از سازه ها، قطعات و تجهیزات صنعتی در مقابل خوردگی اتمسفری، موضوع بسیار مهم “آشنایی با رنگ های صنعتی” را در اولویت آموزش های کاربردی عصر مواد قرار داده ایم. از آنجایی که بیشتر کاربران رنگ های صنعتی، شناخت تخصصی دقیقی از ماهیت آن ها ندارند، در این مجموعه آموزشی سعی شده است مفاهیم به صورت کاملاً ساده، مختصر و کاربردی ارائه شود. با ما در عصر مواد همراه باشید.


 

قبل از شروع این قسمت، پیشنهاد می کنم قسمت های اول و دوم را مرور کوتاهی بفرمایید. در قسمت دوم، رنگ های صنعتی را بر اساس رزین آن ها به انواع مختلفی تقسیم نمودیم. رنگ های پایه اپوکسی از مهم ترین و پرکاربردترین رنگ های صنعتی بخصوص در کاربری های مقاوم به خوردگی هستند. معرفی این خانواده بزرگ از رنگ های صنعتی را در اولویت قرار داده و به معرفی مشخصات انواع رنگ های پایه اپوکسی با سخت کننده (هاردنر) و رنگ دانه های مختلف و همچنین کاربری آن ها در لایه های آستری، میانی و رویه می پردازیم.

 

انواع رنگ های پایه اپوکسی

 

رزین اپوکسی در سال ۱۹۴۶ توسط سیلوان گرینلی از کمپانی دوو-رینولدز و از واکنش تراکمی دی فنل پروپان (بیسفنول آ) و اپی کلروهیدرین در حضور یک قلیا سنتز و ثبت اختراع شد. رزین های اپوکسی دارای گروه های هیدروکسیل و اپوکسی هستند. به دلیل وجود عوامل هیدروکسیل، چسبندگی آن ها به انواع سطوح فلزی، چوبی، سیمان، سنگ، سفال و برخی پلاستیک ها عالی است. گروه هیدروکسیل به دلیل قطبیت زیاد عامل مهم چسبندگی قطبی به نقاط کاتدی و آندی فلز است. به همین دلیل، چسبندگی رنگ های اپوکسی با آماده سازی سطحی Sa 2.5 هم خوب است و نیازی به آماده سازی سطحی در حد Sa 3 نیست. به دلیل وجود حلقه آروماتیک و پیوندهای اتر فنولیکی، رزین های اپوکسی مقاومت شیمیایی خوبی در برابر نفوذ یون ها دارند. عمل سخت شدن رزین اپوکسی به وسیله رزین های پلی آمید، پلی آمین، پلی آمینو آمید و فنولیک صورت می گیرد.

 

رنگ های پایه اپوکسی بر اساس نوع سخت کننده (هاردنر)، نوع رنگ دانه یا پیگمنت رنگ و کاربری آن در سیستم رنگ دسته بندی می شوند. 

براساس نوع سخت کننده، اپوکسی پلی آمید، اپوکسی پلی امین، اپوکسی پلی آمینو آمید و اپوکسی فنولیک از مهم ترین رنگ های اپوکسی هستند.

بر اساس نوع رنگ دانه یا پیگمنت، رنگ های زینک ریچ اپوکسی یا اپوکسی غنی از روی، اپوکسی زینک فسفات، اپوکسی زینک کرومات، اپوکسی اکسید آهن، اپوکسی اکسید آهن میکایی و اپوکسی گلس فلیک (ورقه های شیشه) از مهم ترین رنگ های پایه اپوکسی در کاربردهای صنعتی هستند.

رنگ های اپوکسی از رنگ هایی هستند که در یک سیستم رنگ، هم در لایه پرایمر یا آستر، هم در لایه میانی و هم در لایه رویه استفاده می شوند و از این نظر، به رنگ های اپوکسی پرایمر، اپوکسی میانی و اپوکسی رویه تقسیم می شوند. تفاوت این گونه رنگ های اپوکسی در رنگ دانه ها و افزودنی های محلوط رنگ برای ویژه شدن آن رنگ برای کاربری به عنوان آستر، لایه میانی و یا لایه رویه است.  

 

بر اساس این تقسیم بندی سه گانه، انواع مهم و پرکاربرد رنگ های پایه اپوکسی از قرار زیر است:

پرایمر زینک ریچ (غنی از روی) اپوکسی پلی آمید

پرایمر زینک فسفات (فسفات روی) اپوکسی پلی آمید

پرایمر زینک کرومات (کرومات روی) اپوکسی پلی آمید

پرایمر اکسید آهن اپوکسی پلی آمید

رنگ میانی اپوکسی پلی آمید

رنگ میانی اپوکسی پلی آمید MIO

رنگ میانی اپوکسی پلی آمید های بیلد

رنگ میانی اپوکسی پلی آمید های بیلد MIO

رنگ رویه اپوکسی پلی آمید

رنگ پرایمر اپوکسی پلی آمین

رنگ میانی اپوکسی پلی آمین

رنگ رویه اپوکسی پلی آمین

رنگ کولتار اپوکسی پلی آمید

رنگ اپوکسی پلی آمید گلس فلیک

رنگ پرایمر اپوکسی فنولیک

رنگ رویه اپوکسی فنولیک

 

با توضیح هر کدام از این رنگ ها همراه ما در عصر مواد باشید.

 

این نوشته در حال تکمیل است …

ارسال دیدگاه