0
02126246958

آشنایی با سرامیک های مغناطیسی

نویسنده :فاطمه حاجی محمدی

 

سرامیک مغناطیسی چیست :

 

مواد مغناطیسی آن دسته از موادی هستند که وقتی در معرض یک میدان مغناطیسی قرار می‌گیرند از خود واکنش نشان داده و به اصطلاح خاصیت مغناطیسی پیدا می‌کنند. با توجه به اینکه عکس العمل مواد نسبت به میدان مغناطیسی چگونه باشد به سه دسته فرو مغناطیس،دیا مغناطیس و پارامغناطیس تقسیم می شوند.

مواد مغناطیسی، در صنایع مهمی همچون کامپیوتر و خودرو کاربردهای گسترده دارند و بشر روز به روز به دنبال تولید بیشتر و بهتر این مواد است.

سرامیک های مغناطیسی نظیر PbFe12O19، ZnFe2O4 و Y6Fe10O24 دسته از این مواد هستند که در گروه سرامیک های مدرن قرار دارند.

سرامیک های مغناطیسی زیر مجموعه مواد فرو مغناطیس هستند که به دو دسته سخت ­مغناطیس (نظیر آهنرباهای دائم) و نرم­ مغناطیس (نظیر مواد مغناطیسی با پسماند مغناطیسی کم) تقسیم بندی می­ شوند.

 

انواع سرامیک های مغناطیسی:

 

۱.آهنرباهای دائم سرامیکی

 
مواد مغناطیسی دائم به دسته­ ای از مواد اطلاق می شود که خاصیت مغناطیسی خود را پس از حذف میدان مغناطیسی خارجی حفظ می کنند و کاربردهای وسیعی را به خود اختصاص داده ­اند. به عنوان مثال می­ توان از کاربرد آن ها در یخچال­ ها، موتورهای جریان مستقیم، نگهدارنده ­ها، دستگاه ­های سنجش، بلندگوها و بسیاری موارد دیگر نام برد.

اکثر آهنرباهای دائمی تجارتی، از فریت­ های سخت­ مغناطیس سرامیکی تشکیل شده­ اند که حاوی اکسیدهای مختلفی می­ باشند. البته قیمت مواد اولیه فریت ­های سخت­ مغناطیس، در مقایسه با مواد مورد نیاز برای آهنرباهای فلزی نظیر آلیاژ AlNiCo و یا ترکیبات آلیاژهای کمیاب خاکی، کمتر می ­باشد.

همچنین لازم به ذکر است که فریت­ های سخت ­مغناطیس سرامیکی، به لحاظ دارا بودن میدان­ های پسماندزدای (Hc) قوی­ تر در مقایسه با آهنرباهای فلزی نظیر AlNiCo، می­ توانند در ابعاد کوچک تری، بدون اینکه مواجه با خطر میدان ­های آهنربازدا باشند، تهیه شوند.

فریت های سخت­ مغناطیس سرامیکی از نوع هگزاگونال، یک بخش از خانواده اکسیدهای کمپلکس با فرمول عمومی MO.6Fe2O3 می باشند که MO معرف اکسیدهای: باریم، استرانسیم، سرب و یا ترکیبی از این عناصر می­ باشند.

از مواد مهم تجارتی در این گروه می­ توان به فریت ­های باریم با فرمول BaO.6Fe2O3 و فریت استرانسیم با فرمول SrO.6Fe2O3 اشاره کرد.

در این راستا از افزودنی ­های مختلفی نظیر Sio2 یا AL2O3 به منظور افزایش میدان پسماندزدای (Hc) و کمک زینتر، استفاده می­ گردد. سرامیک ­های مغناطیسی همچنین بر مبنای میزان نظم ریزساختارشان که در پروسه تولید قابل کنترل می ­­باشد، به دو گروه تقسیم می ­شوند:

نوع اول مگنت­ های آنیزوتروپ (جهت ­دار)، که دارای یک محور ترجیهی مغناطیسی می­ باشند و نوع دوم مگنت­ های ایزوتروپ (غیرجهت­ دار)، که دارای یک بافت ریزساختاری جهت­ دار نمی­ باشند و خواص مشابهی را در جهات مختلف از خود نشان می­ دهند. همچنین در مگنت­ های جهت­ دار آنیزوتروپ بخاطر وجود یک محور یکسان، انرژی مغناطیسی ماکزیمم می­ باشد.

 

کاربرد اهن رباهای دائم سرامیکی:

 

کاربرد مواد مغناطیسی دائم بر پایه عملکرد ویژه مغناطیسی­ شان می­باشد و در سیستم ­های فضانوردی، کامپیوتر، الکترونیک، پزشکی، صنعت خودروسازی، صنایع نظامی، وسایل انتقال اطلاعات و غیره مشاهده می­ شوند. در واقع فریت­ های سخت مغناطیس سرامیکی در بسیاری از موارد مورد استفاده قرار می­ گیرندمانند اسباب­ بازی­ های ساده و قفل ­های کابینت گرفته و همچنین موتورهای الکتریکی DC و غیره

آهن رباهای بزرگ در سپراتورهای مغناطیسی برای تغلیظ مینرال­ ها و فیلترهای آبی و آهنرباهای کوچک در صفحات نمایش گر اطلاعات مورد استفاده قرار می­ گیرند. در صنعت، آهنرباهای دائم سرامیکی به چندین گروه تقسیم می ­شوند: سرامیک ­های مغناطیسی مشهور به گروه ۱، از مواد ارزان قیمت ساخته می­ شوند و کاربرد­­هایی نظیر: قفل­ های ساده، کوپل­ های مغناطیسی هم ­محور برای کنتور­های آب و یاتاقان­ های بدون اصطکاک در کنتورهای برق را به خود اختصاص داده اند.

از دیگر کاربرد های آن ها می توان به موتورهای DC مورد استفاده در خودروها، موتورهای پل ه­ای Stepper Motors  و کوپل های مغناطیسی هم­ محور و موتورهای Brushiess DC و ژنراتورها و محرک­ های القایی خطی و همچنین آهنرباهای حلقه­ ای شکل در بلندگوها و جداکنندهای مغناطیسی و دیسک ­های مورد استفاده در کوپل­ های مغناطیسی اشاره کرد.

 

۲. فریت­ های نرم­ مغناطیس

 

مواد نرم­ مغناطیس به طور کلی با اعمال میدان­ های ضعیف مغناطیسی، خاصیت مغناطیسی از خود نشان می ­د­هند. وقتی نیروی اعمالی حذف می ­شود، خاصیت مغناطیسی باقی مانده در آن­ ها تضعیف می­ گردد. اهمیت نرم ­مغناطیس ­ها در بسیاری از سیستم­ های الکتریکی و الکترونیکی مشهود است.
مواد نرم­ مغناطیس در سیستم­ های توزیع نیرو، تغییر انرژی الکتریکی به مکانیکی و ارتباطات مایکروویو مورد استفاده قرار می­ گیرند. آن ها همچنین به عنوان مبدل­ های الکتریکی و مواد فعال جهت ذخیره­ سازی اطلاعات در بسیاری از سیستم­ های اطلاع­ رسانی عمل می­ کنند. بسیاری از کاربردهای جدید آن ها در اثر بهبود خواص و ویژگی­ های این مواد بوده است.

مواد اولیه فریت ­های نرم ­مغناطیس، اکسیدهای سرامیکی هموژنی هستند که اکسید آهن به عنوان جزء اصلی آن ها می­ باشد. فریت ­ها می­ توانند ساختار­های کریستالی متفاوتی را دارا باشند.

بطور کلی ۳ ساختار کریستالی برای فریت­ های تجاری امروزی شناخته شده است:

ساختار اول دارای ساختار مگنتوپلامبایت هگزاگونالی است مثل BaFe12O19

دومین ساختار دارای ساختار گارنت می ­باشد که به گارنت مغناطیسی یا فریت­ های مایکروویو نیز شهرت دارد.

سومین ساختار دارای ساختار اسپینلی می­ باشد. در اینجا، اکسیدهای آهن یا فلزاتی نظیر: نیکل، منگنز، روی، منیزیم و کبالت بصورت منفرد یا ترکیبی وجود دارند. ساختار اسپینلی نام خود را از مینرال غیر مغناطیسی MgAl2o4 یا MgAl2o3 گرفته است و دارای ساختار مکعبی پیچیده ­ای می ­باشد.

 

نرم­ مغناطیس ­ها همچنین بر اساس محدوده فرکانسی نیز تقسیم بندی می­ شوند:

 

۱-فریت­ های غیر مایکروویو برای فرکانس ­هایی از محدوده شنوایی تا ۵۰۰MHz

۲-فریت­ های مایکروویو برای فرکانس­ هایی در محدوده ۱۰۰MHz-500GHz

۳-فریت­ های غیر مایکروویو خود به دو بخش زیر تقسیم می ­شوند:

۴-فریت­ ها با حلقه هیستریزیس مستطیلی شکل برای حافظه­ های کامپیوتری

۵-فریت ­های خطی (مرکب از فریت­ های منگنز- روی و نیکل- روی) برای مبدل­ ها و سلف ­ها در فیلترها

 

کاربرد فریت های نرم مغناطیس:

 

فریت ­های مایکروویو، فراهم کننده یک محیط غیرفعال با خسارت کم می ­باشند که اجازه انتشار امواج را با خسارت ناچیز فراهم می­ کنند.

در حقیقت با توجه به اینکه امواج الکترومغناطیس از دو مولفه الکتریکی و مغناطیسی تشکیل شده ­اند، با برهم ­کنش مولفه مغناطیسی موج با ممان­ های مغناطیسی ماده و مولفه الکتریکی موج با مولفه دی الکتریکی فریت، رفتار موج الکترومغناطیس تحت تاثیر پارامترهایی نظیر قابلیت نفوذ مغناطیسی، قابلیت نفوذ دی­الکتریکی و آهنربایش ماده قرار می ­گیرد.

با به کار بردن یک میدان مغناطیسی DC خارجی، واکنشی بین سینگال مایکروویو و محیط انتشار موج (فریت) صورت می ­پذیرد که امکان کنترل آن را فراهم می ­سازد.

بیش از ۱۰۰ نوع ترکیبات فریتی به عنوان فریت ­های مایکروویو برای تولید تجهیزات مخابراتی معرفی شده­ اند.

مواد فریتی نرم­ مغناطیس در وسایلی نظیر: مبدل­ ها، موتورها، ژنراتورها، سولونوئیدها، رله­ های DC و حفاظ­ه ای مغناطیسی بکار برده می ­شوند. با وجود مقاومت الکتریکی بالا و خواص مغناطیسی خوب، از این فریت­ ها به عنوان یک هسته عالی برای فیلتر­ها در محدوده فرکانسی ۵۰ – ۴۵۰KHz استفاده می ­شود.

با گسترش صنعت تولید تلویزیون در سال ۱۹۵۰، اهمیت صنایع تولید فریت­ ها بیشتر نمود پیدا کرد. هسته ­های فریتی در سیستم تقارب اشعه الکترونیکی لامپ تصویر تلویزیون و ترانس ­­های­ ولتاژ، مورد استفاده قرار گرفتند. همچنین از فریت ­های نرم در منابع تغذیه از نوع (Switch Mode) که کاربردهای وسیعی، در کامپیوتر و مخابرات دارد، استفاده می ­گردد.

در سال ۱۹۷۰ هسته ­های فریتی بطور گسترده­ای برای فیلتر­ها در وسایل مربوط به سیستم­ های مخابراتی مورد استفاده قرار گرفتند.

اکثر فریت ­های اسپینلی رایج، یکی از انواع فریت ­های منگنز- روی و نیکل– روی می­ باشند که در ترانسفورماتورها، سلف­ ها و هدهای ضبط صوت یا ویدئو به کار می­ روند.

عملکرد فریت منگنز- روی ترجیحاً برای فرکانس­ هایی تا ۱MHz می­باشد. بقیه فریت­ های اسپینیلی نظیر منیزیم- منگنز، نیکل- روی و فریت­ های لیتیمی در تجهیزات مایکروویو، مورد استفاده قرار می ­گیرند.

بقیه کاربردهای مربوط به فریت­ های نرم­ مغناطیس شامل هسته­ های حافظه، سنسورهای دمایی، اجزاء موتورهای الکتریکی، هسته ­های ترانسفورماتورها و حذف­ کننده های نویز الکتریکی می ­باشند.

از میان فریت­ هایی که به آن ها در این مقوله اشاره شده است، فریت های هگزاگونالی خواص ویژه­ ای دارند که آن ها را برای استفاده در فرکانس های بالا (>100MHz) مناسب کرده است.

فریت­ های نیکل- روی برای فرکانس­ های بالاتر از فرکانس کاربردی فریت­ های منگنز- روی ترجیح داده می­ شوند، زیرا دارای هدایت الکتریکی پائین تری می ­باشند.

از فریت­ ها معمولاً به عنوان آنتن­ های گیرنده در رادیو­ها استفاده می­ شود و به جر‌‌أت می ­توان گفت تقریباً تمام گیرنده ­های رادیویی AM از این آنتن ­ها استفاده می­ کنند.

نکته قابل ذکر دیگر اینکه، شکل هسته ­های فریتی با توجه به خواص مکانیکی و مغناطیسی ویژه طراحی می ­شود. به عنوان مثال اشکال مختلفی از هسته برای سلف ­های دارای ضریب کیفیت بالا (Q-Factor) و اتلاف پایین مورد نیاز می­ باشد.

توسعه بازار مربوط به فریت ­های مایکروویو، وابسته به توسعه سیستم ­ها و تجهیزات مخابراتی و نظامی نظیر رادار و غیره می­ باشد. فریت های مایکروویو نظیر گارنت ایتریم-آهن به عنوان هدایت ­کننده­ های امواج برای انتشار امواج الکترومغناطیس و جابجاکنندهای فازی (Phase Shiftr) استفاده می­ شوند. از دیگر کاربردهای فریت­ های مایکروویو می­ توان به ایزولاتورها، سیرکلاتورها، اسیلاتورها، سوئیچ ­ها و فیلتر­ها اشاره کرد.

 

 

ارسال دیدگاه