عصر مواد در نظر دارد با جمع آوری و گلچین مهم ترین و جالب توجه ترین اخبار و رویدادهای صنعت، معدن و حوزه های فعالیت مهندسان مواد و متالورژی، مکانیک، معدن، شیمی و نانو، آن ها را در قالب یک بسته خبری ویژه به صورت روزانه تقدیم مخاطبان و کاربران محترم نماید.
پالس منفی به آتیه صنعت فولاد
بخشنامه تایید نشده وزارت صمت درباره قیمتگذاری فولاد که از دو روز پیش در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود، به اعتقاد تحلیل گران، پالس منفی در جهت دستیابی به تولید ۵۵میلیون تن فولاد تا ۱۴۰۴ مخابره میکند.
به گزارش «دنیایاقتصاد» هنوز دستورالعمل جدید وزارت صمت درخصوص نحوه قیمتگذاری ارقام مختلف فولاد در بورس کالا ابلاغ نشده که موج مخالفت با این تصمیم در رسانهها و فضای مجازی پا گرفته است. البته این دستورالعمل که بر نرخهایی پایینتر از بهای ارقام مختلف فولاد در بازار تاکید دارد، هنوز رسما ابلاغ نشده اما شواهد بسیاری وجود دارد که نشان میدهد سیاستگذار به ابلاغ این شیوهنامه تمایل دارد. مهمترین شاهد ماجرا انتشار لیستی است که شیوهنامه جدید قیمتگذاری ارقام مختلف فولادی را تشریح میکند. در این لیست قیمت شمش ۶۰ تا ۷۵ درصد قیمت فوب خلیجفارس اعلام شده در حالیکه قیمت ورق گرم، تیر آهن l و H به ترتیب بین ۱۲ تا ۱۴درصد بالاتر از متوسط قیمت موزون کشفشده شمش فولاد در بورسکالا تعیین شده است.
از سوی دیگر بهجز فعالان صنعت فولاد، این خبر موجی از نگرانی در میان سهامداران فولاد در بازار بورس را در پی داشته است. حسن قالیبافاصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در واکنش به جزئیات منتشرشده از بخشنامه قیمتگذاری فولاد اعلام کرده، سیاست تازه وزارت صمت در مورد فرآیند قیمتگذاری و تعیین سقف رقابت برای محصولات فولادی در بورس کالا بهجز اصرار بر توزیع رانت، به تضییع حقوق ۵۰ میلیون سهامدار منجر خواهد شد.
انتشار خبر ابلاغ دستورالعمل جدید قیمتگذاری در صنعت فولاد در حالی رخ داد که سعید اسلامیبیدگلی، عضو شورایعالی بورس نیز در توییتر به آن واکنش نشان داد و آن را مصداق بارز «برداشت از جیب سهامداران و ریختن به جیب واسطهها» دانست. این انتقادات در حالی از سوی صاحبان صنعت فولاد و صاحبنظران مطرح میشود که روز گذشته معاون وزیر صمت به بخشنامه دستبهدست شده در فضای مجازی واکنش نشان داد. داریوش اسماعیلی در گفتوگو با خبرگزاری مهر در مورد بخشنامهای که در شبکههای اجتماعی بهعنوان تصمیم تازه وزارت صمت برای قیمتگذاری فولاد منتشر شده و موجب واکنش تند فعالان بازار سهام شده، اظهار کرد: در جلسات اخیر بهخصوص بعد از کسب رای علیرضا رزمحسینی بهعنوان وزیر صمت، عمدتا بر روی افزایش تولید و تقویت صادرات فولاد متمرکز بودهایم. در این راستا جلساتی هم مرتبط با بخشهای فولادی از جمله تولید و عرضه در بورس کالا و همینطور بررسی نحوه تقویت صادرات محصولات فولادی برگزار کردیم.
معاون امور معادن وزارت صمت افزود: در تمام موارد، محور کار تقویت و حمایت از تولید داخل و صادرات محصولات فولادی بوده است؛ در این راستا شیوهنامهای برای تنظیم بازار محصولات فولادی در دست تدوین است. اما در مورد این شیوهنامه هنوز به نتیجه نهایی نرسیدهایم و در حال انجام کارهای کارشناسی هستیم؛ جلسات متعددی را با عمده تولیدکنندگان شمش، فولاد و محصولات فولادی داشتیم و صورتجلسهای را با آنها تنظیم کردیم. همچنین به اتفاق نمایندگان انجمن تولیدکنندگان فولاد صورتجلسهای را در همین راستا تنظیم کردیم. جلسهای را با انجمن نوردکاران نیز داشتیم که صورتجلسهای تنظیم شد.
اسماعیلی ادامه داد: با مدیر بخش معدن مرکز پژوهشهای مجلس، کمیسیون صنایع و معادن مجلس و رئیس کمیته صنعت کمیسیون، رئیس کمیته معدن و صنایع معدنی و نایبرئیس اول مجلس جلساتی داشتیم؛ در تمامی جلسات محور و هدف ما حمایت از تولید و حذف رانتخواران و دلالان از بازار فولاد است.
به گفته اسماعیلی در این راستا متاسفانه دیده میشود از چندی پیش رانتخواران و دلالانی که با این شیوهنامه راه دلالی و رانتخواریشان بسته میشود شروع به جوسازی کردهاند و بهجای امیدوار کردن مردم، در حال ناامید کردن مردم هستند چراکه با این بخشنامه محصولات فولادی با قیمت مناسب بهدست مصرفکننده میرسد. او تاکید کرد: امیدواریم هرچه زودتر کار کارشناسی ما به پایان برسد و این موضوع را به مرحله اجرا بگذاریم؛ تاکید من این است که این شیوهنامه فقط برای دلالان، رانتخواران و سودجویان مضر است و در جهت حمایت از تولید و تقویت صادرات است و قطعا این اتفاق خواهد افتاد.
اما ارزیابیها نشان میدهد در دستورالعمل تازه وزارت صمت که هنوز به تایید نهایی نرسیده و ابلاغ نشده، اشتباهات سیاستی قبلی تکرار شده است. برای نمونه پایه قیمتی که برای شمش فولاد در نظر گرفته شده بسیار پایین است و گاهی تا ۶۰ یا ۷۰درصد قیمت جهانی این محصول تعیین شده است. از آنسو محدودکردن سقف قیمت برای معاملات در بورس کالا معضل دیگری است که با انتقاداتی از سوی فعالان این صنعت روبهرو شده است. در عین حال نرخی که برای دلار در این دستورالعمل لحاظ شده، در مقایسه با ارقام نیمایی و سنایی چندان معقول نیست؛ چیزی که باعث دو نرخی شدن قیمت ارقام فولادی برمبنای بازار بورس و بازار آزاد شده و همین عامل زمینه رانتجویی واسطهها و ضرر تولیدکنندگان را فراهم میکند. کارشناسان هشدار میدهند کاهش نقش موثر بورسکالا در تعیین قیمت و عدم آزادی تولیدکننده در قیمتگذاری، دو نتیجه طبیعی در پی خواهد داشت: نخست اینکه به نابودی اثر نیروهای بازار در بخش عرضه از طریق افت تولید منجر شده و از سوی دیگر زمینه رشد شدید تقاضای خرید داخلی به دلیل فرصت بادآورده سود رانتی را فراهم میکند.
مرور آمارهای اقتصادی و بررسی نماگر تورم در بخش تولیدکننده و مصرفکننده تاکید میکند که سیاست قیمتگذاری دستوری، سرانجامی در بر نداشته است. این نکتهای است که سعید اسلامیبیدگلی هم بر آن تاکید دارد و میگوید: «تجربه نشان داده اینگونه قیمتگذاری تاثیری در کنترل قیمت نهایی ندارد.»
«دنیایاقتصاد» در گذشته بارها با یادآوری اثرات مذموم سیاست چندنرخی، نگرانی نسبت به سویههای رانتجویانه این قبیل تصمیمها را یادآور شده است. بهرغم پیشبینی اولیه کارشناسان از کاهش بار قیمتگذاری دستوری در وزارت صمت در دوره اخیر، بهنظر میرسد صنایعی نظیر فولاد همچنان باید با این معضل دست به گریبان باشند. موردی که در تضاد با اهداف چشمانداز این صنعت در افق ۱۴۰۴ است.
روز گذشته سعید زرندی معاون وزیر صمت در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» اعلام کرده بود صنعت فولاد در افق ۱۴۰۴ به مرز تولید ۵۵ میلیون تن خواهد رسید؛ هدفی بزرگ که دستیابی به آن نیازمند طرح پرسش از سیاستگذار است. مهمترین پرسشی که باید از سیاستگذار پرسید، نقش بازیگران و فعالان این صنعت در تحقق اهداف است. آیا با سرکوب قیمت و ممانعت از آزادی واحدهای تولیدی در قیمتگذاری میتوان به این هدف رسید؟ پاسخ روشن است. از آنجا که صنایع ایران بارها در تحقق اهداف کلان ناکام ماندهاند، بعید نیست مداخلات قیمتی دولت در صنعت و سرریز سودهای هنگفت به جیب واسطهها، زمینه تضعیف تولید و صنعتزدایی را ایجاد کند. بنابراین اگر قرار است صنعت فولاد ایران طی ۴ سال آتی به سطح تولید ۵۵ میلیون تن دست یابد، سیاستگذار راهی جز پذیرفتن نقش فعالانه شرکتها و بازیگران این صنعت در روند توسعه نخواهد داشت.
رکورد تولید در شرکت آلومینیوم المهدی شکسته شد
در نیمه اول سال جهش تولید رکورد تولید در شرکت آلومینیوم المهدی شکسته شد.
به گزارش عصر مواد به نقل از روابط عمومی شرکت آلومینیوم المهدی، میزان تولید در این شرکت از ابتدای سال جاری تا ٢٣ مهر ماه از کل تولید سال ٩٨ بیشتر شد. بر اساس این گزارش، تولید در این مجتمع عظیم صنعتی در سال ١٣٩٨ معادل ٨٨ هزار و ٧۵٠ تن ثبت شده بود. این در حالی است که در ٢٣ مهر ماه ٩٩، این شرکت با عبور از این رقم و ثبت تولید ٨٨ هزار و ٨١١ تن رکورد جدیدی را به ثبت رسانده است.
این افزایش تولید به دلیل وارد مدار کردن بخش زیادی از دیگهای خارج از مدار این شرکت توسط مهندسین و کارگران زحمتکش صنعت آلومینیوم در شرکت بوده است و انتظار میرود با ادامه روند راهاندازیها در این شرکت میزان تولید تا پایان امسال از مرز ۱۷۰ هزار تن عبور کند. تامین به موقع قطعات و مواد اولیه مورد نیاز از جمله عوامل مهم در شکست رکورد تولید در این واحد صنعتی عنوان شده است. شرکت آلومینیوم المهدی در سال جاری بخش عمده تولیدات خود را از طریق بورس کالا به فروش رسانده و ضمن پاسخگویی نیاز بازار، مازاد آن را صادر کرده است.
گشایش گره اکتشاف و تولید با تامین ماشینآلات
منطقه معدنی و صنعتی گلگهر امروزه توانسته زنجیرهای از حوزه سنگآهن تا محصول نهایی فولاد را در خود شکل دهد. در منطقه گلگهر نه تنها قلب تولید و تامین خوراک صنایع فولاد میتپد بلکه این منطقه در حوزههای دانش فنی و توجه به ساخت داخل عملکرد قابل قبولی را در کارنامه خود به ثبت رسانده است.
شرکت معدنی و صنعتی گلگهر برای رشد و توسعه بیشتر اقدامات بسیاری را پیشبینی و در برنامه کاری خود قرار داده است. نمونه این اقدامات خریداری سنگ آهن استخراجی از معادن کوچک متناسب با نیاز گلگهر است. این شرکت با استراتژی خرید سنگآهن خام، از معادن کوچک و متوسط سنگآهن علاوه بر توسعه بیش از پیش این معادن در زمینه افزایش اشتغال آنها نیز گامی موثر برداشته است.
از آنجا که گلوگاه تولید در مجتمعهای معدنی وجود ذخایر سنگی بهعنوان خوراک است پیشبینی میشود این شرکت طی ۱۵ سال آتی نگرانی عمدهای از بابت تامین سنگ نداشته باشد. بههرحال در حال حاضر بهمنظور ایجاد ضمانتهای ذخیرهای فعالیتهای اکتشافی گستردهای انجامشده و هماکنون در حال انجام است که خوشبختانه نتایج بسیار امیدبخشی نیز حاصل شده است. به نظر میرسد با این رویکرد شرکت گلگهر آمادگی لازم را نسبت به افزایش ظرفیت تولید داراست.
بنابراین گلگهر در سال جهش تولید و برای ایجاد ارزشافزوده و جلوگیری از خامفروشی توانسته با اقدام به خرید سنگآهن استخراجی معادن کوچک و خصوصی و استفاده از آن در خطوط تولید به اقتصاد معادن خصوصی کمک و ارزشافزوده ذخایر مواد معدنی کشور را حفظ کند.
میزان نیاز سنگآهن در افق ۱۴۰۴
بر اساس اطلاعات و آمارهای اعلامشده در طرح جامع فولاد برای تحقق ۵۵ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۰۴ به حدود ۸۰ میلیون تن کنسانتره سنگآهن نیاز است. بر این اساس شرکت معدنی و صنعتی گلگهر با توجه به مسوولیت خود مبنی بر فرآوری و تولید محصولات سنگآهنی، توجه به اکتشافات را در دستور کار خود قرار داده و طی مدت کوتاهی توانسته به نتایج قابلتوجهی دست یابد. در حال حاضر این شرکت در چند استان کشور شامل کرمان، یزد و خراسان مشغول به انجام عملیات اکتشافی است.
در این میان محدودههایی نظیر گلگهر حدفاصل معادن کنونی و در استان یزد (محدوده ایران مرکزی) با توجه به آنومالیهای ثبتشده در اکتشافات گذشته و کنونی بیش از سایر مکانها پتانسیل مناسبی برای اکتشاف وجود دارد. به گفته جمشید ملارحمن مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گلگهر طی سالهای ۹۷ و ۹۸ حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ کیلومترمربع پهنه (در قالب چهار پهنه) در اختیار گلگهر بود که تاکنون در ۱۱هزار و ۴۰۰ کیلومترمربع آن عملیات اکتشاف انجامگرفته است.
در نتیجه ۳۴ تارگت از آنها به سازمان صمت اعلام و در دو مرحله از آنها دفاع و به ثبت رسید پس از آن ۳۰۰ کیلومترمربع از مجموع این تارگتها برای اکتشافات بعدی عمومی در اختیار گلگهر قرار گرفت. وی دراینباره ادامه میدهد: در حال حاضر کارهای اداری، اعلام به سازمان صمت، ارائه و دفاع از کارهای اکتشافی تارگتها انجامشده و این ۳۰۰ کیلومترمربع در سازمان به ثبت رسیده است. امسال باید در این ۳۰۰ کیلومتر مربع پرسههای اداری اخذ پروانه اکتشاف انجام شود که اخذ تاییدیه آنها منوط به منابع طبیعی، محیطزیست و… است و پس از آن میتوانیم عملیات اکتشاف عمومی را آغاز کنیم.
مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گلگهر بر این باور است که محدودیتی ازنظر اعتبارات و هزینه برای انجام اکتشافات در گلگهر وجود ندارد و هزینههای آن در مقایسه با هزینههای بهرهبرداری اندک است. جمشید ملارحمن در ادامه خبر میدهد: معادل ۴۰ هزار متر حفاری را برای سال ۹۹ در برنامه قرار دادهایم و امیدواریم بتوانیم این هزینه را با دریافت نتایج مطلوب از حفاریها بهطور مجدد به مجموعه گلگهر جذب کنیم.
وی میگوید: در راستای برنامههای اکتشاف، تمرکز اصلی اکتشافات را در خود منطقه گلگهر قرار دادهایم و به همین منظور دو چاه یک هزار و یکصد متری در منطقه حفاریشده است.
وضعیت مقایسهای تکنولوژی در حوزه اکتشافات معدنی
پیدایش تکنولوژیهای جدید، وقوع تغییرات در دنیای امروز را سرعتی روزافزون بخشیده است بهگونهای که شرکتها و بنگاههای اقتصادی برای حفظ بقای خود ناگزیر به شناخت صحیح از ماهیت تحولات فنی پیرامون حوزه تخصصی فعالیت خود، ساماندهی و بهره بردن از مواهب آن در راستای نیل به اهداف عالیه شرکت نظیر افزایش ایمنی و سلامت کارکنان، افزایش راندمان فرآیندهای تولیدی، کاهش هزینههای تولید، ایجاد بسترهای نوین برای دسترسی آسان به خدمات شرکت و افزایش سهم بازار و… هستند.
برای دستیابی به این مهم باید بهپیشفرضهای بهکارگیری و مدیریت تکنولوژی طی فرآیندهای ایجاد یا انتقال تکنولوژی از مرحله انتخاب تا استقرار آن توجه ویژهای مبذول داشت. معادن بهعنوان نقطه شروع فرآیند تولید فولاد از این قاعده مستثنی نبوده و پیدایش تکنولوژیهای نوین بر عملکرد بهرهور در این بخش تاثیرفراوانی گذاشته است بهگونهای که همگامی با تکنولوژی جز لاینفک معدنکاری در شرکتهای پیشتاز این صنعت شده است.
فعالیت در این بخش از زنجیره پس از طی مطالعات اکتشافی و تعیین مشخصات کیفی، کمی و موقعیت ماده معدنی با مشخص شدن روش استخراج و تجهیزات موردنیاز پاییندست و چگونگی چیدمان و ارتباط آن با یکدیگر در بخشهای خردایش، فرآوری و تولید کنسانتره، گندلهسازی، تولید آهناسفنجی و فولادسازی صورت میپذیرد.
مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گلگهر معتقد است که فرآیند معدنکاری باید بهینهتر صورت پذیرد تا بهموجب آن افزایش کمی و کیفی محصول و کاهش هزینههای کل زنجیره تامین فولاد و همچنین افزایش حاشیه سود شرکتها حاصل شود. برای نمونه هزینههای خردایش بخش قابلتوجهی از هزینههای فرآوری محصول را شامل میشود که با انفجارهای علمی و مهندسی سنگآهن در معادن میتوان قیمت تمامشده فرآوری سنگآهن را کاهش داد.
وضعیت حفاریها از سوی گلگهر
وی میگوید: یکی از پهنههای مهم گلگهر، پهنه «بم» است که کارهای عمومی آن انجامشده و اینک نقاط مشخصی را در آن آماده حفاری داریم. در این زمینه لازم است پروانه اکتشاف را اخذ کنیم تا بهطور قانونی بتوانیم کار حفاری را آغاز کنیم و امیدواریم امسال این مهم به انجام برسد. در سال ۹۸ حدود ۱۷ هزار متر حفاری در پهنههای این شرکت (که عمده آن در منطقه گلگهر بود) به انجام رسیده و امیدواریم امسال ذخایر موجود در منطقه گلگهر جمعبندی و اکتشافات تفصیلی آنها کامل شود تا بتوانیم برنامهریزی استخراج را برای ارسال به کارخانههای منطقه انجام دهیم.
مدیرعامل گلگهر پیشبینی میکند اگر ۳۰ هزار متر حفاری به انجام برسد ذخایر منطقه گلگهر تعیینتکلیف شده و اگر امسال مشکلات اداری پیشروی گلگهر رفع شود به برنامه ۴۰ هزار متر حفاری دست پیدا خواهیم کرد.
ملارحمن تصریح میکند: در حالحاضر پهنه ۱۷۰۰ کیلومترمربعی در خراسان رضوی در اختیار گلگهر است که فاز پیجویی و شناسایی آن در سال ۹۸ تکمیلشده و فقط بازدیدهای صحرایی آن باقیمانده است. در سال ۹۸ پیگیر چند محدوده دیگر نیز بودیم و در برخی مزایدهها شرکت کردیم که در چند مورد نیز برنده شدیم، اما در مرحله گرفتن پروانه اکتشاف بعضی از ارگانهای دولتی با انجام اکتشاف در این محدودهها مخالفت کردند و سازمان صمت که برگزارکننده مزایدهها بود هنوز نتوانسته مشکل را حل کند؛ این موارد در اردبیل و آذربایجانغربی بودند که پتانسیل وجود آهن در این محدودهها وجود دارد.
وی به دیگر اقدامات گلگهر در این زمینه اشاره کرده و میگوید: در استان کرمان و همجوار با منطقه گلگهر، دو پهنه نزدیک به منطقه وجود در اختیار گلگهر بود که در آنها فعالیت اکتشافی انجام شد اما به نتیجه مطلوبی نرسیدیم.
به احتمال بسیار زیاد امسال بتوانیم چند محدوده دیگر را در اختیار بگیریم و بهعنوان پهنه اکتشافی روی آنها کارکنیم، اما به دلیل بوروکراسی اداری، کار در این بخش بهسختی پیش میرود.
نیاز روزافزون به تامین خوراک
اجرا و رشد روزافزون برنامههای توسعهای در بخش میانی زنجیره فولاد کشور نیاز به تامین مواد اولیه را دارد، بهگونهای که تخمین زده میشود در صورت تحقق ظرفیت ۵۵میلیون تنی فولاد باید میزان تولید سنگآهن کشور از حدود ۹۰میلیون تن فعلی به ۱۶۰ میلیون تن برسد. درنتیجه تحقق اهداف صنعت فولاد درگرو تامین این میزان سنگآهن و در ادامه کنسانتره و گندله آهناسفنجی موردنیاز است. در این میان شرکت معدنی و صنعتی گلگهر بهعنوان یکی از بزرگترین شرکتهای معدنی سنگآهنی در کشور میتواند سهم مهمی در این افزایش تولید ایفا کند و در زمینه افزایش تولید در سالهای اخیر، برنامهریزیهای دقیقی صورت داده که علاوه بر برنامههای افزایش تولید، گامهایی در زمینه توسعه فعالیتهای اکتشافی نیز انجام داده است.
مدیرعامل شرکت گلگهر میگوید: بر همین مبنا گلگهر در این سالها اولویت اصلی خود را تامین نیاز بازار داخل دانسته و در این زمینه گامهایی عملیاتی برداشته است؛ هرچند که استمرار صادرات برای هر مجموعهای لازم است؛ چراکه بخشی از نیازهای هر شرکتی در زمینه ماشینآلات، تجهیزات و قطعات یدکی که باید از طریق واردات تامین شوند با اقدام به صادرات، ارز موردنیاز مجموعه را تامین کند. در واقع انجام صادرات با ایجاد امکان واردات تجهیزات موردنیاز لازمه رونق تولید به شمار میرود.
گره تولید به تامین ماشینآلات
جمشید ملارحمن درباره تولید محصولات تولیدشده در گلگهر نظیر سنگآهن، کنسانتره و گندله کشور در سال ۹۸ میگوید: بالغبر ۲۴ میلیون تن سنگآهن برای خطوط کنسانتره این مجموعه تامین کردیم که ۱۰ میلیون و ۲۹۳ هزار تن از این ماده معدنی از طریق معدن شماره یک گلگهر (تحت بهرهبرداری شرکت معدنی و صنعتی گلگهر) و ۱۳ میلیون و ۸۲۲ هزار تن محصول نیز از طریق خرید از معادن منطقه حاصل شد؛ بنابراین از کل سنگ تامینشده توسط گلگهر در سال ۹۸ حدود ۴۲ درصد از معدن شماره یک و مابقی از سایر معادن منطقه از جمله معدن شماره ۳ و معدن شماره ۲ و معدن شماره ۵ خریداریشده است.
وی میگوید: میزان خرید سنگآهن مجموعه در سال ۹۸ نسبت به مدت مشابه خود در سال قبل رشد ۴/ ۳درصدی داشت، میزان برداشت سنگآهن از معدن شماره یک در این زمان با افت ۸٫۸ درصدی روبهرو بود که علت اصلی این موضوع به کمبود ماشینآلات و قطعات یدکی در مجموعه بازمیگردد.
این موضوع نشان از اهمیت تامین ماشینآلات معدنی برای شرکتهای بهرهبردار دارد. اولویت اصلی شرکت معدنی و صنعتی گلگهر تامین این ماشینآلات از داخل بوده، اما در زمینه تجهیزاتی که تولید داخل ندارند، باید سراغ واردات رفت.
چرا که تامین این ماشینآلات اهمیت ویژهای در حفظ تولید بهخصوص در مجموعههای بزرگ معدنی همچون گلگهر دارد. البته برای رفع این مشکل در سالجاری برنامهریزیهای لازم صورت گرفته است و بهاین ترتیب در سال جهش تولید رشدی قابلتوجه در مجموعه گلگهر محقق خواهد شد.
جبران کمبود سنگآهن وابسته به تامین ماشینآلات
ملارحمن بر این باور است که باید همانگونه که به دنبال توسعه فولادسازی هستیم به توسعه مقوله اکتشاف و استخراج برای تامین منابع موردنیاز نیز توجه کنیم که این امر خود نیازمند سرمایهگذاری در حجم بالا در بخش ماشینآلات است، اما متاسفانه این موارد تاکنون چندان موردتوجه قرار نگرفته و اگر به این موضوع توجه جدی داشته باشیم امیدواریم بتوانیم این بحران را بهخوبی پشت سر بگذاریم.
معدن طلای سیستان و بلوچستان در مرحله جذب سرمایه گذار
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان وبلوچستان گفت: مطالعات معدن طلای استان تکمیل شده و این معدن با ذخیره قطعی هشت تن طلا به مرحله جذب سرمایه گذار رسید.
ماندانا زنگنه در نشست با معاون وزیر صمت و رئیس سازمان ایمیدرو کشور که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد افزود: در حوزه معادن، سیستان و بلوچستان را می توان رنگین کمان معادن کشور معرفی کرد چرا که این منطقه در کنار معادن فراوانش از حضور معدن آنتیموان، تیتانیوم، مس و حتی معدن طلا که اقتصادی ترین معادن کشور به شمار می آیند هم بی بهره نمانده است.
وی بیان کرد: معدن طلا کشف شده استان یکی معادن اقتصادی کشور است که چندی پیش شناسایی شد و پس از مدتها مراحل اکتشاف و مطالعات آن به پایان رسید و گواهی اکتشاف این معدن با ذخیره قطعی هشت تن طلا صادر شد و برای انجام اکتشاف فراخوان جذب سرمایه گذار تا پایان مهرماه جاری به طور عمومی منتشر می شود تا بتوان از ظرفیت های این پهنه برای رونق اقتصادی منطقه و ایجاد اشتغال بهره لازم را برد.
زنگنه افزود: در کنار این معدن، معدن مس استان هم از جمله ظرفیت های نابی است که در منطقه شناسایی شده و در مرحله مطالعات اکتشافی قرار گرفته و مطالعات این معدن هم حداکثر تا پایان امسال به اتمام میرسد و پیش بینی می شود ذخایر مس شناسایی شده در این معدن به ۴۰۰ میلیون تن برسد اما این میزان می تواند پس از تکمیل اکتشاف افزایش ملموسی داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه در راستای شناسایی ظرفیت های معدنی استان طی سالهای اخیر تنها نزدیک به ۶۰ درصد سیستان و بلوچستان مورد مطالعات اکتشافی معدنی قرار گرفت و بالغ بر ۲۰۰ ظرفیت معدنی شناسایی شد گفت: مطالعات پروژه های بزرگ معدنی آنتیموان، تیتانیوم، مس و طلا که جز معادن اقتصادی کشور به شمار می روند به اتمام رسیده یا در حال انجام است که تا پایان سال تکمیل خواهند شد.
ماندانا زنگنه افزود: در بخش فراوری مواد معدنی هم استان به مرحله ایجاد صنایع فراوری رسیده و با توجه به این پتانسیل شرکت های بزرگ فعال در این حوزه برای ورود به استان و انجام سرمایه گذاری و ایجاد صنایع معدنی اعلام آمادگی کرده اند.
صرفه جویی میلیاردی با اصلاح تجهیزات فولادسازی در فولاد خراسان
ابتکار عمل پرسنل پر تلاش ناحیه فولادسازی «مجتمع فولاد خراسان» منجر به کاهش توقفات ضروری برای تعویض مواد نسوز، صرفه جویی در مواد مصرفی و افزایش تعداد ذوب را به دنبال داشته است.
تلاشگران و متخصصان مجتمع فولاد خراسان با خودباوری و ابتکار عمل موفق شدند ضمن برون سپاری فرآیند آماده سازی تجهیز «دلتازون کوره قوس الکتریک» کارخانه فولاد سازی شماره ۱، تعداد ذوب گیری بدون تعویض مواد نسوز این کوره را به حدود دو برابر میزان قبلی افزایش دهند.
رئیس واحد ذوب فولاد سازی مجتمع فولاد خراسان در این باره با اشاره به آماده سازی با روش جدید توانستیم بهره وری از این تجهیز را به دو برابر برسانیم، گفت: قبل از این اقدام استحکام دلتازون برای حدود ۶۵۰ ذوب کافی بود، که با اقدام اصلاحی صورت گرفته بر روی این تجهیز هم اکنون تعداد ذوب را به حدود ۱۰۵۰ عددیعنی به حدود دو برابر رساندیم که این اقدام موجب شد تا توقفات خط تولید برای تعویض دلتازون کاهش یابد.
رضوی فر رئیس واحد نسوز مجتمع در خصوص هزینه های صرف شده گفت: اقدام مذکور علاوه بر صرفه جویی مستقیم ناشی از کاهش مصرف مواد نسوز به میزان حدود ده میلیارد ریال در سال، کاهش توقف برای تعویض تجهیزات را به دنبا ل داشت.
شرکت ورق خودرو چهارمحال و بختیاری، واحد نمونه استاندارد استان
شرکت ورق خودرو چهارمحال و بختیاری بر اساس ارزیابی کارگروه انتخاب برگزیدگان استاندارد ملی در سطح استان چهارمحال و بختیاری، عنوان واحد نمونه را به خود اختصاص داد.
به گزارش وب سایت عصر مواد به نقل از روابط عمومی شرکت فولاد مبارکه، همزمان با ۲۳ مهرماه، روز جهانی استاندارد، عبدالله نظری، مدیرکل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان به همراه معاون عمرانی استاندار، فرماندار شهرستان بروجن و تنی چند از مسئولین این استان ضمن بازدید از شرکت ورق خودرو، با اهدای لوح تقدیر به اصغر اسماعیلی مدیرعامل این شرکت و قدردانی از وی، این شرکت را واحد نمونه استان در سال ۹۸ معرفی کرد.
به گزارش روابط عمومی ورق خودرو، در جریان این بازدید، معاون عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری، مراتب قدردانی استاندار از تلاش مدیریت و کارکنان ورق خودرو را ابلاغ کردو اظهار داشت: ادامه روند تولید در این شرکت بهویژه در شرایط سخت شیوع بیماری کرونا ستودنی است.
وی ابراز امیدواری کرد در سالی که از سوی مقام معظم رهبری با نام «جهش تولید» مزین شده، حمایت هرچه بیشتر مسئولین استان از صنایع چهارمحال و بختیاری، پیشرفت و رونق مستمر را در پی داشته باشد.
در جریان این بازدید، اصغر اسماعیلی مدیرعامل شرکت ورق خودرو چهارمحال و بختیاری روند تولید و نقش مدیریت کیفیت و تعالی سازمانی در تحقق اهداف کمی و کیفی شرکت را تشریح کرد.
وی از ساختار و تجهیزات آزمایشگاهی و بهکارگیری فناوریهای روز دنیا، رعایت تمامی الزامات زیستمحیطی و ایمنی و بهداشت و ارزشهای سازمانی نظیر مشتریمداری، خلاقیت و نوآوری در شرکت ورق خودرو، دریافت گواهینامههای متعدد بینالمللی، ارتقای کمی و کیفی محصول و ثبات تولید که در نتیجه کار گروهی و مسئولانه همه بخشهای تولیدی، پشتیبانی و ستادی و تیم مدیریتی این شرکت به دست آمده است بهعنوان عوامل اصلی کسب این موفقیت یاد کرد.
اسماعیلی در بخش پایانی سخنان خود از حمایتهای مسئولین استان، مدیریت شرکت فولاد مبارکه و اعضای هیئتمدیره و همچنین از زحمات کارکنان تلاشگر شرکت ورق خودرو قدردانی کرد.
ظرفیت فرآورش گاز ایران حدود ۱۰ درصد افزایش مییابد
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران از ساخت ۲ پالایشگاه جدید در مجموعه پارسجنوبی خبرداد و گفت: این پروژهها ظرفیت فرآورش گاز را حدود ۱۰ درصد افزایش میدهد.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اینکه با شیوع ویروس کرونا در سال ۹۹ شرایط ویژهای برای تعمیرات اساسی در نظر گرفته شد و نتایج خوبی داشت، ادامه داد: ساخت ۲ پالایشگاه جدید برای شیرینسازی گاز ترش فازهای ۱۳، ۲۲ و ۲۴ پارسجنوبی، ظرفیت فرآورش گاز در این مجموعه را حدود ۱۰ درصد افزایش میدهد که امیدواریم امسال از آن بهرهمند شویم.
زردویان با بیان اینکه با افزایش حدود ۱۰ درصدی مقدار فرآورش، اکنون فرآورش گاز به بالاتر از یک میلیارد مترمکعب رسیده و مقدار خوراک پالایشگاهها نیز رقمی در همین حدود است، گفت: امسال، امکان فضای صادرات فراهم میشود و نتایج حاصل از صادرات گاز بهدلیل توجه و تعهد نیروهای عملیاتی در شرایط سخت بهویژه شیوع ویروس کرونا، بسیار ارزشمند و ستودنی است.
احیای ۱۱۱ هزار شغل مستقیم در بخش معدن کلید خورد
گزارش تازه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید وزارت صمت از امکان ایجاد حجم قابل توجهی از اشتغال در طرحهای معدنی حکایت دارد. این گزارش که روز گذشته از قول قائم مقام رئیس ستاد تسهیل و رفع موانع تولید کشور بیان شد، امکان اشتغالزایی ۸۸۸ هزار نفری را از طریق فعالسازی ۴۵۰۰ معدن غیرفعال یادآور میشود. بابک دینپرست اعلام کرد: «۱۱۱ هزار مورد از این رقم، اشتغال مستقیم است.»
بر این مبنا سیاستگذار در نظر دارد تا با تغییر مسیر، دست به احیای مشاغل بزند. از جمله اتفاقات مهم نود و هشتمین جلسه تازه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید، گزارشی است که بهطور مشترک توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی تنظیم شده است. این دو نهاد گویا در این گزارش به مسائل مهمی پرداختهاند که ذیل اجرای دستورات رئیسجمهور درخصوص بازگشت ۲ هزار واحد تولیدی تملک شده توسط شبکه بانکی میگنجند.
طبق اعلام قائم مقام رئیس ستاد تسهیل و رفع موانع تولید، در نود و هشتمین جلسه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص فعالسازی ۱۵۰۰ واحد صنعتی غیرفعال از مجموع ده هزار واحد صنعتی راکد مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی تشریح شده است. در عین حال روند احیا، مولدسازی و تعیین تکلیف قانونی حدود ۴ هزار و ۵۰۰ معدن غیرفعال از مجموع ۱۰ هزار معدن کشور، بخش دیگر دستور کار نود و هشتمین جلسه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید کشور بوده است. براساس برنامه از پیش تعیین شده ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در سال ۹۹، باید ۲۷ هزار شغل جدید در بخش صنعت ایجاد شود. سیاستگذار در تشریح نحوه تحقق این هدف، از احیای ۱۵۰۰ واحد صنعتی راکد خبر داده است.
احیا و فعال سازی ۱۴۷ معدن مقیاس کوچک طی ۷ ماهه امسال /شناسایی و اولویت بندی ۶۷۲ معدن کوچک تا پایان مهر ۹۹
قائم مقام ایمیدرو اعلام کرد: طی ۷ ماهه امسال، ۱۴۷ معدن کوچک مقیاس، احیا، فعال سازی و توسعه یافت.
به گزارش وب سیات عصر مواد به نقل از روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، عباس نعیمی در جلسه پایش طرح احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس ضمن بیان این مطلب گفت: تا پایان مهر امسال، در راستای طرح مذکور، ۶۷۲ معدن شناسایی و اولویت بندی شده و بر روی ۱۹۴ معدن، اقدام کلینیکی شده است.
وی ادامه داد: طی این مدت، ۶۴ معدن به صورت مستقیم و ۸۳ معدن از طریق فراهم کردن زیرساخت های لازم، احیا، فعال سازی و توسعه یافته اند. همچنین، اقدامات مربوط به صدور جواز تاسیس، افزایش ظرفیت و تامین مواد اولیه برای ۱۲ واحد فرآوری از ۲۵ واحد هدفگذاری شده برای امسال انجام شده است.
احیا، فعال سازی و توسعه ۲۹۳ معدن تاکنون
قائم مقام ایمیدرو با اشاره به عملکرد طرح احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس از ابتدای اجرا تاکنون، تصریح کرد: از ابتدای فروردین ۹۸ تا پایان مهر امسال، ۲۸۰۰ معدن شناسایی و اولویت بندی شده و روی ۱۲۱۴ معدن، اقدام کلینیکی شده است.
وی افزود: در راستای طرح احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس، تاکنون ۲۹۳ معدن، احیا، فعال سازی و توسعه یافته است.
برگزاری ۶۰ کارگروه استانی احیای معادن کوچک
رضا عظیمی، مدیر اجرایی و دبیر کارگروه طرح احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس نیز در این جلسه بیان داشت: طی ۷ ماهه امسال، بیش از ۶۰ جلسه کارگروه استانی از طریق ویدئو کنفرانس و حضور در استان ها و ۲ جلسه سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی (استان اصفهان و ایمیدرو) برگزار شد.
وی افزود: همچنین در این مدت، بیش از ۲۲ جلسه با طرف های تفاهم نامه سرمایه گذاری، ۱۵جلسه شورای هماهنگی، ۱۵ جلسه داخلی طرح احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس و نیز ۱۳ جلسه با محوریت واگذاری هدفمند معادن در بورس به منظور تامین مالی برگزار شد.
ارجاع ۱۶ پرونده معدنی به بانک
فرید دهقانی، مدیرعامل صندوق توسعه فعالیت های سرمایه گذاری معدنی در این جلسه گفت: اکنون، برای ۳۵ معدن کوچک مقیاس در این صندوق، پرونده تشکیل شده است. از این میزان، ۱۶ پرونده تکمیل، در حال ارجاع به بانک و صدور بیمه نامه است. وی ادامه داد: برای ۱۴ پرونده نیز مهلت یک ماهه برای تکمیل مدارک داده شده است و پس از اتمام این مرحله، برای صدور بیمه نامه به بانک معرفی خواهند شد.
در این جلسه، وجیه اله جعفری، مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی، محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن، بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران، داریوش دیودیده، مجری طرح ایجاد زیربناهای لازم در معادن بزرگ و مناطق معدنی، یونس محمدی، مجری طرح معادن کوچک مقیاس در شرکت ملی صنایع مس، حضور داشتند.
کاربران محترم وب سایت عصر مواد می توانند اخبار و رویدادهای مهم کسب و کار صنعتی و معدنی خود را از طریق آدرس ایمیل عصر مواد به نشانی info@asremavad.com و یا برگه تماس با ما برای عصر مواد بفرستند تا به صورت رایگان در بین گزیده اخبار مهم صنعت و معدن منتشر شود. |
تولید شمش فولاد کشور از مرز ۱۴ میلیون تن گذشت/ افزایش ۱۰ درصدی شمش و ۸ درصدی محصولات فولادی
میزان تولید شمش فولاد کشور طی نیمه نخست سال ۹۹، از مرز ۱۴ میلیون تن فراتر رفت. این رقم ۱۰درصد بیش از عملکرد نیمه نخست سال قبل است.
به گزارش وب سایت عصر مواد به نقل از روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، انجمن تولیدکنندگان فولاد منتشر کرد: شرکت های فولادساز کشور از ابتدای فروردین تا پایان شهریور، ۱۴ میلیون و ۳۹۲ هزار تن شمش فولاد (بیلت، بلوم و اسلب) تولید کردند که در مقایسه با رقم مدت مشابه سال گذشته، (۱۳ میلیون و ۸۹ هزار تن)، ۱۰ درصد افزایش نشان می دهد.
همچنین میزان تولید محصولات فولادی (تیرآهن، میلگرد، نبشی، ناودانی، انواع ورق و غیره) طی ۶ ماهه نخست امسال، ۱۱ میلیون و ۳ هزار تن بود که نسبت به رقم مدت مشابه سال گذشته (۱۰ میلیون و ۱۷۳ هزار تن)، حاکی از افزایش ۸ درصدی این محصول است.
افزایش ۱۰ درصدی تولید آهن اسفنجی
میزان تولید آهن اسفنجی ۶ ماهه امسال، ۱۵ میلیون و ۵۶۲ هزار تن بود که در مقایسه با رقم تولید شده در مدت مشابه سال گذشته (۱۴ میلیون و ۱۸۵ هزار تن)، ۱۰ درصد افزایش نشان می دهد.
محسن صالحی نیا معاون وزیر و رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران شد
با حکم علیرضا رزم حسینی، وزیر صنعت، معدن و تجارت، محسن صالحی نیا معاون وزیر و رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) شد..
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.