0
02126246958

گزیده اخبار و رویدادهای مهم صنعت و معدن – چهارشنبه ۹ مهر ۹۹

عصر مواد در نظر دارد با جمع آوری و گلچین مهم ترین و جالب توجه ترین اخبار و رویدادهای صنعت، معدن و حوزه های فعالیت مهندسان مواد و متالورژی، مکانیک، معدن، شیمی و نانو، آن ها را در قالب یک بسته خبری ویژه به صورت روزانه تقدیم مخاطبان و کاربران محترم نماید.


 

لزوم راه‌اندازی واحد تولیدی آهن اسفنجی در اسفراین

 

فرماندار اسفراین گفت: به دلیل وجود چندین واحد فولادی در اسفراین، راه‌اندازی واحد تولیدی آهن اسفنجی یکی از مهم‌ترین نیازهای اساسی واحدهای تولیدی فولاد در این شهرستان است. طاهر رستمی اظهار داشت: مجتمع فولاد اسفراین و علاوه بر آن شرکت‌هایی همچون کیمیای صبا یکی از مواد اولیه مورد نیاز آن‌ها برای تولید، آهن اسفنجی است که البته شرکت تولیدی کیمیای صبا بخشی از نیاز مواد اولیه‌ای خود را از طریق ورود آهن قراضه تامین می‌کند.

به گفته وی در حال حاضر مجموع نیاز واحدهای تولیدی اسفراین به آهن اسفنجی یک هزار و ۳۵۰ تن است.

رستمی ادامه داد: البته با راه‌اندازی فاز دوم شرکت تولید آذین فورج اسفراین نیاز به این ماده به دو هزار تن خواهد رسید.

بر اساس گزارشی از ایسنا، وی با بیان اینکه در شهرستان اسفراین معدن سنگ آهن کمی وجود دارد، اظهار کرد: می‌توان با ماده معدنی هماتیت کم‌عیار با انجام عملیاتی سنگ آهن را تولید کرد که باید در همین راستا واحد تولیدی گندله‌سازی و تولید سنگ آهن ایجاد شود که در این صورت هم نیاز واحدهای فولادی اسفراین برطرف می شود و از سوی دیگر دسترسی به آن آسان‌تر و هزینه حمل و نقل کمتر خواهد شد.



برنامه گسترده تسدید برای ورود به بخش بهره‌برداری از پالایشگاه‌های گازی

 

مدیر پروژه‌های تعمیرات اساسی پالایشگاه فجر جم و تعمیرات و نگهداری پالایشگاه قشم گفت: شرکت توسعه سازه‌های دریایی تسدید برنامه گسترده‌ای جهت ورود به بخش بهره‌برداری پالایشگاه‌های گازی دارد و به همین منظور فعالیت خود را در بخش تعمیرات اساسی و تعمیر و نگهداری پالایشگاه‌های بزرگ کشور توسعه داده است.

صادق دراوی‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» اظهار داشت: شرکت توسعه سازه‌های دریایی تسدید، در پالایشگاه فجر جم تعمیرات اساسی را انجام می‌دهد. این پالایشگاه یکی از بزرگ‌ترین پالایشگاه‌های گاز ایران بوده که از سال ۱۳۶۷ به منظور تصفیه گاز میادین گازی نار و کنگان مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

وی افزود: پالایشگاه فجر جم قادر است روزانه ۱۲۵ میلیون مترمکعب گاز تولید کند. این پالایشگاه در ۳ بخش فعالیت دارد و علاوه بر تولید گاز خشک جهت مصارف خانگی، قادر به تولید LPG و میعانات گازی نیز است که هم گاز LPG و هم میعانات گازی صادر می‌شوند. گفتنی است این پالایشگاه حدود ۱۲ درصد از گاز کل کشور را تامین می‌کند. ضمن اینکه از نظر وسعت و حجم تولیدات در جایگاه دوم کشور قرار دارد.

 

حضور تسدید در دو مناقصه و برنده شدن آن طی دو سال اخیر

مدیر پروژه‌های تعمیرات اساسی پالا یشگاه فجر جم و تعمیرات و نگهداری پالایشگاه قشم عنوان کرد: در عملیات تعمیرات اساسی پالایشگاه فجر جم، شرکت توسعه سازه‌های دریایی تسدید در دو مرحله برنده مناقصه شده است. یکی از این مناقصه‌ها تا پایان سال ۱۳۹۸ بود که فروردین ماه سال جاری به اتمام رسید اما مناقصه بعدی دو ساله بوده که برای سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ برنامه‌ریزی شده و اکنونی در این پروژه مشغول به فعالیت هستیم. 

دراوی‌پور خاطرنشان کرد: تعمیرات اساسی پالایشگاه فجر جم با سایر پالایشگاه‌ها تفاوت اساسی دارد. چرا که این پالایشگاه بخش عظیمی از گاز کشور را تامین می‌کند و به همین دلیل نمی‌توان آن را به طور کامل از سرویس عملیات خارج کرد و باید فعالیت آن ادامه یابد. باید توجه داشت که پالایشگاه‌های دیگر هنگامی که پیک مصرف گاز بسیار پایین است، تعمیرات اساسی واحدهای پالایشگاه را برنامه‌ریزی می‌کنند. به طوری که در این فرآیند کارخانه کاملا از مدار تولید خارج می‌شود و عملیات تعمیرات اساسی در آن صورت می‌گیرد. 

وی اذعان کرد: پالایشگاه فجر جم به دلیل اهمیت آن در تولید گاز کشور، نباید جهت تعمیرات اساسی از مدار تولید خارج شود. به طور کلی هنگامی که پالایشگاه در سرویس است،بخش‌ها و واحدهایی که تولید گاز آن‌ها کم است، به طور کامل از مدار خارج می‌شوند و تعمیرات اساسی روی آن‌ها صورت می‌گیرد. به همین دلیل برنامه‌ریزی تعمیرات اهمیت زیادی دارد و اگر در این خصوص مشکلی به وجود آید، بلافاصله فرآیند تولید دچار مشکل می‌شود و باید در این خصوص پاسخگو بود. 

مدیر پروژه‌های تعمیرات اساسی پالایشگاه فجر جم وتعمیرات و نگهداری پالایشگاه قشم تصریح کرد: پالایشگاه فجر جم باید به طور همزمان هم تولید خود را انجام دهد و هم اینکه باید بخش‌هایی از آن را تعمیرات اساسی کرد. این پالایشگاه هشت واحد شیرین‌سازی گاز با تاسیسات بسیار بزرگ، واحد تولید LPG و واحدهای جانبی شامل واحد بازیافت گلایکول، تولید بخار و واحدهای تصفیه آب، کمپرسورهای پروپان که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند و تکنولوژی آن‌ها بسیار پیشرفته است، برخوردار بوده و مخازن ذخیره میعانات گازی و مخازن ذخیره آب دارد.

دراوی‌پور در خصوص تعمیرات اساسی پالایشگاه توسط شرکت توسعه سازه‌های دریایی تسدید، اظهار داشت: پس از برنده شدن در مناقصه دوم به مدت دو سال، هر سال باید طبق برنامه چهار واحد شیرین‌سازی گاز را اورهال و تعمیرات اساسی انجام دهیم. فرایند اورهال کردن به این صورت است که مسیرهای ورودی و خروجی هر یک از واحدها مسدود می‌شود. کلیه تجهیزاتی که در واحدها قرار دارند، باید باز شده و کل واحد مورد بازرسی قرار گیرد و طی آن عملیات شست‌وشو و زنگ‌زدایی انجام می‌شود.

وی ادامه داد: بخش‌هایی از مبدل‌های حرارتی( تیوپ باندل ) که به عنوان تبادل حرارت در سیستم استفاده می‌شوند، باید از سیستم خارج شوند. با واترجت‌هایی که با فشار ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ بار فشار دارند، مبدل‌ها شسته می‌شوند و به تایید بازرسی فنی مامور از سوی پالایشگاه می‌رسند. بنابراین حساسیت بسیار بالایی در بخش تعمیر و اورهال وجود دارد. ضمن اینکه اگر زنگ‌زدگی یا خوردگی در بخشی از قطعات وجود داشت، باید زیر نظر بازرسین فنی پالایشگاه عملیات تعویض یا تعمیر با استفاده از پروسه جوشکاری صورت پذیرد.

وی اضافه کرد: هنگامی که عملیات تعمیرات اساسی هر واحد شیرین‌سازی گاز به طور کامل زیر نظر بازرسین فنی انجام شد، عملیات مونتاژ تجهیزات صورت می‌گیرد. با مونتاژ کردن مجدد تجهیزات باز شده، تست فشار انجام شده و تاسیسات ۷۲ ساعت با حضور سرپرستان تعمیرات شرکت تسدید و نیروهای بهره برداری کارفرما با نظارت بازرسین فنی، پس از تایید نبود مشکل در فرآیند تولید، پالایشگاه خط تولید را تحویل گرفته و آن را در مدار قرار می‌دهد. موارد یاد شده در پالایشگاه فجر جم انجام می‌شوند.

دراوی‌پور ابراز کرد: پالایشگاه فجر جم تاسیساتی در بندر سیراف دارد که مخازن ذخیره میعانات گازی است و تعمیرات اساسی این تاسیسات نیز برعهده شرکت توسعه سازه‌های دریایی تسدید قرار دارد. این تعمیرات نیز باید سالیانه انجام شود. 

وی در خصوص فعالیت تسدید در پالایشگاه قشم گفت: پالایشگاه گاز هنگام در جزیره قشم واقع شده و ظرفیت فرآورش حدود ۸۰ میلیون فوت مکعب گاز در روز را داراست و این پالایشگاه معمولا سوخت و خوراک صنایع و نیروگاه‌های مرتبط با شرکت ملی گاز را تامین می‌کند. متولی اصلی پالایشگاه قشم شرکت نفت فلات قاره است، در حالی که در دیگر پالایشگاه‌ها، شرکت ملی گاز عهده‌دار کار است. 

دراوی پور گفت: در تاسیسات پالایشگاه گاز هنگام در قشم واحدهای شیرین‌سازی، پمپ‌های سانتریفیوژ، برج احیا و دیگر تاسیسات وجود دارد که باید تعمیر و نگهداری آن‌ها توسط شرکت تسدید انجام شود. در این پالایشگاه تعمیر و نگهداری به صورت روزانه صورت می‌گیرد. این یعنی هم بهره‌برداری تا حدودی برعهده تسدید است و هم تعمیرات روزانه در بخش مکانیک، برق و ابزار دقیق انجام می‌شود. 

وی تاکید کرد: در پالایشگاه قشم در بخشهای عملیات و تعمیرات به جز در رده‌های مدیریت و سرپرستی به نوعی صفر تا صد مجموعه از تعمیر تا بهره‌برداری توسط نیروهایی که زیر نظر شرکت تسدید هستند، انجام می‌شود و این موضوع مقدمه‌ای برای حضور این شرکت در بخش بهره‌برداری پالایشگاه‌های گازی به شمار می‌رود. 

وی بیان کرد: شرکت توسعه سازه‌های دریایی تسدید برای انجام تعمیرات اساسی پالایشگاه فجرجم حدود ۱۵۰ نیروی انسانی به کار می گیرد که این نیروها، متخصص بوده و آشنایی کامل به تجهیزات و تاسیسات پالایشگاه‌ها را دارند. به طور مثال استفاده از واترجت ماشین‌ها به دلیل فشار بیش از ۷۰۰ بار فشار آب، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و کار کردن با آن ایمنی زیادی را می‌طلبد و نیروی انسانی متخصص و متبحر می‌خواهد. علاوه‌براین، تعمیرات نیازمند تجهیزات جانبی مانند جرثقیل، کامیون، وسایل حفاظت فردی جهت ایمنی نیروها و… است.

دراوی‌پور عنوان کرد: در بخش تولید، بهره‌برداری و شیرین‌سازی گاز و…، وزارت نفت معمولا اجازه نداده که شرکتی خارج از شرکتهای زیر مجموعه را به کار گیرد البته شرکت تسدید در بلندمدت قصد ورود به این بخش را دارد که مقدمه آن تعمیرات اساسی پالایشگاه و آشنا کردن نیروها و نفرات با تاسیسات گاز و نفت، فرآیندها و… است تا بتواند در آینده بهره‌برداری از پالایشگاه‌ها را نیز برعهده گیرد.

وی تاکید کرد: برای ورود به موضوع بهره‌برداری از پالایشگاه‌های گاز، فعالیت‌هایی را شروع کرده ایم و برنامه این است که در آینده در صورت امکان، علاوه بر گاز به موضوع پالایش نفت نیز وارد شویم ودر مناقصه‌های مربوطه شرکت کنیم. این شرکت علاوه بر معاونت مهندسی و ساختمان که فعالیت‌های پروژه‌ای را به صورت EPC انجام می‌دهد؛ از معاونت دیگری با عنوان O&M بهره میبرد که وظیفه آن انجام عملیات بهره‌برداری و تعمیر و نگهداری وتعمیرات اساسی پالایشگاه‌ها است که هر دو معاونت زیر نظرمدیرعامل انجام وظیفه می‌کنند.

مدیر پروژه پالایشگاه قشم و فجر جم اظهار کرد: شرکت تسدید برنامه دارد که در مناقصات برون‌سپاری پالایشگاه‌ها شرکت کند که خوشبختانه تعمیرات و نگهداری و تعمیرات اساسی ششمین پالایشگاه پارس جنوبی را انجام دادیم. شرکت تسدید در پروژه پالایشگاه قشم در بخش تعمیر و نگهداری و در پالایشگاه فجر جم در بخش تعمیرات اساسی حضور دارد و در این دو مقوله توانسته در میان پالایشگاه‌های کشور خود را به خوبی مطرح سازد و برای ورود به پروژه‌های بهره‌برداری آماده می‌شود. 


 

 


 

هدایت سرمایه گذاران جدید به سوی احیای واحدهای تعطیل/ نیاز بیش از ۲ هزار واحد صنعتی تعطیل به سرمایه‌گذار

 

معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت با اظهار اینکه ماموریت نخست این وزارتخانه سوق دادن سرمایه‌گذاران جدید به راه‌اندازی واحدهای تعطیل شده است، گفت: همسو با این رویکرد فهرست ۲ هزار و ۳۰۰ واحد تعطیل شده در سامانه وزارت صنعت منتشر شده است تا در اختیار سرمایه‌گذاران جدید قرار گیرد. سعید زرندی در نشست گفت‌وگوی دولت با بخش خصوصی مازندران افزود: یک‌هزار و ۲۰۰ واحد صنعتی و تولیدی تعطیل شده در داخل شهرک‌ها و بقیه در خارج از شهرک‌ها آماده واگذاری است.

وی با بیان این نکته که شفاف‌سازی در مقوله انتشار آمار و فهرست واحدهای تعطیل شده یک اصل مهم است که باید انجام شود، ادامه داد: در حال حاضر سرمایه‌گذاران جدید ابتدا با دیدن لیست این واحدهای تعطیل شده تصمیم‌گیری می‌کنند.

زرندی دومین گام وزارتخانه در بهبود فضای کسب‌و‌کار و رسیدن به جهش تولید را تکمیل طرح‌های تولید و صنعتی عنوان کرد و گفت: وزارتخانه طرح‌هایی را که به دلایل مختلف پیشرفت فیزیکی ندارند، شناسایی و برایشان فراخوان صادر کرده است. وی با اعلام اینکه شمار زیادی از واحدهای صنعتی و تولیدی کشور با کمتر از ۴۰ درصد ظرفیت فعال هستند، بیان کرد: وزارت صنعت برای افزایش ظرفیت این واحدها نیز برنامه مشارکتی با سرمایه‌گذاران جدید را پیگیری می‌کند. معاون وزیر صنعت همچنین گفت: طبق بررسی‌های صورت‌گرفته در ۲۴ رشته تولیدی و صنعتی کشور شاخص تولید امسال از سال ۹۰ کمتر شده است، گفت: این مشکل را نیز می‌توان با افزایش سرمایه در گردش حل و فصل کرد که در حال انجام است. وی سرمایه‌گذاری در بخش خالی صنعت، معدن و تجارت را بسیار مهم توصیف کرد و افزود: همسو با این رویکرد به‌صورت شفاف اعلام شده است که کشور در ۱۴۲ محصول اصلی واردات را انجام می‌دهد و به همین دلیل هم سرمایه‌گذاری در کشور برای تولید این محصولات مهم و ضروری است. زرندی گفت: حتی وضعیت مقدار مورد نیاز واردات این محصولات در استان‌های مختلف کشور مورد بررسی قرار گرفت تا سرمایه‌گذاری جدید در این مناطق پیشنهاد و سوق داده شود. وی یکی دیگر از برنامه‌های وزارت صنعت را ایجاد هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه عنوان کرد و افزود: در آینده شاهد آمار خوبی در این بخش خواهیم بود.

معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت به اهمیت حوزه صادرات و تمرکز وزارت صنعت بر ظرفیت‌سازی در این بخش در هر استان تاکید و بیان کرد: همواره استان مازندران به‌عنوان استان محوری برای صادرات انواع محصولات کشاورزی و دیگر کالاها به کشورهای cis مطرح شده است و باید مسائل و مشکلات صادراتی استان حل و فصل شود. وی به اهمیت تنظیم بازار در شرایط خاص امروز کشور نیز اشاره و اظهار کرد: موضوع ارز موضوع اول تنظیم بازار است؛ چراکه با ترمیم فضای صادرات و ارزآوری ناشی از آن، تلاطم بازار کنترل می‌شود و اینکه ارز ۳ هزار تومانی به ۲۷هزار تومان برسد و قیمت دیگر کالاها افزایش یابد، امری طبیعی است.

زرندی تنظیم بازار را به توجه به نوسان قیمت ارز ضروری و از برنامه‌های مهم وزارت صنعت برشمرد و گفت: موضوع دوم در تنظیم بازار مقوله توزیع محصولات است که وزارت صنعت طرح و برنامه ساماندهی توزیع را با دستور شخص معاون اول رئیس‌جمهوری آغاز کرده است. وی بهبود فضای کسب را برای شرایط فعلی اقتصاد و جهش تولید مهم و اولویت وزارت صنعت دانست و افزود: این راه که مشکلات یکی یکی حل شود جوابگو نیست؛ چراکه باید فضای فکری را یکپارچه کنیم یعنی مشکلات را باز چینش و برای رفع موانع جهش تولید باید بازمهندسی فکری در حوزه تولیدات صنعتی و معدنی ایجاد کنیم. معاون وزیر صنعت با بیان اینکه بخش تولید با ۱۶ دستگاه به‌صورت مستقیم ارتباط دارد، گفت: وقتی برای هر یک از این دستگاه‌های مرتبط ماموریت تعریف شود و هر یک با دستگاه‌ها با دنیایی از موضوعات مختلف سر و کار داشته باشند، نیاز است برای حل مشکلات با یکدیگر هم‌افزایی داشته باشند. وی با اظهار اینکه باید برای حل مشکلات بخش تولید تغییر معماری صورت گیرد، افزود: قدم به قدم پیش رفتن خیلی جواب نمی‌دهد. زرندی گفت: در حال حاضر ۱۷۰ مورد مسائل و مشکلات ۱۶دستگاه مرتبط با حوزه تولید برای بهبود فضای کسب‌و‌کار احصا شده که عمده این مشکلات با دخالت‌ها و اعمال نظر هر یک از دستگاه‌ها شرایط را سخت‌تر کرده است.


 

افزایش ۱۰ درصدی تولید شمش فولاد در نیمه اول سال ۹۹

 

معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: امسال بیش از ۳۰ میلیون تن شمش تولید می‌کنیم و در ۶ ماه گذشته میزان تولید شمش ۱۰ درصد افزایش داشته است، اما نوردکاران و ورق کاران و مصرف کنندگان مشکل دارند.

داریوش اسماعیلی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، تولیدکنندگان شمش باید ۶۰ درصد تولید خود را در بورس کالا عرضه کنند و بر این اساس، انجمن تولیدکنندگان فولاد از وزارت صمت اختیار سه ماه خواست و قول داد این عرضه را انجام دهد و وزارت صمت اجازه داد، اما این عرضه محقق نشد.

وی با بیان اینکه وقتی شمش فولاد صادر می‌شود و دلار آن باز می‌گردد باید به نرخ نیمایی تبدیل شود، گفت: روز سه شنبه قیمت شمش معامله شده در بورس کالا ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم و یک تن شمش ۵۰۰ دلار با ارز نیمایی بود در حالی که قیمت فوب ۴۰۳ دلار است و هزینه حمل و نقل از در کارخانه تا بورس نیز ۲۵ دلار است.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: مهم نیست که تک تک تولیدکنندگان شمش، ۶۰ درصد تولید خود را در داخل توزیع کنند بلکه باید انجمن تولیدکنندگان فولاد ۶۰ درصد تولید را به هر شکلی که صلاح می‌داند در بورس کالا توزیع کند.

معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت همچنین از کاهش قیمت شمش و میلگرد در آینده نزدیک خبر داد و افزود: اگر تولیدکنندگان شمش‌های فولادی، کف عرضه را رعایت نکنند محدودیت صادراتی خواهند داشت.

وی گفت: پیشنهاد‌های جدیدی را به ستاد تنظیم بازار خواهیم داد که مبنای قیمت پایه شمش حدود ۷۵ درصد درب کارخانه است و سقف معاملات را حداکثر با ۹۵ درصد این عدد خواهیم بست.

وی تصریح کرد: به جز معاملات باطل شده در بورس کالا، تولید کنندگان شمش از تعهد ۶۰ درصدی خود دو میلیون تن عقب هستند.

معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت افزود: بیش از چهار میلیون تن میلگرد تولید شده، اما شمش مورد نیاز آن در بورس کالا عرضه نشده است و تولید کنندگان شمش با عرضه کم در بورس کالا، قیمت را حتی بیشتر از قیمت جهانی افزایش داده اند تا بتوانند خارج از بورس با قیمت بالا شمش را به نوردکاران بفروشند.

اسماعیلی گفت: بورس کالا خود قیمت پایه را تعریف می‌کند، چرا قیمت شمش ۹۵ درصد فوب خلیج فارس باید تعیین شود.

وی افزود: ارزبری کارخانه‌های فولاد به ازای هر تن تولید شمش؛ حداکثر ۵۰ دلار است.

اسماعیلی گفت: این که کشور‌های وارد کننده فولاد برای محصولات نهایی تعرفه گذاشته اند و شمش را بدون تعرفه وارد می‌کنند به این دلیل است که شمش محصول خام محسوب می‌شود.

وی افزود: کشور‌های حاشیه خلیج فارس، کارخانه‌های تولید میلگرد ایجاد کرده اند و ماده خام شمش را از ما می‌گیرند که بر این اساس، به مرور بازار‌های جهانی میلگرد را از دست خواهیم داد.

معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت با بیان این که همه ارز حاصل از صادرات محصولات در سبدی در قالب ایمیدرو به همه تولیدکنندگان توزیع می‌شود، گفت: از این جهت، کارخانه ذوب آهن اصفهان برای تأمین ارز خود مشکلی ندارد.

اسماعیلی افزود: میزان عرضه شمش یک میلیون و ۹۱۱ هزار و ۶۴۰ تن در بورس کالا بوده که حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن معامله شده است.

وی گفت: یک میلیون و ۱۳۱ هزار و ۴۳۸ تن میلگرد نیز از ابتدای سال در بورس کالا عرضه شده است.


 

فولادسازان نصف تولید خود را هم در بورس کالا عرضه نمی‌کنند

 

رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران گفت: امسال فولادسازان ۲۴ میلیون تن شمش تولید می‌کنند، اما حاضر نیستند ۱۲ میلیون تن نیاز کشور را در بورس کالا عرضه کنند.

احمد رضوی نیک رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دو سیما با بیان این که امسال کمتر از ۳۳ درصد ظرفیت؛ فولاد تولید کرده ایم افزود: از ابتدای سال تاکنون حدود یک میلیون و ۵۹۷ هزار تن شمش در بورس کالا عرضه شده که یک ششم نیاز نوردکاران کشور است.

وی گفت: پیش بینی تولید شمش فولاد بر اساس تولید پارسال ۱۲ تا ۱۳ و نیم میلیون تن بود که امسال ۱۰ درصد بیشتر از پارسال به شمش نیاز داشتیم.

رضوی نیک افزود: پیش بینی کردیم امسال ۶ میلیون تن صادرات محصولات نهایی داشته باشیم و ارزش افزوده بالاتری در مقایسه با ارزآوری که از محل صادرات شمش و خام فروشی انجام می‌شود تعهد کردیم.

وی گفت: در حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن بدون محاسبه عرضه امروز در بورس کالا، میلگرد عرضه کرده ایم.

رئیس انجمن نوردکاران فولادی ایران افزود: شمشی که در بورس کالا عرضه می‌شود پاسخ تقاضا را نمی‌دهد و با مهندسی قیمتی که در بورس کالا می‌شود بین ۱۷ درصد و در بیشتر موارد ۳۱ درصد بالای فوب جهانی، قیمت گذاری شده است.

رضوی نیک گفت: وزارت صمت ۸۸ درصد قیمت میانگین ارز نیمایی را آورده، اما بورس کالا آن را تغییر داده و ۹۵ درصد را بدون نظارت وزارت صمت اعلام کرده است.

وی افزود: مگر قیمت شمش در بورس کالا سقف ندارد و چرا باید سقف آن تا ۳۲ درصد باز باشد؟

 رضوی نیک گفت: ما شمش را در کارخانه فولادسازی تحویل می‌گیریم پس چرا آن را با قیمت فوب محاسبه می‌کنند؟ و درب کارخانه نیز ۵ درصد تفاوت قیمت دارد.

وی افزود: فولادسازان شمش را خارج از بورس با ۶۰۰ تومان گرانتر از قیمت بورس عرضه کرده اند و امروز قیمت شمش القائی در پایه ۱۲ هزار تومان است در حالی که در بورس کالا ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان معامله شده است.


کاربران محترم وب سایت عصر مواد می توانند اخبار و رویدادهای مهم کسب و کار صنعتی و معدنی خود را از طریق آدرس ایمیل عصر مواد به نشانی info@asremavad.com و یا برگه تماس با ما برای عصر مواد بفرستند تا به صورت رایگان در بین گزیده اخبار مهم صنعت و معدن منتشر شود.

 

تامین داخلی نیاز صنایع کشور به تجهیزات تولید بخار 

 

عبدالمجید رجبی مدیر عامل شرکت دانش‌بنیان مهندسی و ساخت بویلر و تجهیزات مپنا درباره محصولات این شرکت می‌گوید: آخرین فناوری‌های استفاده شده در بویلرهای تولیدی این شرکت، آنها را قادر می‌کند در سیکل‌های ترکیبی کلاس F و H که بالاترین راندمان و توان تولیدی را دارند، مورد استفاده قرار گیرد. همه فناوری‌های این دستاورد در کشور بومی‌سازی شده است و توسط متخصصان این شرکت به‌روز می‌شود.  

این فعال دانش‌بنیان ادامه می‌دهد: تولیدات ما صنایع را از واردات انواع بویلرهای نیروگاهی، نفت و گاز بی‌نیاز کرده است. علاوه بر بویلرهای مذکور، بویلرهای صنعتی واتر تیوب نیز در این شرکت دانش‌بنیان طراحی و ساخته می‌شود.

به گفته او، این بویلرها در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی کابرد دارند و تعداد قابل توجهی از آنها در پالایشگاه‌های نفت، گاز و مجتمع‌های پتروشیمی کشور در حال بهره‌برداری و استفاده هستند. وظیفه اصلی این بویلرها تولید بخار برای فرآیندهای پالایش، شیرین‌سازی و تصفیه نفت و گاز و همچنین تولید محصولات دیگر مورد نیاز صنعت پتروشیمی است.

این فعال فناور همچنین می‌گوید: همه قطعات اين بويلرها در داخل این مجموعه فناور توسط مجموعه‌ای از ماشین‌آلات مدرن و دستگاه‌های تست و آزمون مطابق با استانداردهای روز دنیا تولید و تست می‌شوند. بویلرهای بازیافت حرارتی و بویلرهای صنعتی علاوه بر صنایع مذکور در صنایع معدنی و کارخانجات تولید فولاد، مس و آلومنیوم نیز کاربرد زیادی دارند. 

او می‌افزاید: در اين صورت تمام یا بخشی از بخار تولید شده می‌تواند برای شیرين‌سازی آب دريا در يک پكیج تقطیر مرحله ای (MED) به‌کار گرفته شود. پروژه آب و برق قشم يک نمونه واقعی از يک پروژه CHP تولید آب آشامیدنی است که شرکت ما در طراحی و ساخت بویلرهای بازیافت حرارتی آن برای تولید بخار پر فشار برای سیستم MED مشارکت داشته است.

تولید روزانه ۱۸ هزار متر مکعب آب شیرین

به گفته مدیر عامل شرکت مهندسی و ساخت بویلر و تجهیزات مپنا، این نیروگاه قادر است روزانه ۱۸ هزار متر مکعب آب شیرین برای مصارف شرب ساکنان جزیره قشم فراهم و نقش موثری در تامین آب پایدار برای این جزیره ایفا کند.

او در بخش دیگری از سخنان خود می‌گوید: در اين صورت بخشی از بخار تولید شده می‌تواند برای شیرين‌سازی آب دريا در يک پكیج به‌کار گرفته شود يا در صورت استفاده در پلنت‌های پتروشیمی می‌توان از بخار تولیدی بويلر بازيافت برای مصارف فرآيندی استفاده کرد.

این فعال دانش‌بنیان در ادامه بیان می‌کند: «توانایی طراحی بویلرهای بازیافت حرارتی با سطوح فشاری مختلف، با یا بدون سیستم احتراق اضافی»، «توانایی طراحی بویلرهای بازیافت برای راه‌اندازی سریع و بهره‌برداری با تغییر بار متناوب»، «توانایی طراحی سطوح حرارتی با آرایش و جنس متناسب با نوع بهره‌برداری از بویلر»، «توانایی طراحی هوازدا و سیستم آب تغذیه»، «توانایی طراحی سیستم احتراق اضافی با بالاترین راندمان و کمترین آلودگی» و غیره از جمله محصولات و خدمات این شرکت است.

به گفته او، طراحی مبدل‌های حرارتی پوسته و لوله مطابق با استاندارد TEMA هم محصول دیگر مجموعه ما است. این محصول در صنایع مختلف مانند نفت، گاز و پتروشیمی کابرد دارد. این مبدل‌ها از نوع یک یا چند پاس است که قابلیت عبور سیال‌های یک یا دو فازی را دارد.

رجبی اضافه می‌کند: تامین آب شرب در کشور یکی از معضلاتی است که برخی استان‌های جنوبی با آن درگیر هستند. ما در شرکت به طراحی و ساخت پلنت‌های آب شیرین‌کن به روش اسمز معکوس بر اساس آخرین فناوری‌های دنیا پرداختیم تا به کمک آن مشکلات تامین آب شرب این شهرها را مرتفع کنیم.

به گفته این فعال فناور، این روش تولید آب شیرین از دریا قادر است بدون نیاز به صرف انرژی زیاد، از طریق به‌کارگیری مجموعه‌ای از فیلترها که مهم‌ترین آنها فیلترهای اسمز معکوس یا RO هستند آب دریا را با راندمان مناسبی شیرین‌سازی کنند.

کسب دانش فنی برای تصفیه پساب‌های صنعتی

مدیر عامل این شرکت دانش‌بنیان ادامه می‌دهد: این مجموعه فناور یک پروژه بزرگ شیرین‌سازی آب دریا به روش SWRO را با ظرفیت تولید ۳۵ هزار متر مکعب در روز برای تولید آب شرب مورد نیاز شهر بوشهر در دست احداث دارد. از قابلیت ایجاد شده می‌توان برای تولید آب شیرین‌کن‌های کوچکتر به صورت کانتینری که قابلیت انتقال و استقرار سریع به مناطق نیازمند آب را دارند، استفاده کرد.این فناوری توانایی آن را دارد که برای شیرین‌سازی آب‌های لب‌شور چاه یا رفع نیازهای فوری مناطق آسیب‌دیده در بلاهای طبیعی مورد استفاده قرار گیرد.

آن‌طور که رجبی می‌گوید: دیگر اقدام این شرکت دانش‌بنیان طی سالهای اخیر، تلاش برای کسب دانش و فناوری‌های مورد نیاز برای تصفیه پساب‌های بهداشتی و صنعتی به منظور تولید آب با کیفیت برای استفاده مجدد در مراکز صنعتی است.

این فعال دانش‌بنیان همچنین بیان می‌کند: این تکنیک که به آن بازچرخانی آب گفته می‌شود میتواند اتکای مراکز صنعتی مانند نیروگاه‌ها، مجتمع‌های پتروشیمی، کارخانجات تولید فولاد، مس، آلومنیوم و سایر صنایع آب مبتنی بر منابع آبی کشور را بطور چشمگیری کاهش دهد.

بنا به گفته او، این کار شرایط برای تعادل در سفره‌های زیرزمینی، توسعه کشاورزی و رفع نیاز آب شرب را فراهم می‌کند. فناوری‌های مورد استفاده برای بازچرخانی و استفاده مجدد آب علاوه بر فناوری‌های تصفیه بیولوژیک، شامل فناوری‌های اسمز معکوس، الکترودیانیزاسیون و اولترافیلتریشن می‌شود.

مدیر عامل این شرکت دانش‌بنیان همچنین بیان کرد: این شرکت دانش‌بنیان تلاش می‌کند در کنار رفع نیازهای صنایع به محصولات به روز و کارآمد، زمینه ایجاد شغل و پویایی را برای جوانان کشور فراهم و از خروج ارز و سایر استعدادها از کشور جلوگیری کند.


 

رکورد شکنی چشم گیر فروش فولاد خراسان درنیمه نخست سال جاری

 

مجتمع فولاد خراسان با ثبت ۲هزار ۷۳۷ میلیارد تومان فروش در شش ماه نخست امسال ،۲۵ درصد رشد درآمد ریالی ناشی از فروش محصولات خود را به ثبت رساند که این رقم در مقایسه با فروش سال قبل در همین مدت، بیش از ۵۶۰ میلیارد تومان افزایش درآمد را برای این شرکت بزرگ بورسی نشان می دهد.

«فخاس» در حالی در شش ماه نخست سال، این رشد چشم گیر را به ثبت رسانده که فروش سعه ماه تابستان این مجتمع رقم ۱۷۶۳ میلیارد تومان را نشان می دهد .رقمی که در قیاس با فروش بیش از ۱۲۰۹ میلیارد تومانی تابستان پارسال ، حاکی از میانگین رشد قابل توجه ۴۵ درصدی است.

عملکرد فروش این نماد موفق بورسی در ماه شهریور نیز به روال ماه های پیش از آن به روند مستمر رشد خود ادامه داده وبا ۴۵ درصد رشد وثبت فروش ۶۳۶ میلیارد تومانی ، مبلغ قابل توجه بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان فروش نسبت به ماه مشابه پارسال را نشان می دهد.

این رشد چشم گیر فروش محصولات در حالی انفاق افتاده که با توجه به شیوع کرونا و عدم فعالیت مطلوب بازار های کالایی در ماه فروردین، فروش محصولات فولادی در کشور، از جمله محصولات فولاد خراسان کاهش چشم گیر را تجربه کرد اما بااین وجود، فولاد خراسان با فروش بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومانی در بهار ۱۳۹۹، توانست اندکی بیش از بهار پارسال منابع ریالی از بازار حاصل کند و در پی آن باعملکردی خیر ه کننده در تابستان امسال رشد فروش خود را در سه ماهه دوم از ۳ درصد به ۴۵ درصد برساند.

به این ترتیب همه ارقام ، حاکی از تابستانی پرفروغ برای نماد «فخاس» است. تابستانی که در مقایسه با بهار همین سال، رشدی بیش از ۷۶ درصدی را در فروش محصولات بزرگترین قطب صنعتی شرق کشور به ثبت رسانده است.

گفتنی است ماه های تیر با ثبت بیش از ۶۴۷ میلیادر وشهریور سال ۱۳۹۹ با ثبت رقم ۶۳۶ میلیارد تومان فروش، به ترتیب پر لبخندترین روزهای بازار به عرضه محصولات مجتمع فولاد خراسان بوده اند.


 


ارسال دیدگاه