در این ویدیوی کوتاه شما می توانید نمایی از کوره دوار پخت گندله در مجتمع گندله سازی اردکان را از وب سایت عصر مواد تماشا بفرمایید:
ویدیو:
نام ویدئو به فارسی: کوره دوار پخت گندله
نام ویدئو به انگلیسی (در یوتیوب): –
زمان ویدئو: ۲۲ ثانیه
فرمت ویدئو: MP4 با کیفیت ۴۸۰ و ۷۲۰
زبان: بدون کلام
زیرنویس: –
دوبله: –
اختصاصی عصر مواد: این ویدیو اختصاصی عصر مواد است.
مشاهده ویدیو:
توضیحات:
کوره دوار (Rotary Klin) استوانه ای افقی است که داخل آن با آجر نسوز پوشیده شده است. گندله های خام که در روی شبکه متحرک ابتدا خشک و سپس به تدریج تا حدود ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد پیش گرم شده اند وارد کوره دوار شده و با افزایش درجه حرارت تا بیش از ۱۲۵۰ درجه و حرکت چرخشی در کوره و قرار گرفتن در معرض حرارت مشعل و با به دست آوردن استحکام کافی از کوره خارج می شوند. مرحله اصلی پخت گندله در کوره دوار انجام می شود. کوره دوار مجهز به یک مشعل و هواکش هایی برای خنک کردن قسمت های ورودی و خروجی کوره و تامین هوای مشعل می باشد.
گندله های گداخته پس از خروج از کوره دوار وارد یک خنک کننده دوار می گردند، با دمیدن هوای محیط آزاد به وسیله هواکش های مختلف گندله ها تا کمتر از ۱۵۰ درجه سانتیگراد سرد شده و به بخش دانه بندی محصول ارسال می گردند.
گندله خروجی از واحد سردکننده به سرند دانه بندی تغذیه می گردد. گندله های تولیدی به وسیله سرند مزبور به دو فراکسیون تقسیم می گردند. یک فراکسیون گندله استاندارد با دانه بندی ۱۶-۶٫۳ میلیمتر و یک فراکسیون گندله ضایعاتی است که دانه بندی آن کوچکتر از ۶٫۳ میلیمتر بوده و برای بازیافت به بخش مربوطه ارسال می گردد. البته این اندازه ها در واحدهای مختلف ممکن است اندکی متفاوت از هم باشد.
مطالب مشابه:
-
- تولید آهن اسفنجی در فرایندهای احیای مستقیم آهن – قسمت اول
- تولید آهن اسفنجی در فرایندهای احیای مستقیم آهن – قسمت دوم
- تولید آهن اسفنجی در فرایندهای احیای مستقیم آهن – قسمت سوم – روش میدرکس
- تولید آهن اسفنجی در فرایندهای احیای مستقیم آهن – قسمت چهارم – روش HYL
- تولید آهن اسفنجی در فرایندهای احیای مستقیم آهن – قسمت پنجم – روش پوروفر
- ویدیویی از نحوه کارکرد دیسک های گندله سازی
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.