در یک تعریف پذیرفته شده، خوردگی (corrosion) را می توان از بین رفتن ماده در اثر انجام واکنش با محیط اطراف خود تعریف نمود، پس خوردگی یك واكنش شیمیایی و یا الكتروشیمیایی بین یك ماده و محیط اطراف آن است كه منجر به تغییر خواص ماده می شود. پدیده خوردگی در تمامی دستههای اصلی مواد شامل فلزات، سرامیك ها، پلیمرها و كامپوزیت ها اتفاق می افتد، اما وقوع آن در فلزات آن قدر شایع و فراگیر بوده و اثرات مخربی بر جای میگذارد كه هرگاه صحبت از خوردگی به میان می آید، ناخودآگاه خوردگی یك فلز به ذهن متبادر میشود. عملاً کلیه محیط ها خورنده هستند، لکن قدرت خورندگی آن ها برای یک ماده ی خاص متفاوت است. خوردگی بر این اصل استوار است که از لحاظ ترمودینامیكی، مواد خورده شده نسبت به مواد در حالت معمولی دارای سطح انرژی پایینتری هستند، بنابراین تمایل رسیدن به سطح انرژی پایینتر سبب خورده شدن ماده میشود. با این توضیح میتوان گفت كه هیچگاه نمیتوان به طور كامل از خوردگی جلوگیری نمود، بلكه باید به نحوی میزان خوردگی را به حد قابل قبول رسانید.
خوردگی فلزات با مکانیسم های مختلفی رخ می دهد. از انواع خوردگی می توان به خوردگی عمومی یا یکنواخت، خوردگی گالوانیک، خوردگی شیاری، خوردگی حفره دار شدن، خوردگی بین دانه ای، خوردگی میکروبی، خوردگی های تحت تنش، کاویتاسیون، خوردگی های سایشی، خوردگی های دما بالا و غیره اشاره کرد. آلیاژهای فلزی در همه ی محیط ها رفتار مشابهی نشان نمی دهند و همه ی محیط ها نیز خورندگی یکسانی نسبت به آلیاژهای فلزی ندارند. برای مثال فولادهای زنگ نزن از جمله آلیاژهایی هستند که نسبت به خوردگی اتمسفری مقاوم هستند ولی همین آلیاژها در دماهای بالا و در بسیاری از محیط های شیمیایی و آب های ترش و شور دچار خوردگی می شوند.
کتاب “اصول خوردگی فلزات – خوردگی اتمسفری و محیطی” از مجموعه هندبوک های مهندسی خوردگی و نوشته ی Philip A.Schweitzer که در سال ۲۰۰۷ توسط موسسه انتشاراتی Taylor & Francis Group انگلیس منتشر شده است، کتاب بسیار مناسبی در زمینه ی مهندسی خوردگی است. وب سایت عصر مواد فایل pdf این کتاب ارزشمند را تقدیم علاقمندان و مهندسین خوردگی می نماید. مطالب این کتاب شامل موارد زیر است:
- انواع خوردگی و مکانیسم های آن
- خوردگی اتمسفری، عوامل موثر بر آن و مکانیسم های خوردگی اتمسفری فلزات
- محصولات خوردگی فلزات در محیط اتمسفری
- محیط های خورنده ی اتمسفری
- خوردگی فولادهای کربنی و کم آلیاژ
- خوردگی فولادهای ریخته و چدن ها
- انواع فولادهای زنگ نزن و خوردگی آن ها
- خانواده فولادهای زنگ نزن مارتنزیتی
- خانواده فولادهای زنگ نزن فریتی و سوپر فریتی
- خانواده فولادهای زنگ نزن آستنیتی و سوپر آستنیتی
- خانواده فولادهای زنگ نزن دوپلکس
- خانواده فولادهای زنگ نزن سختی رسوبی
- فولادهای زنگ نزن ریخته
- آلیاژهای پایه نیکل
- آلیاژهای پایه نیکل ریخته
- مقایسه مقاومت به خوردگی فولادهای زنگ نزن و آلیاژهای پایه نیکل
- مس و آلیاژهای آن
- آلومینیوم و آلیاژهای آن
- تیتانیوم
- تانتالوم
- زیرکونیوم
- روی و آلیاژهای آن
- سرب و آلیاژهای آن
- نئوبیوم و آلیاژهای آن
- منیزیم
- مقایسه مقاومت به خوردگی آلیاژهای غیر آهنی
کتاب اصول خوردگی فلزات را از لینک زیر در عصر مواد دریافت کنید:
Fundamentals of metallic corrosion
قالب بندی: pdf
تعداد صفحات: ۷۵۲
حجم فایل: ۱۷٫۴ مگابایت
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.