چسب ماده ای است که می تواند بین دو سطح، اتصال چسبی به وجود آورد. یک اتصال چسبی، دو سطح جامد به هم اتصال یافته است که لایه نازکی از یک چسب را شامل می شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص چسب ها، مطلب “آشنایی با چسب ها” را در عصر مواد بخوانید. چسب های صنعتی بر اساس کاربرد آن ها به انواع مختلفی تقسیم می شوند. در یک دسته بندی از مهم ترین گروه های چسب ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- چسب های واشرساز یا آب بندی فلنج ها (Gasketing or Gasket Maker)
- چسب یاتاقان و شفت یا چسب های نگهدارنده قطعات سیلندری شکل (Retaining)
- چسب های فوری برای اتصال قطعات کوچکی فلزی، لاستیکی و پلاستیکی (Instant Bonding)
- چسب های ساختاری برای اتصال طیف وسیعی از مواد (Structural Bonding)
- آب بندی، درزگیری و چسب کاری انعطاف پذیر (Flexible Bonding and Sealing)
- چسب ها و روانکارهای مونتاژی و ضد گریپاژ (Assembly and Anti-Seize Lubricants)
- چسب ها (پوشش ها)ی مقاوم به خوردگی و سایش (Protective and Wear-Resistant Coatings)
- چسب های پرکننده، تعمیراتی و ترمیمی (Filling, Repairing and Rebuilding Adhesives )
در این نوشته در خصوص چسب های واشرساز، مطالبی تقدیم می شود:
چسب های واشرساز یا آب بندی فلنج ها (Gasketing or Gasket Maker):
گسكت (Gasket) یا واشر آب بندی، یك درزگیر مكانیكی است كه در فضای خالی بین دو اتصالی كه تحت فشار هوا یا مایع هستند قرار می گیرد تا از نشتی سیال جلوگیری به عمل آورده و به اصطلاح آب بندی نماید. گسكت ها به طور معمول از مواد تختی همانند ورق های فلزی، لاستیکی، پلاستیکی، گرافیتی، آزبستی و غیره ساخته می شوند. گسکت ها باید مقاوم در مقابل سیال و مناسب برای دما و فشار کاری آن باشند.
استفاده از گسکت بین دو سطوح مونتاژی
چسب های واشرساز (Gasketing or Gasket maker) می توانند به عنوان جایگزین گشکت یا واشرهای آب بندی پیش ساخته استفاده شوند. این چسب ها برای آب بندی فلنج ها و محل مونتاژ دو سطح بر روی هم مورد استفاده قرار می گیرند و پس از اعمال در محل آب بندی، تشکیل واشر را می دهند. چسب های واشرساز می توانند برای آب بندی قسمت های مختلف خودرو از قبیل سر سیلندر، گیربکس، دیفرانسیل، پمپ آب، اگزوز، کارتل روغن، پوشش اکسل، ترموستات، محفظه تسمه تایم و فلنج پمپ روغن و همچنین آب بندی قسمت های مختلف تجهیزات و ماشین الات سنگین، آب بندی پمپ ها، بویلرها، کوره ها، سیستم های گرمایشی، دودکش های دما بالا، دریچه های کنترل و … کاربرد داشته باشند.
چسب های واشرساز معمولاً در دو نوع چسب های بی هوازی یا آناروبیک (Anaerobic) و چسب های هوازی سیلیکونی RTV (ولکانیزه شونده در دمای اتاق یا Room Temperature Vulcanizing silicone) وجود دارند. چسب های واشرساز بی هوازی یا آناروبیک در غیاب اکسیژن سخت می شوند و برای سطوح مونتاژی فلز به فلز صلب (rigid) که جابجایی اتفاق نمی افتد، در گپ های کوچک (معمولاً کمتر از ۰٫۲۵ میلی متر) استفاده می شوند. در حالی که چسب های سیلیکونی در مجاورت با رطوبت هوا و دمای اتاق سخت شده و به لاستیک سیلیکونی منعطف تبدیل می شوند. این چسب ها برای سطوح مونتاژی انطاف پذیر (flexible) که جابجایی و حرکت هم دارند، می تواند استفاده شود. همچنین با این نوع واشرسازها، گپ های بزرگ تری را می توان آب بندی نمود. هر دو نوع چسب های واشرساز تک جزئی هستند. چسب های آناروبیک از نوع آکریلیکی و بر پایه استر دی متیل اکریلات تولید می شوند.
برای استفاده از واشرسازها، محل آب بندی باید از هر گونه آلودگی مثل روغن و گرد و خاک و باقیمانده گسکت های قبلی کاملاً تمیز شود. اگر سطوح از مواد غیر فعال مثل استیل های زنگ نزن، آلومینیوم، نیکل، پلاستیک و غیره است، قبل از استفاده از چسب های آناروبیک، از اسپری های فعال کننده سطح روی آن ها اسپری می کنند. در ادامه، چسب واشرساز بر روی یکی از سطوح مطابق شکل های زیر اعمال شده و سپس قطعات بر روی هم مونتاژ می شوند.
دیتاشیت سازنده ها:
دیتاشیت های شرکت لاکتایت:
LOCTITE – Gasketing Technology
LOCTITE – Gasketing and Sealing Products
با کلیک بر روی نام محصول در جدول زیر، دیتاشیت آن را دریافت کنید
LOCTITE 518 | LOCTITE 510 |
LOCTITE 5188 | LOCTITE 574 |
LOCTITE SI 5926 | LOCTITE 5800 |
LOCTITE SI 5699 |
در صورت نیاز به مشاوره انتخاب چسب های صنعتی و اعمال آن و همچنین تهیه دستورالعمل و پروسیجرهای لازم، متخصصان همکار با عصر مواد، آمادگی همکاری با صنعتگران عزیز را دارند.
شما می توانید درخواست خود را در این خصوص از لینک زیر ارسال فرمایید.
ارسال درخواست |
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.