0
02126246958

مراحل تولید لوله های فولادی درز جوش مستقیم در لوله سازی ماهشهر

معرفی لوله سازی ماهشهر

 

گروه صنعتی سدید در راستای توسعه خطوط لوله سازی و دستیابی به تكنولوژی پیشرفته در زمینه تولید لوله های فولادی كه تناسب بیشتری با نیازهای خطوط انتقال گاز دارد و با توجه به روند افزایش تقاضا برای این قبیل لوله ها، در سال ۱۳۸۰ اقدام به سرمایه گذاری و احداث کارخانه لوله سازی ماهشهر جهت تولید لوله های فولادی با روش درز جوش مستقیم نمود كه تکنولوژی تولید آن از پیشرفته ترین روش های موجود در دنیا در زمینه‌ تولید لوله های فولادی است.

همزمان با عقد قرارداد فروش ۵۴۰ كیلومتر لوله ۵۶ اینچ توسط گروه صنعتی سدید با شرکت ملی گاز، مطالعات احداث كارخانه لوله سازی ماهشهر آغاز شد و نهایتاً در اسفند ماه سال ۱۳۸۰ قرارداد خدمات مدیریت پروژه با شرکت هیربدان جهت احداث کارخانه منعقد گردید. سپس ضمن انتخاب محل استقرار كارخانه در سایت شماره یك منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر، موافقت صندوق ذخیره ارزی برای پرداخت وام ارزی كم بهره و بلند مدت جلب شد و همچنین با شركت SMS-MEER آلمان كه از سازندگان به نام ماشین آلات تولید لوله های فولادی است قراردادی را تنظیم و از تیر ماه سال ۱۳۸۱ با تحویل گرفتن زمین، عملیات خاک برداری و شمع كوبی آغاز گردید.

عمده ترین دلایل انتخاب منطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر برای استقرار کارخانه، دسترسی آسان به بازارهای وارداتی و صادراتی به لحاظ مجاورت به بندر امام خمینی و خلیج فارس، اتصال کارخانه به شبکه راه آهن سراسری کشور از طریق خط راه آهن فرعی به طول ۱۰ کیلومتر، سهولت در ارائه خدمات به فازهای مختلف پارس جنوبی، تسهیل در ارائه خدمات مورد نیاز صنایع Off Shore و همچنین استفاده از معافیت های مالیاتی و مزایای گمرکی بوده است.

كلنگ احداث این كارخانه عظیم در تیر ماه سال ۸۱ به زمین زده شد و در تیرماه سال ۱۳۸۴ به بهره برداری آزمایشی رسید.

کارخانه لوله سازی ماهشهر به عنوان یکی از پیشرفته ترین سازندگان لوله های قطور فولادی ایران، تنها کارخانه در منطقه خلیج فارس است که می تواند لوله های قطور فولادی تا ضخامت دیواره ۳۵ میلیمتر را تولید نماید. این مجموعه قادر است لوله هایی به طول ۱۲ متر با ورق های فولادی تا گرید X70 و تا ضخامت ۳۵.۵ میلی متر طبق استاندارد جهانی API-5L و استاندارد IPS شرکت ملی گاز ایران، با قطر ۲۴ تا ۵۶ اینچ بر حسب نیاز مشتری و بازار تولید كند. ظرفیت تولید این كارخانه در سال ۳۵۰ هزار تن برای لوله های ۵۶ اینچ با ضخامت یك اینچ است.

روش تولید لوله های درز جوش مستقیم در این کارخانه به روش JCO و جوشکاری زیر پودری می باشد. شرکت لوله سازی ماهشهر صاحب فن آوری تولید لوله های سیال ترش می باشد که از قابلیت های منحصر به فرد این شرکت به شمار می آید.

خط تولید شرکت لوله سازی ماهشهر ساخت شرکت معتبر SMS MEER آلمان بوده و از آخرین تکنولوژی روز دنیا برخوردار می باشد.

 

 

فرایند تولید لوله های درز جوش مستقیم در لوله سازی ماهشهر

 

فرایند تولید در کارخانه لوله سازی ماهشهر به ترتیب زیر است:

کنترل ورودی ورق ها: در ابتدای خط تولید، ورق های فولادی با استفاده از جرثقیل از انبار به خط منتقل می شوند و سپس مورد بازرسی های ابعادی و چشمی که شامل اندازه گیری طول، عرض، ضخامت، گونیا بودن و … می باشد، قرار می گیرند.

براده برداری: در این مرحله پس از بازرسی فنی ورق، با توجه به ضخامت و قطر لوله ها، تنظیمات لازم جهت تعیین مقدار براده برداری از دو طرف طولی لبه های ورق (فوقانی و تحتانی) روی دستگاه انجام و پس از آن ورق به مرحله بعد منتقل می گردد.

خمکاری: در این مرحله بر اساس استاندارد، پس از براده برداری از لبه های طولی، ورق توسط رولرهای ورودی به درون دستگاه خمکاری هدایت می شود و در نقطه صفر تعیین شده متوقف می گردد. سپس عملیات خمکاری آغاز می شود.

فرم دهی ورق به لوله: این عملیات جهت تغییر شکل ورق به لوله توسط دستگاه پرس انجام می گیرد تا پس از طی نمودن مراحل بعدی به محصول نهایی تبدیل گردد. روش فرم دهی توسط این پرس به صورت JCO می باشد. در این روش ورق در پرس فرم دهی در سه مرحله شکل دهی شده و تبدیل به لوله می شود. مطابق شکل زیر، در مرحله اول ورق به شکل J، در مرحله دوم به شکل C و در مرحله آخر به شکل O در می آید.

 

فرم دهی ورق به روش JCO

 

جوش پیوسته: بعد از خروج لوله از دستگاه فرم دهی، جهت اتصال دو لبه طولی لوله، عملیات جوشکاری ویژه ای به صورت Tack-Welding پیوسته طبق دستورالعمل جوشکاری اجرا می گردد. روش جوشکاری در این مرحله GMAW (جوشکاری تحت گاز محافظ) می باشد.

جوش داخل لوله: در این مرحله درز داخلی لوله به صورت طولی و با روش جوشکاری زیر پودری جوشکاری می گردد.

جوش خارج لوله: پس از تکمیل جوشکاری داخل لوله، عملیات جوشکاری درز بیرونی لوله به همان روش جوشکاری داخل انجام می پذیرد.

بازرسی چشمی جوش: پس از اتمام عملیات جوشکاری، بازرسی جوش آغاز می شود که اولین مرحله آن بازرسی چشمی به منظور پیدا کردن عیوب آشکار در جوش می باشد.

ایستگاه تست UT۱: بعد از بازرسی چشمی لوله ها به منظور مشخص شدن عیوب داخلی احتمالی، لوله ها به ایستگاه التراسونیک فرستاده می شوند که در این ایستگاه در صورت وجود عیب در جوش محل آن مشخص می شود.

ایستگاه تست RT۱: پس از ایستگاه UT۱ ایستگاه رادیوگرافی RT۱ قرار گرفته است که وظیفه آن تحلیل و مشخص کردن نوع عیوبی است که در  ایستگاه UT۱ مشخص شده است.

اجرای عملیات اکسپند لوله در دستگاه اکسپند (انبساط سرد): با این عمل علاوه بر دستیابی به خواص مکانیکی مطلوب، محیط لوله در کلیه مقاطع به شکل گرد در می آید. رسانـدن لوله به قطرمورد نظر بـا ایجاد انحناء شعاعی منظم در تمام محیط لوله انجام می گیرد.

عملیات هیدروتست: در این مرحله با توجه به قطر و ضخامت لوله ها و مطابق با استاندارد مورد نظر، لوله های تولیدی به وسیله فشار آب تحت تست نشتی قرار می گیرند.

پخ زنی دو سر لوله: پس از انجام عملیات هیدروتست، عملیات پخ زنی همزمان دو سر لوله مطابق استاندارد و درخواست مشتری توسط دستگاه تمام خودکار اجرا می شود تا امکان جوشکاری و اتصال لوله در خطوط لوله میسر گردد.

تست MT: در این ایستگاه با استفاده از ذرات مغناطیس شونده فلورسنتی و زیر نور ماورابنفش سطح پخ دو سر لوله ها و نیز  ۱۵ سانتی متر در انتهای درز جوش لوله بازرسی MT انجام شده که نسبت به بی نقص بودن این سطوح اطمینان حاصل شود.

ایستگاه تست UT۲: پس از عملیات Cold Expansion و Hydro test جهت حصول اطمینان از عدم بروز هرگونه ناپیوستگی روی درز جوش لوله، در این ایستگاه با استفاده از امواج مافوق صوت (Ultrasonic) کل درز جوش طولی لوله مورد ارزیابی قرار می گیرد.

ایستگاه تست RT۲: بنا به الزام استانداردهای ساخت لوله در انتهای تمامی لوله ها به طول ۲۵ سانتی متر در این ایستگاه با استفاده از اشعه X عملیات پرتونگاری انجام می گردد؛ هدف از انجام این آزمایش تایید بی نقص بودن جوش دو سر لوله می باشد. علاوه بر دو انتها نقاطی که توسط ایستگاه UT۲ مشخص شده نیز پرتونگاری می گردد. در نهایت فیلم های رادیوگرافی در ایستگاه تفسیر فیلم مورد ارزیابی قرار گرفته و در سوابق کیفی لوله ثبت می گردد.

ایستگاه بازرسی نهایی: در این ایستگاه ضمن کنترل نتایج گزارش شده از ایستگاه های بازرسی ماقبل، تمامی سطح داخلی و خارجی لوله ها مورد بازرسی ظاهری قرار می گیرد؛ علاوه بر آن ابعاد لوله ها شامل پیرامون دو انتها و بدنه لوله، میزان گردی دو انتها، راستایی لوله، زوایای پخ دو سر لوله و … اندازه گیری شده و براساس استاندارد پروژه ارزیابی می شود.

 

شماتیک فرایند تولید لوله در لوله سازی ماهشهر

ارسال دیدگاه