0
02126246958

متالوگرافی غیر مخرب یا تست رپلیکا

به منظور ارزیابی شرایط کاری یک قطعه یا تجهیز، جلوگیری از شکست ناگهانی، تخمین عمر باقیمانده و در كل ایجاد شرایطی ایمن و قابل اطمینان برای کار یک قطعه، ماشین یا تجهیز، آزمایش های غیرمخرب گوناگونی مورد استفاده قرار می گیرد. این مساله در نیروگاه ها، پتروشیمی ها، پالايشگاه ها و صنایعی که در معرض محیط های مخرب خورنده و یا دارای فشار و دمای بالا قرار دارند، کاربرد بیشتری دارد. 

 

فشار و دما نقش مهمی را در تخریب آلیاژها ایفا می نمایند. با افزودن عناصر آلیاژی مقاومت آلیاژها در مقابل فشار و دما بالا می رود. از طرفی ریزساختار دارای نقش مهمی در کنترل خواص مکانیکی، متالورژیکی، فیزیکی و خوردگی آلیاژها است. لذا به منظو ارزیابی میزان تاثیرگذاری فرآیندهای فشار و دمای بالا همچون خستگی حرارتی و خوردگی دمای بالا بر ریزساختار قطعات و اجزای یک دستگاه یا تجهیز، متالوگرافی غیرمخرب یا متالوگرافی در محل، یکی از این آزمایش هایی است که نتایج قابل اعتماد و دقیقی بالاخص در محیط های دمای بالا ارایه می دهد. این روش کاربرد گسترده ای در ارزیابی و تخمین عمر قطعات نیروگاهی، پالایشگاهی و … دارد.

 

متالوگرافی در محل که با نام رپلیکا هم شناخته می شود، یک تکنیک غیر مخرب می باشد که می تواند هشدارهای اولیه جهت ایجاد بسیاری از عیوب مرتبط با ریزساختار را در صنایع مختلف ارائه نماید. تست رپلیکا امکان شناسایی و تشخیص مکانیزم های تخریب از قبیل خزش، خستگی، ترک خوردگی تحت تنش، خوردگی هیدروژنی، خوردگی بین دانه ای، ترک خوردن در اثر خوردگی توام با تنش، ترک خوردگی هیدروژنی و گرافيته شدن را در مراحل اولیه و همچنین امکان نظارت و مانیتورینگ این عیوب را با گذشت زمان فراهم نموده و فرآیند تصمیم گیری جهت تعمیر یا تعویض قطعات را تسهیل می نماید.

 

البته متالوگرافی بیشتر با نوع مخرب آن شناخته می شود که با جدا نمودن و برش نمونه کوچکی از قطعه، سپس آماده سازی نمونه و بررسی ریزساختار آن در آزمایشگاه انجام می شود. با پیشرفت تکنولوژی و لزوم عدم تخریب قطعات، به دلیل هزینه های بالای تولید مجدد یا بازسازی آن ها، وسایل آماده سازی و بررسی ریزساختار به صورت قابل حمل تولید گردید. این مساله انجام متالوگرافی غیرمخرب یا در محل را امکان پذیر ساخته است. در این راستا، دستورالعمل ها و استانداردهای مختلفی نیز تدوین شده است. 

 

در متالوگرافی غیر مخرب، انتخاب موضع مناسب از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و با توجه به وضعیت قطعه در سیستم تشخيص نقاط بحرانی آن و تاریخچه شکست قطعات مشابه تعیین می شود. موضع انتخابی باید نماینده اكثر سطوح با شرایط کاری مشابه باشد. این شرایط با پیش بینی مکانیزم های ایجاد خسارت در آن قطعات مشخص می گردد. علاوه بر آن، مرحله آماده سازی سطحی هم  نقش بسیار مهمی در موفقیت تست بر عهده دارد. آماده سازی سطحی می تواند توسط روش های پولیش دستی، مکانیکی یا الکترولیتی انجام پذیرد.

 

 

موارد استفاده از تست رپلیکا:

 

  • کنترل کیفیت فرایندهای متالوژیکی از قبیل عملیات حرارتی که روی قطعات و تجهیزات انجام شده است.
  • گردآوری اطلاعات جهت تصمیم گیری و انجام مناسب تعمیرات جوشکاری
  • فراهم نمودن اطلاعات به منظور بومی سازی قطعات وارداتی و ارزیابی عمر باقیمانده
  • ارزیابی ایمنی تجهیزات و قطعات حساس حین سرویس در پالایشگاه های نفت و گاز، مجتمع های فولادی، مجتمع های پتروشیمی و نیروگاهی که در دما و فشار بالا کار می کنند.
  • ارزیابی خسارت وارد شده به تاسیسات و تجهیزات در اثر آتش سوزی
  • تجزیه و تحلیل علل شکست قطعات

 

 

مزایای تست رپلیکا در صنایع:

 

  • اطمینان از وضعیت مناسب متالوژیکی قطعات و تجهیزات
  • تسهیل فرآیند تصمیم گیری جهت انجام تعمیرات بر روی قطعات
  • گرد آوری اطلاعات جهت بومی سازی قطعات
  • اطمینان از صحت عملیات حرارتی انجام شده
  • نظارت و مانیتورینگ بر عيوب قطعات و تجهیزات
  • تعمیرات پیشگیرانه و کنترل کیفیت قطعات
  • عملیات ایمن و قابل اعتماد

 

 

مراحل انجام متالوگرافی غیر مخرب:

 

 

این نوشته در حال تکمیل است …

ارسال دیدگاه