برای تولید قطعات فلزی روش های مختلفی وجود دارد. این روش ها شامل آهنگری یا فورج، نوردكاری، فشاركاری یا اکستروژن، جوشكاری، متالورژی پودر، ماشین كاری، ریخته گری و برخی روش های نوین دیگر است. به غیر از روش ریخته گری، بقیه روش های تولید قطعات فلزی در حالت جامد اتفاق می افتد، یعنی قطعه کار از فلز در حالت جامد ساخته می شود. تنها در روش ریخته گری است که قطعه کار از فلز مذاب تولید می شود. در این روش، ابتدا فلز را به وسیله حرارت دادن در یک كوره ذوب می نمایند. سپس مذاب فلز در قالبی به شكل قطعه نهایی ریخته می شود. پس از انجماد مذاب در داخل قالب، قطعه از قالب خارج می شود.
مهم ترين مزاياي روش ریخته گری:
برخی از مزایا، به عنوان یك ویژگی ذاتی، در فرایند ریخته گری مطرح هستند. این ویژگی ها در مواردی خاص، عامل اصلی در انتخاب روش ریخته گری به عنوان یك روش برتر، نسبت به سایر روش های شكل دادن به شمار می رود، در هر حال، برخی از مزایای عمده این روش عبارتند از:
۱- امكان ساخت: اجسامی كه دارای شكل های پیچیده داخلی و خارجی هستند، فقط از طریق ریخته گری تولید می شوند. در نتیجه بسیاری از عملیات های دیگر از قبیل ماشین كاری، آهنگری و جوشكاری، كه در ساخت قطعاتی همچون سیلندرها، توربین ها، پمپ ها و نظایر آن ها از محدودیت های فراوانی برخوردارند، كاهش یافته و یا استفاده نمی شوند.
۲- طبیعت فلز: برخی از فلزات بنا به طبیعت متالوژیكی، تنها به روش ریخته گری شكل می گیرند و عملیات مكانیكی از قبیل نورد و آهنگری را نمی پذیرند. چدن ها، نمونه ی بارز این قبیل مواد هستند.
۳- سهولت و سرعت تولید
۴- امكان تولید قطعات بسیار بزرگ و بسیار كوچک
۵- امكان ایجاد خواص مكانیكی لازم: از طریق كنترل تركیب شیمیایی آلیاژ یا سرعت سرد كردن آن.
۶- اقتصادی: با توجه به سرعت تولید و هزینه های تمام شده، از نظر اقتصادی، قطعات ساخته شده به روش ریخته گری نسبت به سایر روش ها مقرون به صرفه تر هستند.
مهم ترین محدودیت های عمده ی روش ریخته گری:
علی رغم مزیت های زیادی كه به آن ها اشاره شد، تولید قطعات به این روش از محدودیت هایی نیز برخوردار است كه برخی از آن ها عبارتند از:
۱- كافی نبودن دقت: هر چند میزان دقت ابعاد و سطوح در روش های مختلف ریخته گری متفاوت است و با پیشرفت روزافزون این صنعت، روش هایی ابداع شده اند كه محصول تولیدی آن ها از دقت ابعاد و سطوح بسیار بالایی برخوردار است، ولی با این وجود، در یك نگرش كلی به طبیعت این فرایند، كافی نبودن دقت ابعادی در این روش در مقایسه با روشی همچون ماشین كاری به خوبی مشهود است.
۲- غیریكنواختی در خواص مكانیكی: عدم یكنواختی در سرعت سرد شدن قطعات ریختگی كه از طبیعت این فرایند ناشی می شود، به غیریكنواختی ساختار درونی و خواصی مكانیكی قطعه منتهی م یشود. در هر حال امروزه با توجه به پیشرفت های حاصل شده و همچنین پیشرفت و تكامل صنعت ریخته گری و ارتباط دائمی و مؤثر صنایع وابسته از قبیل ماشین كاری و جوشكاری، بسیاری از محدودیت های موجود از میان رفته است.
در این نوشته شما می توانید ویدیویی از کارخانه ریخته گری بنتون در آمریکا را از وب سایت عصر مواد مشاهده بفرمایید.
ویدیو:
نام ویدئو به فارسی: کارخانه ریخته گری بنتون در آمریکا
نام ویدئو به انگلیسی (در یوتیوب): –
زمان ویدئو: ۴ دقیقه و ۲۱ ثانیه
فرمت ویدئو: MP4 با کیفیت ۴۸۰ و ۷۲۰
زبان: انگلیسی
دوبله: –
زیرنویس: –
مشاهده ویدیو:
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.