در این نوشته شما می توانید ویدیویی از انجام تست MT یا بازرسی با ذرات مغناطیس را از وب سایت عصر مواد مشاهده بفرمایید. توضیحات مربوط به این تست را هم در ادامه ویدیو می توانید مطالعه بفرمایید.
ویدیو:
نام ویدئو به فارسی: بازرسی با ذرات مغناطیس (تست MT)
نام ویدئو به انگلیسی (در یوتیوب): –
زمان ویدئو: ۲ دقیقه و ۳۲ ثانیه
فرمت ویدئو: MP4 با کیفیت ۴۸۰ و ۷۲۰
زبان: بدون کلام
دوبله: –
زیرنویس: –
مشاهده ویدیو:
توضیحات:
آزمایش با ذرات مغناطیسی (Magnetic Particles Test) یک روش بازرسی غیر مخرب (NDT) است که برای بازرسی قطعات فرومغناطیس به کار می رود. فرومغناطیس به موادی گفته می شود که به مغناطیس تبدیل می شوند یا به گونه ای قوی جذب میادین مغناطیسی می شوند. با این روش می توان ناپیوستگی ها و عیوب سطحی و بسیار نزدیک به سطح را با سرعت و حساسیت بالا با هزینه مناسب تشخیص داد. اصول این روش به این صورت است که ناپیوستگی ها و عیوب سطحی در یک قطعه مغناطیس شده، یک آهنربای موضعی ایجاد نموده و ذرات پودر آهن را به سمت خود جذب می کنند. در اثر تجمع ذرات مغناطیسی در محل ناپیوستگی، یک نشانه قابل رویت در ان محل ایجاد می شود.
تست MT طبق مراحل زیر انجام می شود:
۱- اطمینان از مغناطیسی شدن قطعه
در این مرحله اپراتور باید از فرو مغناطیس بودن نمونه مطمئن شود. برای این منظور معمولاً از یک آهنربا استفاده می شود.
۲- انتخاب فاکتورهای بازرسی (نوع و میزان جریان ـ تکنیک بازرسی)
تعیین روش بازرسی، تعیین میزان جریان و نوع ذرات در این مرحله انجام می گیرد.
۳- آماده سازی نمونه و دستگاه
نمونه باید تمیز و عاری از پوشش باشد. در صورت استفاده از دستگاه ثابت کلیدهای مربوطه باید تنظیم گردد.
۴- قرار دادن قطعه یا دستگاه در محل بازرسی
قرار دادن قطعه در دستگاه یا بردن دستگاه به محل بازرسی
۵- اعمال جریان
در این مرحله با کلید مربوطه و به مدت زمان چند ثانیه (بستگی به نوع دستگاه) جریان اعمال می گردد.
۶- اعمال ذرات
پاشش ذرات بستگی به تکنیک پسماند و مداوم متفاوت می باشد. در روش پسماند پاشش ذرات بعد از مغناطیس نمودن نمونه انجام می پذیرد اما در روش مداوم قبل از برقراری جریان ذرات اعمال و در حین برقراری جریان بازرسی انجام می پذیرد.
روش ها یا تکنیک های بازرسی
۱- روش مداوم (Continuous Method): در بازرسی از قطعات با کربن کم که قادر به حفظ و نگهداری مغناطیس در خود نمی باشند باید از روش مداوم استفاده شود. در این روش پس از انجام مراحل اولیه بازرسی، اپراتور نمونه را در محل مناسب روی دستگاه تنظیم می نماید و قبل از برقراری جریان پاشش ذرات را انجام داده و بلافاصله پس از قطع پاشش ذرات، جریان را برقرار می کند. در حین برقراری جریان (حدود چند ثانیه و طبق دستورالعمل دستگاه) به بازرسی نمونه ادامه می دهد. در صورت نیاز به زمان بیشتر، بازرسی در چند مرحله انجام می گیرد.
۲- روش پسماند (Residual Method): در بازرسی از قطعات با کربن بالا که قادر به حفظ و نگهداری مغناطیس پسماند در خود می باشند باید از روش پسماند استفاده شود. در این روش پس از انجام مراحل اولیه بازرسی، اپراتور نمونه را در محل مناسب روی دستگاه تنظیم می نماید و پس از برقراری جریان و مغناطیس نمودن قطعه، جریان را قطع و با پاشش ذرات به بازرسی نمونه ادامه می دهد.
۷- بازرسی با نور مناسب با توجه به نوع ذرات
بازرسی ذرات مرئی زیر نور معمولی و ذرات فلورسانس زیر نور فرابنفش انجام می گیرد.
بازرسی با ایجاد زمینه سفید (contrast White method)
بازرسی با ایجاد زمینه سفید یک روش بازرسی با ذرات مرئی می باشد. در این روش، یک اسپری سفید رنگ روی سطح پاشیده می شود تا یک زمینه سفیدی روی قطعه ایجاد نماید. ذرات آهن ربا شونده را که معمولاً مشکی رنگ است و به صورت اسپری جداگانه ای موجود می باشد، روی سطح با زمینه سفید که مغناطیس گردیده می پاشند. ذرات مشکی رنگ روی ناپیوستگی ها متمرکز شده و نقص ها با وضوح خوبی نمایان می گردند. از خواص اصلی رنگ زمینه سفید می توان هادی بودن، قابلیت خشک شدن سریع و عدم حل شدن آن در مواد پایه نفتی را ذکر کرد.
۸- ثبت علائم روی نمونه
در روش MT، عیوبی که راستای آن ها عمود بر خطوط میدان مغناطیسی باشد، به خوبی قابل رویت هستند. به طور کلی، در صورتی که زاویه بین محور طولی و خطوط مغناطیسی بیشتر از ۴۵ درجه باشد، عیب قابل رویت خواهد بود. اگر این زاویه کمتر از ۴۵ درجه باشد، ممکن است عیب رویت نشد. عیوبی که کاملاً موازی با خطوط میدان باشند قابل رویت نخواهند بود. بنابراین به منظور اطمینان از حساسیت کامل بازرسی، باید میدان مغناطیسی را تحت دو راستای ۹۰ درجه نسبت به یکدیگر اعمال نمود.
۹- ثبت در فرم بازرسی گزارش
۱۰- مغناطیس زدایی (DEMAGNETIZATION)
وجود مغناطیس در قطعات بازرسی شده ممکن است از نظر الکترونیکی و یا مکانیکی به سیستم آسیب برساند. لذا پس از بازرسی قطعات بایستی مغناطیس زدایی شوند.
روش های مغناطیس زدایی
۱- معکوس کردن جریان: ورود دستگاه، کلید معکوس کردن جریان را انتخاب و جریان را برقرار می کنیم.
۲- تقلیل پل های جریان تا صفر: روی دستگاه، کلید تقلیل تدریجی جریان را انتخاب و جریان را برقرار می کنیم. با هر بار کاهش جریان، مغناطیس پسماند کم شده و در نهایت صفر می شود.
۳- دور کردن نمونه از محیط مغناطیسی: نمونه را در میدان گرفته (معمولاً قطعات کوچک) و با تغییر جهت نمونه آن را از میدان دور می نماییم.
برای کسب اطلاعات کامل در خصوص تست MT، نوشته دو قسمتی زیر از عصر مواد پیشنهاد می شود:
تست MT یا بازرسی با ذرات مغناطیس – قسمت اول و قسمت دوم
برخی نوشته های مرتبط در عصر مواد:
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.