در قسمت های پنجم و ششم از سیر تا پیاز چدن ها به معرفی چدن خاکستری، خواص و ویژگی ها، انواع و مشخصات گریدهای مختلف آن ها پرداختیم. در این قسمت در نظر داریم معرفی چدن داکتیل یا چدن های با گرلفیت کروی را شروع کنیم.
در قسمت دوم نوشتیم که روش مناسب برای دسته بندی چدن ها، تفکیک آن ها بر اساس نوع ترسیب کربن آزاد و شکل آن در ریز ساختار است. بر همین اساس، اگر کربن اضافی در ساختار چدن به صورت گرافیت کروی رسوب کند، آن را چدن با گرافیت کروی یا چدن نشکن یا داکتیل (Ductile Iron) می گویند. شکل زیر، گرافیت های کروی را نشان می دهد:
گرافیت های کروی در ساختار چدن داکتیل
از چدن های با گرافیت کروی یا داکتیل با دارا بودن خواصی چون انعطاف پذیری و مقاومت به ضربه ی مناسب، خواص خستگی مناسب، مقاوم در دمای بالا و اکسیداسیون، هدایت الکتریکی بهتر و هدایت حرارتی پایین تر نسبت به چدن خاکستری، قابلیت ماشین کاری عالی، قابلیت عملیات حرارتی، تولید آسان و قیمت مناسب نسبت به فولادها برای تولید انواع قطعات صنعتی مثل قطعات تحت فشار از جمله شیر فلکه، لوله و اتصالات و بدنه پمپ، قطعات موتور مثل میل لنگ، بادامک، اجزاء کلاچ و چرخ دنده، دیسک ترمز، غلتک های نورد، قطعات ماشین آلات کشاورزی مثل پوسته دیفرانسیل، براکت، چرخ دنده، قطعات انتقالی و بوش، چرخ و قرقره جرثقیل، قطعات ماشین های جابجایی بار و غیره استفاده می شود.
لوله های چدن نشکن
سوالات اساسی که در ارتباط با چدن های داکتیل می خواهیم به آن ها پاسخ دهیم، مکانیسم کروی شدن گرافبت ها، روش های کروی کردن، تفاوت گرافیت های کروی و ورقه ای، خواص و ویژگی های چدن های داکتیل، انواع چدن های نشکن و نامگذاری استانداردی و صنعتی آن ها است. پس اگر علاقمند به این موضوعات می باشید، همراه ما با ادامه این نوشته باشید.
این نوشته در حال تکمیل است …
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.