نشریه علمی دانشجویی «دنیای مواد» منتشر شد
هشتمین نشریه علمی دانشجویی «دنیای مواد»؛ فصلنامه علمی تخصصی مهندسی مواد انجمن علمی دانشکده مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه علم و صنعت ایران منتشر شد.
به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از میمتالز، “مهندسی مواد؛ زنان پیشرو”، “در مسیر تحول”، “چالش علمی”، “صنایع مرتبط با انرژی در قلب مهندسی مواد”، “فارسی بنویسیم”، “معرفی مراکز پژوهشی فعال در حوزه مواد”، “مهارتهای پایه” و “موضوعات مرز دانش در مهندسی مواد/ هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی” از جمله مطالب و مقالاتی است که در این شماره میخوانیم.
هشتم نشریه علمی دانشجویی «دنیای مواد» به صاحب امتیازی مواد انجمن علمی دانشکده مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه علم و صنعت ایران و مدیر مسوولی محمدعرفات ثبوتی و سردبیری دکتر مسعود هاشمی نیاسری به صورت فصلنامه منتشر میشود.
واکاوی چالش تأمین گاز صنعت فولاد
به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از ماین نیوز، در طول سالیان گذشته، تلاشهای مستمر بسیاری برای توسعه صنعت فولاد و ارتقای سطح عملکردی این زنجیره تولید انجام گرفته است. در چشمانداز برنامه توسعه با سرمایهگذاری مناسب، تولید ۵۵ میلیون تن از این فلز استراتژیک برای افق ۱۴۰۴ هدفگذاری شده است. در حال حاضر، زنجیره ارزش فولاد بخش قابل توجهی از صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است به طوری که علاوه بر تأمین نیاز داخل کشور به محصولات زنجیره فولاد، امکان توسعه بازارهای صادراتی نیز به وجود آمده است.
صنعت فولاد در رده صنایع استراتژیک و با اهمیت کشور قرار دارد. تولید در این زنجیره از بخش معدن تا محصول نهایی، موقعیتهای شغلی متعددی را در مناطق مختلف و محروم کشور ایجاد کرده است. درنتیجه توقف تولید در این صنعت ضربات قابل توجهی به اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم حاصل از عمل کرد فولادسازان وارد خواهد کرد.
بزرگترین تولیدکننده آهن اسفنجی بر پایه گاز
ایران دهمین تولیدکننده بزرگ فولاد دنیا و جزو تولیدکنندگان رده اول آهن اسفنجی برپایه گاز در جهان است. بخش قابل توجهی از مصرف گاز در زنجیره ارزش فولاد به واحدهای تولیدکننده آهن اسفنجی تعلق دارد و محدودیت در روند تامین گاز مورد نیاز واحدهای فولادی کشور به منزله کاهش تولید در این زنجیره و در مواردی منجر به توقف تولید میگردد.
گاز به عنوان منبع اصلی تامین انرژی در کشور مورد استفاده قرار میگیرد و در صورت عدم توازن تولید و مصرف گاز، صنایع مصرفکننده انرژی همچون فولاد و سیمان تحت تاثیر این کمبود قرار خواهند گرفت. در شرایط فعلی با توجه به اینکه صنعت گاز کشور هم پای سایر صنایع رشد نکردهاند، روند تداوم تولید در سایر صنایع نیز با چالش روبرو شده است.
چالش تأمین انرژی از برق تا گاز
فولادسازان کشور در ماههای گرم سال با چالش جدی در تامین برق روبرو بودند. چالشی که زمینه افت قابل توجه تولید آن ها را فراهم کرد. حال با شروع موج سرما، کمبود و قطع گاز به منزله وارد آمدن خسارات جدی دیگری به این صنایع خواهد بود.
عدم امکان استفاده از مازوت در واحدهای احیاء مستقیم
براساس آمارهای ارائه شده، زنجیره فولاد تنها بخش کوچکی از مصرف گاز در کشور را به خود اختصاص داده است. حدود ۹۰ درصد فولاد کشور به روش احیاء مستقیم تولید میشود که گاز طبیعی در این واحدها بهعنوان خوراک مورد استفاده قرار میگیرد. پیشنهاداتی نظیر استفاده از مازوت یا سایر سوختها به عنوان جایگزین در عموم واحدهای تولید فولاد مقدور نمیباشد. بهعنوان نمونه تولید آهن اسفنجی در صنایع فولادی کاملا بر پایه بهرهگیری از گاز تعریف شده است.
گاز، فولاد پاک و مسئله محیط زیست
علاوه بر این باید تاکید کرد گاز در رده انرژیهای پاک قرار دارد. در چنین شرایطی جایگزین کردن گاز با مازوت یا گازوئیل به منزله ایجاد آسیبهای محیط زیستی و تشدید آلایندگی هوا خواهد بود. این درحالی است که کشور ما طی سالهای اخیر با چالشهای جدی درخصوص آلودگی هوا روبرو شده است. در چنین فضایی نمیتوان با تغییر یکباره سوخت صنایع، این مشکل را تشدید و با سلامت و جان انسانها را در معرض خطر قرار داد.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.