0
02126246958

اخبار و رویدادهای منتخب صنعت و معدن – ۱۷ خرداد ۱۴۰۰

عصر مواد در نظر دارد با جمع آوری و گلچین مهم ترین و جالب توجه ترین اخبار و رویدادهای صنعت، معدن و حوزه های فعالیت مهندسان مواد و متالورژی، مکانیک، معدن، شیمی و نانو، آن ها را در قالب یک بسته خبری ویژه به صورت روزانه تقدیم مخاطبان و کاربران محترم نماید.


 

ارائه خدمات مجازی پژوهشگاه نفت به گروه‌ های فناور

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از پژوهشگاه صنعت نفت، فلور شایق، رئیس مرکز نوآوری پژوهشگاه با اشاره به اینکه مرکز نوآوری در هفته پژوهش سال ۹۸ از سوی وزیر نفت و معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری افتتاح شد، گفت: به فاصله یک ماه بعد از این افتتاح، شیوع کرونا در کشور را داشتیم که این موضوع آسیب‌هایی را بر فعالیت مراکز نوآوری وارد کرد.

وی پژوهشگاه صنعت نفت را بزرگ‌ ترین مجموعه تحقیقاتی در صنعت نفت و حتی منطقه توصیف کرد و افزود: در ذیل مسئولیت‌ های اجتماعی تلاش کردیم با ایجاد مرکز نوآوری، اقدام به حمایت از کسب‌ و کارهای نوپا در حوزه‌ های مرتبط کنیم و از آنجایی که حضور گروه‌ های فناور در مراکز نوآوری به‌دلیل برگزاری رویدادهای مختلف مهم است، با شیوع این ویروس در کشور فعالیت‌ ها در این مرکز مختل شد.

رئیس مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت ادامه داد: با وجود همه این موانع توانستیم به‌ عنوان نخستین مرکز نوآوری نفت و انرژی با چهار شتاب‌ دهنده مطرح این حوزه قراردادهای همکاری منعقد کنیم که از آن جمله می‌ توانیم به قرارداد همکاری بین مرکز نوآوری پژوهشگاه با شتاب‌ دهنده آیتک که یک شتاب‌ دهنده فعال حوزه انرژی است و در حوزه‌ های نرم، فناوری نو و هوشمندسازی فعالیت دارد قرارداد داشته باشیم.

شایق با تأکید بر اینکه چند گروه این شتاب‌ دهنده به مرحله سرمایه‌ گذاری رسیده‌اند، عنوان کرد: این شتاب‌ دهنده دو گروه فناور خود را که به مرحله سرمایه‌ گذاری رسیدند به این مرکز معرفی کردند.

وی شتاب‌ دهنده حوزه آب و انرژی را از دیگر موارد همکاری این مرکز نوآوری با اکوسیستم نوآوری کشور عنوان کرد و گفت: این شتاب‌ دهنده همکاری خود را با این مرکز در قالب قراردادی با ما شروع و دو گروه فعال خود را برای توسعه فناوری مشترک به این پژوهشگاه معرفی کرده است که با یکی از گروه‌ها در آستانه امضای قرارداد هستیم.

رئیس مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: با این گروه قراردادی در زمینه توسعه غشاهای میکرو فیلتراسیون با حفرات متغیر امضا خواهد شد و این گروه در پایلوت آب پردیس انرژی و محیط‌ زیست مستقر می‌شوند.

شایق به سومین همکاری این مرکز با شتاب‌ دهنده ایده‌ پردازان که در حوزه توسعه فناوری‌ های نفت است اشاره کرد و افزود: این شتاب‌ دهنده رویکرد تحقیقاتی خود را به سمت انجام تحقیقات مطالعاتی، راهبردی و اقتصادی برده است و با شتاب‌ دهنده چهارم قرار است در زمینه طرح فناورانه آنها در زمینه استفاده از سیستم‌ های زمین‌ گرمایی طرح مشترکی داشته باشیم.

پذیرش شرکت‌های دانش‌بنیان در مرکز نوآوری

وی اظهار کرد: ما افزون بر همکاری با این چهار شتاب‌ دهنده به این نتیجه رسیدیم که توانایی جذب و حمایت از شرکت‌ های دانش‌ بنیان نوپا و استقرار آنها در پژوهشگاه را داریم.

رئیس مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت یادآور شد: یکی از شرکت‌ های دانش‌بنیان جذب‌شده در این مرکز نوآوری فعال در حوزه سیستم‌ های غشایی است که قرارداد استقرار سه ساله با این شرکت امضا شده است.

شایق با تأکید بر اینکه فناوری تولیدشده در این شرکت آماده عرضه به بخش‌ های صنعتی است، اظهار کرد: فرآیند پذیرش شرکت‌ ها و استارت‌ آپ‌ ها ادامه دارد و پس از بررسی ایده‌ ها، از آنها برای استقرار در این مرکز نوآوری حمایت خواهد شد.

 

برگزاری رویداد تاب‌ آوری صنعت نفت در تابستان امسال

وی از برگزاری رویداد مجازی با همکاری ستاد انرژی معاونت علمی در تابستان امسال خبر داد و گفت: این رویداد با موضوع تاب‌ آوری صنعت نفت برگزار می‌شود.

رئیس مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به امضای تفاهم‌ نامه با شهرک علمی – تحقیقاتی اصفهان افزود: در این شهرک حدود ۱۰۰ شرکت دانش‌ بنیان فعال در صنعت نفت مستقرند که طبق این تفاهم‌ نامه می‌ توانند از خدمات مجازی مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت بهره‌مند شوند.

شایق تأکید کرد: با فعال شدن سایت این مرکز امیدواریم به جای استقرار گروه‌ ها در این مرکز، بتوانیم به‌ صورت مجازی خدمات موردنیاز را به آنها ارائه دهیم.

 

فرصت‌های مغفول صنعت مس کشور

اقتصاد کشورهای پیشرفته سال‌ها است که از مرحله متکی بودن صرف به منابع عبور کرده و به مرحله استفاده از دانش رسیده است. دانشی بودن اقتصاد به معنای حاکم بودن تمام اصول دانش در تمام ارکان اقتصادی به ویژه حوزه تولید و مصرف است. وقتی صحبت از اقتصاد دانش‌بنیان می‌‌کنیم، باید توجه داشته باشیم که عمده کشورهای پیشرفته ازجمله آلمان، ژاپن و کره جنوبی که جزو کشورهای فاقد ذخایر معدنی هستند و یا کشورهایی نظیر استرالیا و کانادا که ذخایر معدنی قابل توجهی دارند، در تمامی حلقه‌های زنجیره صنایع مختلف خود، با تکیه بر دانش و علم اقتصاد، بیشترین ارزش افزوده را خلق کرده و سرمایه‌های خود را به سمت بهترین فرصت‌ها سوق می‌دهند.

کشورهای ژاپن و آلمان با اینکه هیچ منابعی از انرژی و ذخایر معدنی مس در اختیار ندارند اما جزو تولیدکنندگان مس تصفیه شده و محصولات نیمه‌ساخته مسی و آلیاژی محسوب می‌شوند و در طرف مقابل، عمده کنسانتره مس تولید شده در کشوری نظیر استرالیا، به خارج از این کشور صادر می‌شود.

دلیل چنین عملکردهای متفاوتی، ریشه در عملکرد دانش‌بنیان و اقتصادمحور صنایع این کشور دارد که در یک کشور، به دلیل دسترسی به بازارهای مصرف، در حلقه‌های میانی و پایین‌دست صنعت سرمایه‌گذاری شده و دیگری به دلیل دسترسی به ذخایر قابل توجه و عدم توسعه صنایع پایین‌دست، تمرکز بر اکتشافات و تولیدات معدنی است.

صنعت مس کشور پس از نزدیک به نیم قرن تجربه توسعه صنعتی در مقیاسی جهانی، هنوز برنامه و استراتژی مشخصی در استفاده از فرصت‌های خلق ثروت و بهره‌برداری بهینه از منابع ندارد. هنوز مشخص نیست صادرات کدام یک از محصولات منطقی و درست بوده و در خصوص تکمیل زنجیره ارزش کدام یک از محصولات، باید سرمایه‌گذاری بیشتری انجام شود.

در حالی که به واسطه قرارگیری بر کمربند جهانی مس، از ذخایر معدنی قابل توجهی برخوردار هستیم و هشتمین کشور بزرگ دارنده این ذخایر محسوب می‌شویم ولی در میان ۱۰ تولیدکننده برتر مس قرار نداریم. همچنین در حالی که ظرفیت‌های تولید انبوهی در بخش پایین‌دست صنعت مس شکل گرفته و از طرفی بازار یک میلیون تنی مصرف در منطقه وجود دارد اما در استفاده از این ظرفیت‌ها و بازارها ناکام هستیم. بخش میانی صنعت علی‌رغم هزاران میلیارد سرمایه‌گذاری، با بهره‌وری پایینی کار کرده و نتوانسته راهکاری تجربه شده و موفق را برای رفع چالش‌های تولید را به کار گیرد.

اگرچه صنعت مس کشور به صورت نسبی، یکی از موفق‌ترین صنایع معدنی کشور به حساب می‌آید ولی هنوز با چالش‌هایی دست به گریبان است که اگر با قیمت‌های بالای مس در جهان همراه نمی‌شد، می‌توانست پاشنه آشیل این صنعت باشد. اگر واقع‌بینانه به فرصت‌سوزی این صنعت بنگریم، خواهیم دید این صنعت جای بسیاری برای بهبود عملکرد و رسیدن به سطحی قابل مقایسه با مقیاسی جهانی دارد.

در بخش معدنی، آن‌طور که باید و شاید عملکرد تولیدی متناسب با دنیا نداریم و یک سوم نرخ متوسط جهانی، از این منابع برداشت می‌کنیم. همچنین در بخش ذوب و پالایش، بهره‌وری تولید کمی داریم و هنوز چالش محصولات جانبی حل نشده است. علاوه‌براین در بخش پایین‌دست صنعت، سوء مدیریت در بخش بالادست منجر به بلااستفاده ماندن ده‌ها هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری شده است که رقم غیرقابل جبرانی در کشوری قلمداد می‌شود و بسیاری از پروژه‌های سودآور و حیاتی آن به دلیل کمبود منابع مالی، زمین‌گیر شده‌اند.

باید رویکردهای خود را در ارزیابی شاخص‌های عملکرد صنایع تغییر دهیم و به جای به کارگیری شاخص‌هایی که عملکرد شفاف و عملیاتی از وضعیت صنعت ندارند، از شاخص‌هایی استفاده کنیم که وضعیت این صنعت را در قیاس با رقبای بین‌المللی در بالادست و پایین‌دست صنعت محک بزنند. دوری از فضای خوش‌بینانه و شعارگونه و نزدیک شدن به فضای عملیاتی و واقع‌بینانه، تنها مجالی است که نه تنها صنعت مس کشور، بلکه عمده صنایع دیگر کشور را از وضعیت فعلی آن‌ها جهش داده و به جایگاه قابل انتظار خواهد رساند. تنها در چنین شرایطی است که می‌توانیم اعلام کنیم صنایع معدنی کشور که نقش لوکوموتیو اقتصاد کشور را برای آن‌ قائل هستیم، به درستی مدیریت می‌کنیم و از فرصت‌های ارزش‌آفرینی این بخش غافل نشده‌ایم.

نقش‌آفرینی فولاد اکسین در پروژه راهبردی خط لوله گوره-جاسک

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از روابط عمومی شرکت فولاد اکسین، ایران در حالی خود را برای بازگشت کامل به بازارهای نفت بعد از رفع تحریم‌ها آماده می‌کند که به گفته استاد حقوق انرژی دانشگاه تهران، بهره‌برداری از خط لوله گوره- جاسک و صادرات نفت خارج از خلیج فارس می‌تواند در این زمینه تسهیل‌گر و کمک‌کننده باشد.

اگر چه احداث آن خط لوله هنوز انجام نشده، اما از سال ۹۷، ساخت خط لوله‌ای در کشور آغاز شد که علاوه بر تنوع‌بخشی به پایانه‌های صادراتی نفت ایران، توسعه سواحل مکران را نیز ایجاد خواهد کرد.

خط لوله هزار کیلومتری از گوره در غرب استان بوشهر تا ۸۰ کیلومتری بندر جاسک که قرار است روزانه یک میلیون بشکه نفت صادراتی ایران را انتقال دهد.

 

نقش سازمان زمین‌شناسی در جلوگیری از اخلال در تامین خوراک صنایع فولادی

به گزارش وب سایت عصر مواد به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت صمت، علیرضا شهیدی در آیین امضای تفاهم‌نامه سه جانبه انجام مطالعات ژئوفیزیک هوابرد، از فولاد مبارکه اصفهان به عنوان یکی از صنایع پیشران، بنیادین و مادر در صنعت کشور یاد کرد و گفت: ما در سازمان زمین‌شناسی با یک اندیشه ملی آماده همکاری با این شرکت فولادساز با سهم ۵۰ درصدی از بازار هستیم.

معاون وزیر صمت و رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌ معدنی کشور با بیان این‌که ما وظیفه خود می‌دانیم تا جای ممکن از ایجاد اخلال در تامین خوراک صنایع فولادی کشور به ویژه فولاد مبارکه جلوگیری کرده و از دغدغه فولادسازان کم کنیم، تصریح کرد: هرچند شرایط ذخایر مواد معدنی در کشور مناسب نیست ولی در این راستا سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور چند اقدام جدید را در دستور کار خود قرار داده تا با بررسی بیشتر مشخص شود که کدام یک از مواد معدنی را می‌توان داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه پایش ذخایر معدنی برای اولین بار در حال آغاز شدن است، گفت: این در حالیست که در جهان پایش ذخایر توسط سازمان‌های زمین‌شناسی انجام شده و در گزارش‌های سالیانه، تمام فاکتورهای موثر در آمایش سرزمین و سرمایه‌گذاری را در نظر گرفته‌اند.

به گفته معاون وزیر صمت، مقیاس برداشت‌ها در حال تغییر است و در گذشته مقیاس فعالیت‌ها یکصد هزارم بود که اکنون به یک‌پنجاه هزارم تغییر کرده و چهاربرابر دقت برداشت میدانی افزایش یافته است.

شهیدی با بیان این‌که اکتشاف سیستماتیک نیز افزایش یافته، گفت: هدف این است هرآنچه از ذخایر مواد معدنی در اکتشافات سطحی در گذشته باقی مانده را جمع‌آوری کنیم. برای مثال طی قراردادی که با شرکت فولادمبارکه داشتیم یک نمونه جالب از این موضوع بود، زیرا در اصفهان ( بخشی از ایران مرکزی) جایی که گمان می‌بردیم مواد معدنی باقی نمانده با انجام اکتشافات سیستماتیک مشخص شد که هنوز برخی از مواد معدنی در سطح وجود دارند.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور یکی از سیاست‌های سازمان متبوع خود را، اکتشاف ذخایر پنهان اعلام و تصریح کرد: اکثر معادن بزرگ جهان در عمق ۱۰۰ تا ۱۵۰ متری زمین هستند اما در ایران با توجه به فعالیت‌های صورت گرفته عمق اکتشاف زیاد نیست و زیر ۱۰متر است، اما در کشورهای معدنی همچون امریکا، استرالیا این عدد بسیار بزرگتر بوده است.

وی با بیان این‌که برای اینکه بتوانیم به اکتشاف ذخایر پنهان برسیم نیازمند برداشت کامل ذخایر معدنی از سطح هستیم که این اتفاق نیز در حال انجام است؛ تصریح کرد: در واقع بر اساس این برداشت‌های سطحی، می‌توان میزان ذخایر در عمق را مشخص کرد، چراکه ایران روی کمربند متالوژنی قرار گرفته و به قطع ذخایر پنهان بسیار مناسبی در کشور وجود دارد.

شهیدی با بیان این‌که در ایران گپ اطلاعاتی از میزان ذخایر معدنی وجود دارد؛ خاطرنشان کرد: امید است همکاری‌های این سازمان با شرکت‌های بزرگی مانند فولادمبارکه منجر به پر شدن گپ اطلاعاتی از ذخایر معدنی کشور شود.

معاون وزیر صمت با بیان این‌که سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در چند سال گذشته از لایه ژئوفیزیک هوابرد برای بحث اکتشاف ذخایر پنهان استفاده کرده، خاطرنشان کرد: در واقع تاکنون مساحتی حدود ۶۴۰ هزار کیلومتر خطی برداشت ژئوفیزیک هوایی داشته و اکنون نیاز کشور در مرحله اول تقریبا انجام ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار کیلومتر خطی ژئوفیزیک هوایی است.

وی ابراز امیدواری کرد با برداشت‌هایی که از این پس خواهیم داشت حداقل در فاز اول بخشی از ذخایر را شناسایی کرده و حجم ذخایر را افزایش دهیم.

رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان این‌که اکنون درخصوص میزان ذخیره آهن اعداد متفاوتی وجود دارد، گفت: اما بر اساس آخرین اطلاعات ۲.۷ میلیارد تن تا ۳ میلیارد تن ذخیره قطعی سنگ آهن است که اگر مصرف سالیانه کشور حدود ۹۰ تا ۱۰۰ میلیون تن در سال باشد، به زودی و تا ۱۰ سال آینده ذخیره سنگ‌آهن(هماتیت-مگنتیت) تمام خواهد شد و این درحالیست که بیشتر صنایع فولاد ساز کشور به سنگ آهن مگنتیت نیاز دارند در نتیجه این عدد پایینتر خواهد آمد.

به گفته شهیدی، پروسه اکتشاف در ایران بسیار طولانی است و این در حالیست که میانگین اکتشاف در جهان از زمان یافتن کانسار تا بهره‌برداری بین ۵ تا ۶ سال است، اما در ایران کوتاهترین بازه زمانی ۱۵ سال بوده است.

 



 

۷۵۰۰ تن شمش و بیلت آلومینیومی عرضه خواهد شد

به گزارش وب سایت عصر مواد و بعنقل از پایگاه خبری و تحلیلی فلزات آنلاین، سه‌شنبه ۱۸ خرداد ماه، شرکت ایرالکو ۶۰۰ تن شمش آلومینیومی ۹۹٫۸ درصد یک هزار پوندی را با قیمت ۵۱۵ هزار و ۸۴۷ ریال عرضه می‌کند که برای این محصول حداقل عرضه ۴۰ تن در نظر گرفته شده که تا سه هزار تن افزایش حجم عرضه را به دنبال دارد. حداقل خرید این محصول هم ۲۰ تن اعلام شده است.

همچنین این شرکت ۱۰۰ تن شمش آلومینیومی ۹۹٫۸ درصد پنجاه پوندی را با میانگین قیمت ۵۱۵ هزار و ۸۴۷ ریال در رینگ صنعتی بورس عرضه خواهد کرد. حداقل عرضه این محصول پنج تن تعیین شده است و تا ۲۰۰ تن افزایش عرضه خواهد داشت. حداقل خرید ۲۰ تن تعیین شده است.

فردا ۱۸ خرداد ماه، شرکت ایرالکو ۱۰۰ تن بیلت آلومینیومی ۶۰۶۳-۷ را به قیمت ۵۵۱ هزار و ۳۱۴ ریال در بورس کالا عرضه می‌کند که برای این محصول حداقل عرضه پنج تن اعلام شده که تا ۳۰۰ تن افزایش حجم عرضه را به دنبال خواهد داشت. حداقل خرید نیز ۲۰ تن در نظر گرفته شد.

شرکت آلومینای ایران، ۴۰۰ تن شمش آلومینیومی ۹۹٫۷۵ درصد یک هزار پوندی را با قیمت ۵۱۱ هزار و ۵۴۷ ریال عرضه خواهد کرد. حداقل عرضه این محصول ۴۰ تن بوده که تا یک هزار و ۵۰۰ تن قابل افزایش بوده و حداقل خرید برای این محصول نیز ۲۵ تن عنوان شده است.

فردا سه‌شنبه ۱۸خرداد ماه ۱۴۰۰، شرکت آلومینیوم المهدی ۶۰۰ تن شمش آلومینیومی ۹۹٫۲۵ درصد هزار پوندی را با قیمت میانگین ۵۰۶ هزار و ۸۴۸ ریال عرضه می‌کند. برای این محصول حداقل عرضه ۴۰ تن تعیین شده و تا یک هزار تن قابلیت افزایش حجم عرضه را در بر خواهد داشت. حداقل خرید این محصول نیز ۲۵ تن اعلام شده است.

شرکت صنایع آلومینیوم جنوب سه‌شنبه ۱۸ خرداد ماه، ۴۰۰ تن شمش آلومینیومی ۹۹٫۸ درصد را با قیمت ۵۱۱ هزار و ۸۴۷ ریال عرضه خواهد کرد که حداقل عرضه این محصول ۴۰ تن بوده و تا یک هزار و ۵۰۰ تن نیز قابل افزایش است. حداقل خرید نیز ۲۰ تن معین شده است.

افتتاح آزمایشگاه آنالیز دستگاهی در سازمان زمین‌شناسی

به گزارش وب سایت عصر مواد و به نقل از پایگاه خبری و تحلیلی فلزات آنلاین، دکتر فرانک پورنوربخش، مدیر آزمایشگاه‌های سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور در حاشیه این مراسم با بیان اینکه از زمان تاسیس این سازمان توسط سازمان‌ ملل در سال ۱۳۳۸ آزمایشگاه‌های آنالیز نمونه‌های معدنی نیز آغاز بکار کرد، تصریح کرد: طی این مدت دستگاه‌های آنالیز به‎‌روزرسانی شدند، ولی محیط آزمایشگاه‌ها بازسازی نشده بود.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر دستگاه‌های آنالیز نمونه‌های معدنی در یک سالن تجمیع شده است، اضافه کرد: با برنامه‌ریزی صورت گرفته بخش آنالیز که نیاز به اسید دارند، از بخش خوانش نمونه‌های ‌معدنی جدا شده که باعث آسیب کمتر به دستگاه‌ها و کارشناسان خواهد شد.

بر اساس گزارشی از ایرنا، مدیر آزمایشگاه‌های سازمان زمین‌شناسی، خاطر نشان کرد: سال گذشته ۱۰ هزار نمونه مواد معدنی در کل آزمایشگاه‌های سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور آنالیز شد که امید است با تجهیزات آزمایشگاهی جدید و نوسازی مکانی آن در هر ماه موفق به آنالیز یک‌ هزار نمونه شویم.

 

توسعه همکاری‌ در بخش علوم‌زمین بین سازمان‌های زمین‌شناسی ایران و دانمارک

به گزارش وب سایت عصر مواد به نقل از شاتا، نشست مجازی این سازمان با سازمان زمین‌ شناسی دانمارک و گرینلند با حضور معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس این سازمان، معاون زمین‌ شناسی، معاون اکتشاف و سفیر سفارت دانمارک در ایران، رئیس سازمان زمین‌ شناسی دانمارک و گرینلند، معاون این سازمان و دیگر مسئولان و کارشناسان برگزار شد.

در ابتدای این نشست رئیس سازمان زمین‌ شناسی و اکتشافات‌ معدنی ایران ضمن خوشامدگویی به اعضای حاضر در جلسه و تشکر از زحمات سفیر دانمارک در تهران برای پایه‌ ریزی این وبینار، بیان کرد: امید است با شناسایی درست از توانمندی‌ ها و نیازهای هر دو سازمان آینده همکاری‌ های علمی با یکدیگر را برنامه‌ ریزی کنیم.

علیرضا شهیدی خاطرنشان کرد: تولید نقشه‌ های زمین‌ شناسی کوچک، متوسط و بزرگ مقیاس زمین‌ شناسی و اکتشافی، شناسایی و پایش مخاطرات زمین‌ شناسی، اجرای پروژه‌ های ملی و بین‌ المللی، مسئولیت تولید نقشه‌ های زمین‌ شناسی خاورمیانه در لایه‌ های مختلف (به عنوان مسئول CGMW) و برگزاری ۳۹ گردهمایی تخصصی ملی و بین‌ المللی علوم‌ زمین در ایران از جمله فعالیت‌ های این سازمان است.

به گفته وی، امروزه نیز با توجه به تغییرات اقلیمی در سطح جهان و به‌ ویژه در ایران با مشکلاتی از قبیل تامین آب شرب و کشاورزی، خشک‌ سالی، بروز سیل و رانش‌ زمین در برخی نقاط، فرونشست و ریزگردها مواجه شده‌ایم.

معاون وزیر صمت ابراز امیدواری کرد تا با همکاری‌ های علمی منطقه‌ ای و بین‌المللی به‌ ویژه میان سازمان‌ های زمین‌ شناسی بخشی از این مشکلات برطرف شود.

شهیدی ابراز امیدواری کرد که در زمینه استفاده از تکنولوژی‌ های های‌ تک و ماهواره‌ ای و برگزاری دوره‌ های آموزشی نیز همکاری کنیم و پس از اتمام همه‌ گیری بیماری کرونا به صورت حضوری میزبان طرف دانمارکی باشند.

در ادامه سفیر دانمارک در ایران ضمن ابراز خرسندی از ایجاد همکاری بین دو سازمان، بیان کرد: در سال ۲۰۰۹ این همکاری میان دو سازمان وجود داشت ولی در طول این سال‌ ها متوقف بود که در حال حاضر فرصت و پتانسیل آغاز همکاری جدید وجود دارد.

یسپروار افزود: وظیفه سفارت دانمارک و بخش دیپلماتیک این است که ارتباطات بین‌ المللی را تسریع بخشند و ادامه همکاری‌ ها برای GSI و GEUS را تسهیل بخشد.

در ادامه این وبینار رئیس سازمان زمین‌ شناسی دانمارک نیز به ارائه فعالیت‌ های سازمان خود پرداخت و تصریح کرد: GEUS ﺑﻪ ﺷﮑﻞ ﮐﻨﻮﻧﯽ در ﺳﺎل ۱۹۹۵ از زمان ادغام دو سازمان زمین‌ شناسی دانمارک و گرینلند با یکدیگر آغاز به کار کرد.

فلمینگ لارسن با بیان اینکه سازمان زمین‌ شناسی گرینلند در سال ۱۹۴۶ و سازمان زمین‌ شناسی دانمارک در سال ۱۸۸۸ تاسیس شد، بیان کرد: در مجموع بیش از ۴۰۰ متخصص در این سازمان فعالیت دارند که مرکز اصلی آن در کپنهاگ است و شعبه‌ های دیگری نیز در شهرهای دیگر دانمارک وجود دارد.

وی با تاکید بر اینکه برنامه کاری سازمان زمین‌ شناسی دانمارک در حوزه‌ های انرژی، منابع معدنی، طبیعت و اقلیم و منابع آب است؛ ادامه داد: برنامه های بین‌ المللی این سازمان در کشورهای اروپایی، آفریقا، آمریکا و… در زمینه منابع آب، انرژی و منابع معدنی، زمین گرمایی‌ و… است.

لارسن اضافه کرد: خوشحال هستیم که سفارت دانمارک در ایران می‌تواند در این همکاری نقش داشته باشد و اعلام داشت تمرکز ما بر روی منابع آبی است.

 

کاهش سوختن گازهای مشعل در مناطق عملیاتی نفت فلات قاره

به گزارش وب سایت عصر مواد به نقل از شرکت نفت فلات قاره ایران، این شرکت با خرید تجهیزات و انجام لاین‌ کشی‌ های مختلف در کارخانه‌ های خشکی درود ۱، ۲ و ۳ و در دریا (سکوهای ابوذر و فروزان) از سال ۱۳۹۵ تاکنون حجم گازهای مشعل در مناطق عملیاتی خارک و بهرگان اقدام را کاهش داده و در مسیر تأمین خوراک مجتمع پتروشیمی خارک گام برداشته است، به‌ طوری‌ که هم‌ اکنون از سوختن روزانه حدود ۹۳ میلیون فوت‌ مکعب گازهای مشعل که سبب آلایندگی می‌شد جلوگیری شده و این گازها صرف خوراک برای تولید متانول و دیگر فرآورده‌ های پتروشیمی خارک می‌شود.

بر اساس محاسبات انجام‌شده و با در نظر گرفتن تجزیه و تحلیل گازهای دریافتی این موضوع سبب جلوگیری از ورود  ۸۰۰ تن  CO2 و ۲۰۸ تن SO2 در روز به اتمسفر شده است.

با اجرای پروژه جامع جمع‌ آوری گازهای همراه نفت در میدان‌های نفتی سروش و نوروز، در منطقه عملیاتی بهرگان نیز میانگین گازهای سوزانده شده به‌طور قابل‌ توجهی کاهش یافته است.

اجرای پروژه زیست‌ پالایی

در پروژه مشاوره، انتقال دانش لجن‌ زدایی، لایروبی و بازیافت محیط‌ زیستی پساب و پسماندهای نفتی در جزیره لاوان که شامل پاک‌ سازی و بازیافت حدود ۶۷ هزار تن ضایعات رسوبی، لجن و پساب نفتی و رسوبات آلوده موجود در بستر گودال دپوی موقت موجود در جزیره لاوان بوده است، با استفاده از بسته پرتابل بازیافت و زیست‌ پالایی پسماندهای جامد نفتی (طراحی و ساخته‌ شده از سوی پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد دانشگاهی پیمانکار پروژه) طراحی و اجرای عملیات زیست‌ پالایی با استفاده از میکرو ارگانیسم‌ های تجزیه‌ کننده نفت با روش بایوپایل (biopile) و با طراحی فرآیند خلاقانه اجرایی و فرآیند زیست‌ پالایی تا کاهش میزان بار آلایندگی و رسیدن به استانداردهای سازمان حفاظت محیط‌ زیست به‌درستی انجام شده است.

 امحای ۶۰۰ مترمکعب کنده‌های حفاری

۶۰۰ مترمکعب کنده‌های حفاری پایه روغنی تولیدشده در پروژه‌های توسعه میدان‌های اسفند، سیوند و دنا (EPDF) به روش بیولوژیکی امحا و سایت جامع مدیریت بازیافت در منطقه عملیاتی لاوان راه‌اندازی و راهبری شده است، همچنین با تهیه و استقرار دستگاه استاندارد، نابودسازی و بی‌خطرسازی لامپ‌های فلورسنت و پسماندهای حاوی جیوه در منطقه عملیاتی لاوان اجرا شده است.

 احیای ۱۸۰۰ مترمربع بستر مرجانی

در این طرح که از سوی پژوهشکده محیط‌ زیست و توسعه پایدار سازمان حفاظت محیط‌ زیست ایران در طرح مدیریت بازسازی و احیای آب سنگ‌ های مرجانی در آب‌ های اطراف جزیره خارک اجرا شد، با استفاده از توان متخصصان سازمان حفاظت محیط‌ زیست ایران و با روش‌ های مختلف سنتی و نوین همانند تکه‌ برداری و قلمه زدن، ایجاد خزانه‌ های ثابت و شناور، کاشت قلمه‌ های مرجانی بر بسترهای مصنوعی و طبیعی (فاکس پلیت، نانوفاکس پلیت، فاکس‌ راک)، ایجاد بسترهای سرامیکی چند شاخه و زیرسازه‌ های الکتریکی و تکثیر جنسی، بازسازی بسترهای مرجانی آسیب‌ دیده در حال اجراست، همچنین طرح پاک‌ سازی خاک‌ های آلوده به ترکیبات نفتی از سوی پژوهشگاه صنعت نفت در بستر پیت بزرگ منطقه خارک اجرایی شده است.

حمایت از آهوان خارک

حمایت از آهوان جزیره خارک با هدف صیانت از حیات‌ وحش این جزیره و به‌ منظور تعهدهای شرکت نفت فلات قاره ایران در تفاهم‌ نامه بین منطقه خارک با اداره کل محیط‌ زیست استان بوشهر و تأمین ۱۲۰ تن علوفه، ایجاد و اصلاح آبشخورها و خدمات دامپزشکی در این باره انجام می‌شود.

ایمن‌ سازی و تعمیر چاه‌ها

به‌منظور پیشگیری از حوادث محیط‌ زیستی ناشی از نشت نفت و آلودگی به محیط دریا از چاه‌ های قدیمی و آسیب‌ دیده موجود در منطقه عملیاتی بهرگان، عملیات ایمن‌ سازی و تعمیرات چاه‌ها با اختصاص یک دکل حفاری و صرف هزینه ارزی قابل توجه در سال‌ های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ و برای چاه‌ های شماره ۵-۶-۷-۸ میدان نفتی نوروز و چاه‌ های SR6-SR7-SR8-SR16-SR2A در میدان نفتی سروش در دستور کار قرار گرفت و ایمن‌ سازی آنها با اولویت پیشگیری از بحران‌ های زیست‌ محیطی انجام شد.

بهینه‌ سازی سیستم تصفیه پساب صنعتی

با بهینه‌ سازی فرآیند، اصلاح ساختار و راهبری کارآمد سیستم تصفیه پساب صنعتی (CFU) در منطقه عملیاتی بهرگان و اختصاص مخازن ۱۱ و ۱۲ برای تصفیه پساب صنعتی، پارامترهای آلاینده در پساب خروجی به‌ شدت کاهش یافته است.

تصفیه پساب صنعتی در قشم

بررسی‌های فنی، عملیاتی و انجام مطالعات در زمینه فرآیندها و زیرساخت‌های مربوط به تصفیه پساب صنعتی در منطقه عملیاتی قشم از سوی پژوهشگران محیط‌ زیست جهاد دانشگاهی گیلان و با راهبری مسئولان پژوهش و فناوری و امور HSE شرکت نفت فلات قاره ایران به‌ منظور بهینه‌ سازی و رفع نواقص فرآیندی موجود در پساب خروجی به‌ طور موفقیت‌ آمیز انجام شده است.

تعمیر مخزن TO4 سیری

تعمیرات اساسی مخزن ۵۷۰ هزار بشکه‌ای TO4 منطقه عملیاتی سیری به‌ منظور مدیریت بهینه پساب‌ های صنعتی و کاهش بار آلایندگی تخلیه‌ شده به محیط دریا در دستور کار قرار گرفته است.

پاک‌ سازی محوطه‌ های قدیم و معدن خاک سرخ

پاک‌ سازی و بهینه‌ سازی کاربری محوطه‌ های مربوط به زباله‌ سوز قدیم و معدن خاک سرخ در منطقه عملیاتی سیری از زباله‌ ها و ضایعات انباشته شده در سال‌ های گذشته اجرا شده است.

طرح خود اظهاری محیط‌ زیستی و ارسال مستمر گزارش اندازه‌ گیری‌ها از خروجی‌ های دودکش‌ ها، پساب‌ های صنعتی و هوای محیطی به ادارات کل محیط‌ زیست استان‌ های بوشهر و هرمزگان شامل اندازه‌ گیری ۲۰۵ نقطه پایش منابع دودکش، ۶۰ نقطه پایش پساب‌ های صنعتی و ۷۴ نقطه هوای محیطی و صوت در سطح مناطق شش‌ گانه عملیاتی، از دیگر طرح‌ های محیط‌ زیستی شرکت نفت فلات قاره ایران است که بدون وقفه و کامل انجام شده است.

بر اساس این گزارش، به حداقل رساندن و کاهش آثار مخرب فعالیت‌ های توسعه انسانی و صنعتی در محیط‌ زیست دریایی در محدوده مناطق عملیاتی شش‌ گانه شرکت نفت فلات قاره ایران مهم‌ ترین شعار محیط‌ زیستی این شرکت است.

 



ارسال دیدگاه